Articles

La desunió de l'independentisme

davant les eleccions del 28-N

La crisi no ha arribat

“La independència no depèn del que passi el proper 28 de novembre. Els resultats poden accelerar o retardar la crisi, però si les energies del subsòl són reals,
elles faran la feina”

Sem­bla que amb el dar­rer arti­cle vaig deso­ri­en­tar alguns lec­tors. N'hi ha de con­vençuts que el con­sell d'eme­tre un vot nul en cas que els par­tits inde­pen­den­tis­tes siguin incapaços de sumar era una estratègia per afa­vo­rir CiU. Em per­do­na­ran aquests lec­tors tan difícils d'enre­dar, però em sem­bla una evidència car­te­si­a­na­ment clara i dis­tinta que l'última cosa que interessa a CiU és un deves­sall de vots nuls, que l'allu­nya­rien de la majo­ria abso­luta. A la inversa, ¿algú pot creure que un inde­pen­den­tisme frac­ci­o­nat no és el millor regal per a la resta de par­tits? Però el país va curull de teo­ries cons­pi­ra­ti­ves i els opi­na­dors no ens podem des­viar ni un mil·límetre del guió d'una o altra ortodòxia, i així tot­hom al seu nínxol, com els coloms al colo­mar.

Que cal no con­fon­dre uni­tat amb diri­gisme m'ho ha fet veure un dels can­di­dats del nou inde­pen­den­tisme tit­llant el meu arti­cle de greu­ment irres­pon­sa­ble i acu­sant-me a mi de ser­vir interes­sos ocults, cosa que encara no havia fet cap altre polític mal­grat haver-ne cen­su­rat alguns que també tenen dret a con­fon­dre la seva ambició par­ti­cu­lar amb el bé gene­ral. L'inde­pen­den­tisme, espai pro­pens a la incon­tinència purista i al tu quo­que intem­pes­tiu, hau­ria de vet­llar per que no hi niï el ter­ror virtuós en la lluita pel poder. ¿No és el prin­ci­pal obs­ta­cle a la unió, que els que pre­te­nen ren­di­bi­lit­zar el sen­ti­ment popu­lar impo­sin defi­ni­ci­ons auto­com­pla­ents del que és i no és res­pon­sa­ble? ¿I no ho és, d'irres­pon­sa­ble, frac­ci­o­nar una força que es nodreix d'un mateix objec­tiu i d'una mateixa volun­tat de trans­cen­dir la ide­o­lo­gia? El senyor Puig­cercós és lliure d'opi­nar que l'inde­pen­den­tisme no es frac­ci­ona sinó que es mul­ti­plica, com el pa i els pei­xos a la vora del mar de Gali­lea, però el 29-N dirà si efec­ti­va­ment hi haurà més inde­pen­den­tis­tes al Par­la­ment dels que hi havia el 2004 abans del mira­cle.

No pro­poso cap dogma de fe, però con­si­dero que aler­tar del perill d'esbra­var en riva­li­tats una força que importa man­te­nir con­cen­trada és menys irra­ci­o­nal que con­fiar en l'efecte catàrtic d'unes elec­ci­ons on la llei d'Hondt con­ver­tirà en resi­dual una ener­gia esquinçada en parròquies. O es que algú es pensa que deu o vint dipu­tats por­ta­ran la inde­pendència? Al con­trari, un mal resul­tat agu­dit­za­ria el res­sen­ti­ment intestí, amb efec­tes de rever­si­bi­li­tat dub­tosa. Fins i tot situ­ats en un esce­nari poste­lec­to­ral molt opti­mista, l'inde­pen­den­tisme de moment hau­ria de cen­trar-se a anar decan­tant la resta del cata­la­nisme cap a les seves tesis. A les decla­ra­ci­ons uni­la­te­rals i els referèndums vin­cu­lants no s'hi arriba amb dog­ma­tis­mes i exco­mu­ni­ons. Agradi o no, tan impor­tant és el que faci CiU la pro­pera legis­la­tura com que un grup de dipu­tats –com més gran millor– sos­tin­gui la cre­di­bi­li­tat de l'única sor­tida digna pel con­flicte naci­o­nal català. Però ¿quina cre­di­bi­li­tat té pro­po­sar un horitzó naci­o­nal i alhora esba­tus­sar-se per qüesti­ons nomi­nals com uns vul­gars escolàstics?

Si l'inde­pen­den­tisme s'estanca, com l'ase de Buri­dan, en el dilema entre alter­na­ti­ves rao­na­ble­ment simi­lars, un vot de pro­testa a uns par­tits enro­cats en el cisma visi­bi­lit­za­ria la uni­tat popu­lar i la tras­lla­da­ria a l'escena política. Qui sigui capaç d'albi­rar un lide­ratge supe­rior en alguna de les mar­ques inde­pen­den­tis­tes que hi ha ara mateix al mer­cat elec­to­ral, aquest no té pro­blema, i no seré jo qui li'n dis­cu­teixi la pers­picàcia. Però qui senti pruïja de votar per mor del lema inde­pendència, aquest que voti salomònica­ment el par­tit que més hagi tre­ba­llat per ade­quar la uni­tat d'objec­tius a la uni­tat d'estratègia. Sense cap dubte, aquest par­tit és el que més pro­ba­bi­li­tats té de recon­duir el des­ga­vell i for­mar la majo­ria indis­pen­sa­ble.

A les seves Refle­xi­ons sobre la història, Jacob Burck­hardt escrigué que men­tre es pre­pa­ren les cri­sis històriques es mal­gasta molta ener­gia en xer­ra­meca. Mal­grat els impa­ci­ents, la inde­pendència no depèn del que passi el pro­per 28 de novem­bre. Els resul­tats poden acce­le­rar o retar­dar la crisi, però si les ener­gies del subsòl són reals, elles faran la feina a des­grat d'aquests comi­cis. Però també podria pas­sar que la mun­ta­nya parís un ratolí. El que em sem­bla segur és que l'inde­pen­den­tisme no s'afe­blirà si els elec­tors apli­quen la seva força moral a uns diri­gents que aspi­ren a legi­ti­mar-s'hi, i en canvi hi ha el perill que es degradi si després de l'eufòria dels referèndums i les grans mani­fes­ta­ci­ons tot queda en uns resul­tats escar­ran­sits i unes con­duc­tes per­so­nals ordinàries i en el fons espe­ra­bles. Les revo­lu­ci­ons (i la inde­pendència en seria una) no gene­ren els seus líders tot d'una. Aquests emer­gei­xen per ton­ga­des, con­forme avança l'entu­si­asme i n'aug­menta l'abast.

L'ascens d'ambi­ci­ons polítiques a cavall d'un movi­ment rup­tu­rista no és cap nove­tat. La nove­tat d'una crisi històrica és l'afe­bli­ment dels prin­ci­pis legals que s'hi opo­sen. I ara mateix tenim el descrèdit de l'auto­no­misme en tant que pacte basat en la Cons­ti­tució, que s'ha reve­lat impúdica­ment com a ins­tru­ment de sub­ju­gació de Cata­lu­nya. El cons­ti­tu­ci­o­na­lisme tri­om­fant ha aca­bat des­truint la Cons­ti­tució, tal com pro­fe­titzà Renan del destí de les ins­ti­tu­ci­ons. Aquesta fata­li­tat, més que les llui­tes intes­ti­nes per encapçalar els nous temps, és el que ha aca­bat equi­pa­rant l'statu quo amb decadència i obli­gat a mirar vers una altra lega­li­tat. Però per mate­ri­a­lit­zar el somni importa molt que la visió ruti­lant d'un futur dau­rat per l'espe­rança no frus­tri la reflexió sobre els pas­sos que cal fer perquè el movi­ment no vagi pel pedre­gar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.