Opinió

PLAÇA MAJOR

L'aprenentatge

Cal que tots els treballadors que posen els fils elèctrics d'un habitatge sàpiguen les equacions que relacionen intensitat, resistència i tensió?

Un arti­cle en aquest mateix diari insis­tia, fa uns dies, en un tema que, tot i estar jubi­lat de l'ense­nya­ment, segueix pre­o­cu­pant-me: el de l'apre­nen­tatge. Par­lava de la for­mació pro­fes­si­o­nal més necessària, cada vegada, davant les taxes d'atur del jovent. Hi estic d'acord. Ull, però. Cal­dria acla­rir el con­cepte de for­mació pro­fes­si­o­nal. Fa anys, quan un alumne valia per estu­diar se'l diri­gia cap al bat­xi­lle­rat. Si no, cap a for­mació pro­fes­si­o­nal. El can­di­dat a apre­nent somi­ava, con­tent, el futur tre­ball manual i l'alli­be­ra­ment dels lli­bres. Recordo un alumne que s'aco­mi­a­dava dient-me: “Ara seré un bon xapista”. Al cap d'uns dies em va tor­nar amb un ros­tre com un qua­dre del Greco per mos­trar-me un totxo de física impres­si­o­nant. Havia de tor­nar a estu­diar. Es digui el que es vul­gui, hi ha gent que ser­veix i gent que no. I aquesta dar­rera cal­dria que trobés una sor­tida en camps d'apli­cació manual, d'apre­nen­tatge per repe­tició, que des­per­tes­sin la intuïció i l'enginy. Com els apre­nents d'abans, un cop superada, això sí, una for­mació ele­men­tal bàsica per a tot­hom. Enten­guem-nos. És neces­sari que un mano­bre sàpiga que el car­retó que impulsa és una palanca de segon grau? Cal que tots els tre­ba­lla­dors que posen els fils elèctrics d'un habi­tatge sàpiguen les equa­ci­ons que rela­ci­o­nen inten­si­tat, resistència i tensió? O amb un mes­tre titu­lat que ense­nyi que aquest fil empal­mat amb l'altre i posat aquí i con­nec­tat allà dóna un resul­tat con­cret? Eh que hi ha un arqui­tecte que dis­se­nya la casa i els pale­tes que la pugen? Doncs, sem­blant­ment. Tindríem gent rea­lit­zada, feliç, que tro­ba­ria en els ofi­cis la seva sor­tida i no cau­ria ni en vicis ni en la vagància ni en les depres­si­ons ni en la indi­ferència. Tant costa d'enten­dre això? Uns bons tallers autèntics, amb molta pràctica i poca lite­ra­tura, hau­rien de resol­dre d'una vegada aquesta qüestió que ningú gosa aire­jar, perquè sem­bla que no queda bé, no està de moda. Com que els apre­nents entra­ven en el sis­tema d'abans ni se n'ha de par­lar. Vinga a bus­car psicòlegs que il·lus­trin els gover­nants i bus­quin la pedra filo­so­fal. Men­tres­tant, la soci­e­tat no tira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.