Articles

La ‘dama de ferro' sud-eslava va morir als 85 anys

en un petit apartament de Zagreb

Milka Planinc

“Planinc va passar
del discret anonimat
a convertir-se en
la lloctinent de Tito
en la repressió
del separatisme
i el clericalisme croats”

En una crònica des de Bel­grad que porta la data del 7 de juny de 1982, Juan Fernández Elor­ri­aga expli­cava el perquè del nome­na­ment de Milka Pla­ninc com a pri­mera minis­tra de la Fede­ració iugos­lava. Pla­ninc tenia ales­ho­res 58 anys i era la pri­mera dona que acce­dia a un càrrec com aquell en un país de mas­cles. De mas­cles comu­nis­tes, a més, i en plena crisi post­ti­tista del par­tit únic i de la mateixa Iugoslàvia. El pas­sat 7 d'octu­bre, la dama de ferro sud-eslava va morir a l'edat de 85 anys en un petit apar­ta­ment de Zagreb, malalta i pros­trada en un cadira de rodes, sense haver pogut aca­bar unes memòries que, segu­ra­ment, estava escri­vint per donar sen­tit a l'experiència tota­litària, que és com el gran Tzve­tan Todo­rov titula el seu dar­rer lli­bre. Una època que va començar a esmi­co­lar-se amb l'ender­roc del mur de Berlín el novem­bre del 1989, si bé a Iugoslàvia va tenir com a efecte imme­diat l'enfon­sa­ment del titisme i l'inici de la barbàrie més espec­ta­cu­lar i trista de la recent història con­tem­porània euro­pea.

Milka Pla­ninc, de nom de sol­tera Malada, va néixer al petit poble dàlmata de Drniš el 21 de novem­bre de 1924, i hi va créixer quan Iugoslàvia encara era deno­mi­nada Regne dels Ser­bis, Cro­ats i Eslo­vens després del Trac­tat de Rapa­llo del 1920. Al seu poble, que havia per­tan­gut a l'Imperi Aus­tro­hon­garès i que fins a la fi de la Pri­mera Guerra Mun­dial va ser ocu­pat pels ita­li­ans, hi vivien ser­bis, cro­ats i musul­mans, com pas­sava en molts altres indrets d'aque­lla zona, que el règim comu­nista del maris­cal Tito va fer creure que s'havia con­ver­tit en el paradís multiètnic per excel·lència. Res més lluny de la veri­tat. La Milka Pla­ninc ado­les­cent va créixer, pre­ci­sa­ment, en plena fase d'impo­sició d'una impos­si­ble iden­ti­tat iugos­lava que la resistència par­ti­sana paniu­gos­lava dels comu­nis­tes va reforçar encara més. Ella va unir-se a les for­ces de Tito l'any 1941 i un cop aca­bada la guerra va estu­diar en una escola de nego­cis de Zagreb. Si bé no es va dedi­car a la política fins al 1949, que fou quan esde­vingué cap del comitè d'agit­prop (de pro­pa­ganda política) dels comu­nis­tes cro­ats, des de lla­vors ja no va parar. Es va con­ver­tir en una de les jerar­ques de l'ide­a­lit­zat règim tota­li­tari iugos­lau.

Si dic que el règim de Tito va ser ide­a­lit­zat és perquè, a banda de les bon­dats que s'atribuïen a l'auto­gestió iugos­lava, fins i tot els naci­o­na­lis­tes nos­trats es van creure que el fede­ra­lisme iugos­lau satis­feia la deman­des iden­titàries dels diver­sos pobles dels eslaus del sud. L'acu­sació de titista, que fins i tot els esta­li­nis­tes del PSUC van fer ser­vir per expul­sar Joan Como­rera, s'equi­pa­rava a la de naci­o­na­lista quan, de fet, no hi tenia res a veure. O almenys no hi tenia res a veure en el sen­tit que la Fede­ració Iugos­lava fos un estat mul­ti­na­ci­o­nal de veri­tat. En tot cas, el titisme defi­nia la distància inter­po­sada per Tito res­pecte de l'URSS i de les direc­trius del PCUS en els afers iugos­laus. La mateixa ascensió de Milka Pla­ninc és la prova que el règim comu­nista de Tito no fou gens res­pectuós amb les mino­ries. Cor­ria l'any 1971 i a Croàcia els estu­di­ants esta­ven en vaga. Els sec­tors més sepa­ra­tis­tes del naci­o­na­lisme croat dema­na­ven l'ingrés de Croàcia a les Naci­ons Uni­des (Croàcia era una de les sis Repúbli­ques-Estats que for­ma­ven la Fede­ració iugos­lava) i la for­mació d'un exèrcit naci­o­nal. El Par­tit Comu­nista de Croàcia era diri­git per una ele­gant doc­tora en eco­no­mia, Savka Dab­ce­vic-Kucar, que era con­si­de­rada massa tova i con­tem­po­rit­za­dora amb els naci­o­na­lis­tes cro­ats. En una reunió con­vo­cada d'urgència per Tito en el seu lloc de caça pre­fe­rit, el dis­cret paratge de Karad­jord­jevo, aquell ina­pel·lable maris­cal, d'ori­gen croat, va i diu que cal escapçar les ales al naci­o­na­lisme de la seva República natal en nom, com sem­pre, de la Iugoslàvia de la classe tre­ba­lla­dora. La pri­mera per­sona a donar suport a Tito va ser, pre­ci­sa­ment, Milka Pla­ninc, que es va soli­da­rit­zar sense embuts amb el pre­si­dent iugos­lau. Tito no va obli­dar-ho mai. Des d'aquell moment Pla­ninc va subs­ti­tuir Savka al cap­da­vant dels comu­nis­tes cro­ats i va expul­sar del par­tit 741 per­so­nes, dimi­ti­ren el càrrec 131 diri­gents i va accep­tar la dimissió de 280 més. D'aquesta manera és com Pla­ninc va pas­sar del dis­cret ano­ni­mat a con­ver­tir-se en la lloc­ti­nent de Tito en la repressió del sepa­ra­tisme i el cle­ri­ca­lisme cro­ats –perquè, per a ells, tot anava junt– i va por­tar a la con­demna, per exem­ple, de tres naci­o­na­lis­tes cro­ats de pri­mera fila arran de l'ano­me­nada Hrvatsko prol­jece o Pri­ma­vera Cro­ata: el jove peri­o­dista Ante Bruno Bušic (assas­si­nat a París el 1978 per l'UDBA, els ser­veis secrets iugos­laus), el poeta Vla­di­mir Vlado Goto­vac i l'exge­ne­ral par­tisà Franjo Tudj­man, que el 30 de maig de 1990 esde­vingué el pri­mer pre­si­dent de la Croàcia inde­pen­dent.

Milka Pla­ninc era una per­sona rela­ti­va­ment des­co­ne­guda en els cer­cles diplomàtics de Bel­grad quan va ser cata­pul­tada al càrrec de pri­mera minis­tre de Iugoslàvia. Del 1982 al 1986 va ser l'única dona a ocu­par una posició com aquesta en un país comu­nista. Va haver d'adop­tar un seguit de mesu­res d'aus­te­ri­tat per aju­dar a reduir el deute del país i per reduir, també, les pri­va­ci­ons que ja anun­ci­a­ven el males­tar poste­rior. Tot i que el pro­grama d'esta­bi­lit­zació econòmica va ser un cop molt dur per als iugos­laus que s'havien acos­tu­mat a un nivell rela­ti­va­ment alt de vida sota el règim de Tito, Pla­ninc va esde­ve­nir tan popu­lar entre la gent nor­mal i cor­rent com ho era Mar­ga­ret Thatc­her a la Gran Bre­ta­nya. Com Thatc­her, també Pla­ninc va sucum­bir a la cons­pi­ració del seu propi par­tit per donar pas a Slo­bo­dan Milo­se­vic a Sèrbia, a Milan Kucan a Eslovènia i a Stipe Suvar i Ivica Racan a Croàcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.