Articles

el Maragall commovedor d'ara és

el mateix maragall maltractat d'abans

Bicicleta, cullera, poma

“Amb temor, per no dir amb terror, un es pregunta si aquesta societat nostra oblida massa sovint els seus comportaments morals darrere de finalitats mesquines”

El pas­sat dia dinou de setem­bre es va pre­sen­tar al Fes­ti­val de Sant Sebastià la pel·lícula de Car­les Bosch titu­lada amb el nom que encapçala aquest arti­cle. El film tracta de la malal­tia d'Alz­hei­mer a través de la vivència que en té Pas­qual Mara­gall. La doc­tora Teresa Gómez Isla, que segueix el procés de la malal­tia de Mara­gall, li va dir a Oriol Ivern, després de veure la pre­sen­tació del film a Donos­tia: “A par­tir de ahora nada va a ser igual. ‘Bici­cleta, cuc­hara, man­zana' marca un hito en la lucha con­tra el Alz­hei­mer”. Oriol Ivern, direc­tor de la pro­duc­tora Cro­mo­soma, ens ha donat una mos­tra de coratge i de fide­li­tat en lide­rar aquest pro­jecte que ha tri­om­fat gràcies a la seva sen­si­bi­li­tat, d'una banda, i de la seva decisió empre­sa­rial, de l'altra. Els hipotètics bene­fi­cis que poden donar la pel·lícula es des­ti­na­ran a la fun­dació con­tra l'Alz­hei­mer de Pas­qual Mara­gall. Però, de moment, per a Oriol Ivern l'aven­tura només repre­senta mal­de­caps finan­cers, entre d'altres. El diu­menge següent, el dia 26 de setem­bre, es va pre­es­tre­nar la pel·lícula al Gran Tea­tre del Liceu de Bar­ce­lona. El film va pro­duir una pro­funda com­moció entre els espec­ta­dors, o, almenys, aquest va ser el sen­ti­ment col·lec­tiu que vaig per­ce­bre a la sala. Sobre aquest tema, el dels com­por­ta­ments col·lec­tius, vol­dria plan­te­jar una reflexió, posant com a exem­ple, pre­ci­sa­ment, el tracte rebut per Mara­gall de part de cer­tes per­so­nes i de certs esta­ments al llarg de tota la seva car­rera política. Tinc la impressió que l'expre­si­dent de Cata­lu­nya ha estat un dels homes més esti­mats d'aquest país i, a la vegada, un dels més mal­trac­tats.

Mara­gall ha man­tin­gut al llarg de la seva vida una abso­luta fide­li­tat a Cata­lu­nya, als seus homes i dones, amb una exigència ideològica pri­o­ritària: la igual­tat. Aquesta con­dició es tra­du­eix en una frenètica acti­vi­tat que ha com­por­tat un impor­tant canvi per a la nos­tra vida diària de ciu­ta­dans. Va donar una nova pauta a les ciu­tats –pro­ducció i vida digna– d'àmplia trans­cendència. És l'home que va saber des­lli­gar el nus que estran­gu­lava la comu­ni­cació entre el poder i la gent. Va dotar els dis­tric­tes d'auto­ri­tat i de pos­si­bi­li­tat de diàleg: “La ciu­tat es la gent”. Va acos­tar-se al ciu­tadà amb for­mes inèdites de pro­xi­mi­tat. Va viure a les seves cases, a diver­sos bar­ris, per conèixer millor les seves neces­si­tats i pre­o­cu­pa­ci­ons. Els grans pres­su­pos­tos dels Jocs Olímpics es van inver­tir en un setanta per cent a la ciu­tat, pràcti­ca­ment en la seva majo­ria als bar­ris més neces­si­tats, on vivia la gent més humil i més desa­tesa. A Ciu­tat Vella i al Raval es va pro­duir una reno­vació no sols urbanística, sinó també sanitària, assis­ten­cial, edu­ca­ci­o­nal i cívica. Va impul­sar llaços de soli­da­ri­tat amb Espa­nya a par­tir de l'afir­mació de la seva plu­ra­li­tat, traïts després en la sentència de l'Esta­tut. Obert al món per rebre, però també per donar. Sara­jevo, la Medi­terrània, la regió euro­pea. Pròxim a tot­hom, res­pec­tat arreu, res­pectuós amb els seus adver­sa­ris, davant la sor­presa d'ells matei­xos.

Gent que només sap mirar pel forat del que és política­ment cor­recte, van qua­li­fi­car algu­nes de les seves opi­ni­ons de “mara­ga­lla­des”, davant la impotència d'arri­bar a enten­dre, encara que fos una mica, el que sig­ni­fi­quen altres punt de mira basats en la con­fiança als altres, encara que no siguin els teus. Bé, això, i mol­tes altres coses, les sabem tots. Però com deia, Mara­gall, durant la rea­lit­zació d'aques­tes acci­ons que he apun­tat sumària­ment, va ser acu­sat per innom­bra­ble gent, durant més de quinze anys, de ser addicte a l'alco­hol. La res­posta de molts del seus adver­sa­ris polítics, de tot color, i de gent que podien eme­tre una opinió pública, tots ells sabe­dors que la impu­tació era una vil infàmia, va ser la de no obrir boca. Els seus matei­xos par­ti­da­ris, entre els quals em puc incloure –perquè en aquells moments escri­via unes cròniques quin­ze­nals en un impor­tant diari de la ciu­tat– van optar també per callar. Seguien cri­te­ris que acon­se­lla­ven que més valia no reme­nar-ho. Només Maria Aurèlia Cap­many va escriure sobre el cas. Avui penso que vam come­tre un error, típica­ment polític, el de no aga­far el toro per les banyes i par­lar clar. Men­tres­tant, el just car­re­gava amb les con­seqüències dels fal­sos tes­ti­mo­nis, produïts per uns mal­vats irres­pon­sa­bles, més o menys anònims.

La calúmnia es va man­te­nir durant quinze anys, i es va pro­pa­gar d'una manera tan gene­ral que feia fere­dat. L'escàndol va esde­ve­nir d'unes dimen­si­ons increïbles. Resul­tava que tot­hom l'havia vist ebri, o tenia un cunyat o una cunyada que ho sabia de bona tinta. A mi, regi­dor en aquells moments de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, moltíssi­mes per­so­nes em dema­na­ven sobre la vera­ci­tat d'aquests rumors. Una amiga em va arri­bar a pre­gun­tar si era cert que cada matí, quan arri­bava a l'Ajun­ta­ment, li havien de donar una injecció perquè pogués fer d'alcalde. El seny popu­lar té també les seves absències.

Per què tor­nar a reme­nar aquesta merda, ara? Sim­ple­ment, perquè fa uns dies, un impor­tant diari de Bar­ce­lona ter­gi­ver­sava unes decla­ra­ci­ons de Mara­gall en les quals sem­blava donar a enten­dre que es decan­tava com a par­ti­dari dels seus adver­sa­ris històrics. Amb temor, per no dir amb ter­ror, un es pre­gunta si aquesta soci­e­tat nos­tra oblida massa sovint els seus com­por­ta­ments morals dar­rere de fina­li­tats mes­qui­nes. Si es vol mal­trac­tar altra vegada aquest home just, fidel al seu pen­sa­ment, fins i tot quan la inhi­bició que li pro­du­eix la malal­tia li ha bar­rat el pas a la política i ha esde­vin­gut un sublim malalt. Han vist la pel·lícula?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.