Articles

el concert planteja més dubtes

que la reforma constitucional

Concert desafinat

“No ha dit ja el Tribunal Constitucional, en la seva interpretació, que ni bilateralitat, ni asimetries en el règim comú?”

Sen­ten­ciat l'Esta­tut i el seu finançament, sor­geix a debat ara la pro­posta del con­cert econòmic per regu­lar de bell nou les rela­ci­ons finan­ce­res entre Cata­lu­nya i l'Estat. En un moment de forts dèficits públics, la pro­posta és lla­mi­nera, ja que és clar que el canvi de model de finançament apai­va­ga­ria bona part de les penúries actu­als, tot cen­tri­fu­gant-les, val a dir-ho, a l'estat. S'ha arri­bat a cal­cu­lar fins a un 70% la millora en el finançament que això supo­sa­ria. Afi­nem, doncs, el con­cert i tema solu­ci­o­nat? Vegem-ho.

El con­cert econòmic implica que una comu­ni­tat (ara només les forals, és a dir, País Basc i Navarra) recapta els seus impos­tos, assu­meix ple­na­ment les des­pe­ses de les com­petències que exer­ceix i fa en prin­cipi una con­tri­bució a les càrre­gues comu­nes (la quota). És el cas mani­fest de finançament asimètric més estu­diat (veiem, doncs, que és pos­si­ble!) i l'exem­ple més diàfan de relació bila­te­ral quasi con­fe­de­ral. Àdhuc la seva tra­mi­tació es fa com si es tractés d'un con­veni inter­na­ci­o­nal. S'aprova com a arti­cle únic, i com a llei pac­ci­o­nada que és, es pror­roga per falta d'acord de les dues ban­des. Suposa una quasi plena res­pon­sa­bi­li­tat fis­cal i reque­reix l'expli­ci­tació pac­tada del meca­nisme d'ani­ve­lla­ment: l'estat no des­compta de les trans­ferències que hau­rien de rebre els governs autonòmics el que creu que ha de ser l'apor­tació de cadascú al ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial, sinó que una volta els recur­sos es con­cre­ten en ori­gen, a la caixa de les dipu­ta­ci­ons forals recap­ta­do­res, es nego­cia el que poden ser les apor­ta­ci­ons a les càrre­gues gene­rals. Fora d'això, si l'estat vol pri­vi­le­giar alguna comu­ni­tat en con­cret, amb una trans­ferència més bene­fi­ci­osa, ho haurà de fer a par­tir dels pro­pis recur­sos, i no reduint els que en prin­cipi cor­res­pon­drien a altres comu­ni­tats. A més, allà on no es recap­ten els tri­buts con­ve­ni­ats (dua­nes) o calen ajus­tos com­pen­sa­to­ris, els coe­fi­ci­ents d'impu­tació ope­ren per als ajus­ta­ments, sobre la base de les xifres de negoci res­pec­ti­ves, la residència habi­tual del con­tri­bu­ent, o una com­bi­nació d'amb­dues.

Per una banda, hom ha de reconèixer sense embuts que en la seva defi­nició actual el con­cert és un pri­vi­legi, amb una quota mal comp­tada que es pror­roga des del 2002. La con­tri­bució a la soli­da­ri­tat ter­ri­to­rial és mínima. Per altra banda, com cor­res­pon a la bila­te­ra­li­tat de dues juris­dic­ci­ons que no ren­dei­xen comp­tes sinó a ells matei­xos, la seva opa­ci­tat és total. Així i tot, sabem que la quota resta mal cal­cu­lada (un estudi recent valora en més de 2.500 mili­ons d'euros a l'any la con­tri­bució que ha dei­xat d'ingres­sar el País Basc des del 2001). Si mul­ti­pli­quen la xifra ante­rior per 3, que es el múlti­ple de la par­ti­ci­pació de la renda cata­lana sobre la basca, ja poden començar a comp­tar, només per aquest aspecte, quants euros Cata­lu­nya podria ingres­sar de més. Val a dir que part de les ano­ma­lies del que suposa una quota tan mal cal­cu­lada, i que ha arri­bat a ser nega­tiva, a retor­nar!, es deuen als errors del mateix estat, que en el moment de com­pu­tar les càrre­gues comu­nes, abans que aques­tes s'anes­sin trans­fe­rint, exa­ge­rava aquest valor i, per tant, la part que era impu­ta­ble al País Basc. A curt ter­mini, això feia que s'exigís con­tri­buir molt més del que era al cost efec­tiu real de la des­pesa en el ter­ri­tori, però a mitjà i llarg, pro­vo­cava que cada cop que es trans­fe­rien cap al País Basc alguna d'aque­lles càrre­gues, es des­comptés de la quota la quan­tia tal com s'havia valo­rat abans. Com que l'estat efec­ti­va­ment gas­tava al ter­ri­tori menys del que impu­tava, el des­compte supo­sava més finançament addi­ci­o­nal (d'aquí la cons­tant rei­vin­di­cació de més trans­ferències), una volta res­tava a mans lliu­res del mateix govern basc.

El que sorprèn ara és que la pro­posta de con­cert torni a estar sobre la taula a Cata­lu­nya. Pri­mer, perquè reco­ne­gu­des les dis­fun­ci­ons ante­ri­ors, és pro­ba­ble que haguem d'afi­nar el con­cert, tot dient que el nos­tre sí que serà soli­dari. Però com de soli­dari? Ho podrem pac­tar bila­te­ral­ment? I si no hi ha acord, què es pror­ro­garà?, l'ani­ve­lla­ment ante­rior? Segon, rei­vin­di­ca­rem altre cop l'excep­ci­o­na­li­tat per la via dels drets històrics, com bé han rao­nat alguns cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes i admi­nis­tra­ti­vis­tes, argu­men­tació que ha estat tra­di­ci­o­nal­ment menys­tin­guda, fins i tot con­si­de­rant com una mena de juris­prudència inter­pre­ta­tiva el que tenien al cap els legis­la­dors cons­ti­tu­ents, a la vista de les seves dis­cus­si­ons en el but­lletí d'actes de les Corts espa­nyo­les? No ha dit ja el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, en la seva inter­pre­tació, que ni bila­te­ra­li­tat, ni asi­me­tries en el règim comú?

Afi­nar molt el con­cert pot aca­bar amb una cançó ja cone­guda. El mateix de sem­pre. Pro­po­sar un con­cert des­a­fi­nat, prac­ti­cant en con­tra del que es pre­di­cava, com fan ara els dos par­tits naci­o­na­lis­tes espa­nyols en coa­lició al País Basc, fa mal a les ore­lles. Una altra paret con­tra la qual estem abo­cats els cata­lans a esta­ve­llar-nos? No seria millor recu­pe­rar l'exigència de reforma cons­ti­tu­ci­o­nal i res­ta­blir dues velo­ci­tats? O sim­ple­ment un pacte de finançament que per­meti que els diners que paguen els cata­lans, un molt més que un poc, siguin també de les ins­ti­tu­ci­ons que els repre­sen­ten pre­fe­rent­ment a Cata­lu­nya? Podem tren­car la idea que hi ha efec­ti­va­ment cata­lans, i no just espa­nyols que viuen a Cata­lu­nya i que en aquest sen­tit els recur­sos no són només de l'estat cen­tral que de manera gra­ci­a­ble els trans­fe­reix? I tant de bo que afi­nant el con­cert es pugui ins­tru­men­tar l'objec­tiu. Però, de moment, la par­ti­tura no està del tot clara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.