Articles

Predicar més estat i no voler

més impostos és INCONGRUENT

Privatització dels serveis públics

“Una sanitat universal
és redistributiva només en la mesura que els grups de renda elevada optin per la privada”

Recull Germà Bel, en el seu esplèndid lli­bre España, capi­tal París, una frase atribuïda a Eche­ga­ray, que no conei­xia, sobre el paper del sec­tor públic. Diu: “Abans l'Estat feia i no dei­xava fer; en el futur, l'Estat no ha de fer i ha de dei­xar fer; i men­tres­tant, que l'Estat faci i deixi fer, tot pro­cu­rant cada cop fer menys”. Uti­litzo la idea a compte del debat que han gene­rat les pro­pos­tes del cap del par­tit de l'opo­sició espa­nyo­lista sobre la seva volun­tat de pri­va­tit­zar els ser­veis públics. No seré jo qui cri­ti­qui el mis­satge rege­ne­ra­dor de les fun­ci­ons i ins­tru­ments de la inter­venció pública a l'eco­no­mia, vis­tes les inèrcies aco­mo­datícies actu­als i els interes­sos cor­po­ra­ti­vis­tes que acull, per allò de no con­fon­dre mai el benes­tar dels tre­ba­lla­dors de l'estat amb els tre­ba­lla­dors de l'estat del benes­tar. Però sí que vull cri­ti­car el quan i el com de fer aques­tes pro­pos­tes com a arma de guerra elec­to­ral, i la res­posta del soci­a­lisme espa­nyol que han meres­cut les seves parau­les, quan és del tot evi­dent que, per res­pon­sa­bi­li­tat, uns i altres saben que alguna cosa hau­ran de fer en el redi­men­si­o­na­ment del sec­tor públic, ja que l'actual estat de coses difícil­ment pot con­ti­nuar.

I és que per a un ana­lista atent resulta obvi que cada cop exis­teix una dife­ren­cia més gran entre els con­di­ci­o­nants macro que impo­sen els mer­cats en la seva exigència de rigor a les finan­ces públi­ques i per a la con­seqüent con­so­li­dació fis­cal, i el volun­ta­risme micro de més i millors ser­veis públics amb un finançament a cost sufra­gat per altres. De la posició macro­e­conòmica els res­pon­sa­bles de la política econòmica en deri­ven la neces­si­tat de con­te­nir, recon­duir, si no sim­ple­ment reduir, la des­pesa pública. I per a això el signe polític no sem­bla impor­tar gaire. Des dels depar­ta­ments gas­ta­dors es pen­sen, però, estratègies per gua­nyar elec­ci­ons, en una espècie de joc en què les dues ban­des tro­ben un únic acord a fer pivo­tar el cost de l'acti­vi­tat en el dèficit públic, o ja es tro­barà algú altre el pastís. Fins al punt que, com més gran és la mag­ni­tud de la reta­llada de què uns par­lem, més gran sem­bla ser la fugida. I els exem­ples aquí, sigui a l'admi­nis­tració cen­tral o a l'autonòmica, no sem­blen res­pec­tar diferències ideològiques. Gallardón n'és l'exem­ple.

És d'una manca de sen­tit comú notòria con­ti­nuar sepa­rant, a hores d'ara, el dis­curs de la des­pesa dels bene­fi­cis dels ser­veis, i el dels cos­tos del seu finançament: con­fon, des­cul­tu­ritza i crea ciu­ta­dans irres­pon­sa­bles. Pre­di­car més estat i no voler pagar més impos­tos, o pro­po­sar menys impos­tos i alhora més qua­li­tat dels ser­veis públics, és part de la comèdia. Aques­tes grans cui­tes fan pen­sar que tenim un sis­tema de pro­tecció social que no ens devem merèixer, a la vista de la poca dis­po­sició a pagar per finançar-lo.

La idea de con­cen­trar, en una cir­cumstància difícil per a les finan­ces esta­tals, la des­pesa pública dis­po­ni­ble, selec­ti­va­ment, en qui més la neces­sita, en lloc de repar­tir-la uni­ver­sal­ment, com ha pro­po­sat a la Gran Bre­ta­nya el govern de coa­lició, i vol copiar ara el senyor Rajoy, no és nova. Té tota la lògica implícita a les pri­o­rit­za­ci­ons: prova de neces­si­tats rigo­rosa i prova de mit­jans sobre la capa­ci­tat de fer-hi front indi­vi­du­al­ment fugen de l'uni­ver­sa­lisme tra­di­ci­o­nal. És típic entre els no ente­sos pen­sar que de les par­ti­des de des­pesa social –edu­cació, sani­tat, i habi­tatge– la pri­mera és la més redis­tri­bu­tiva, i igno­rar que la uni­ver­si­tat la fa regres­siva, ja que hi acce­dei­xen més, de manera poc dis­cri­mi­nada, les clas­ses de renda mit­jana-alta. Des del bonisme es pot pen­sar que amb unes taxes bai­xes (sub­venció del 80% a càrrec dels impos­tos dels qui encara en paguen), l'accés efec­tiu està garan­tit. Equi­vo­cació: és la pèrdua d'ingres­sos d'estu­diar en lloc de tre­ba­llar el que crea la desi­gual­tat. Serien beques sala­ris per a uns quants, i no la quasi gratuïtat de les matrícules per a molts, el que, amb la mateixa des­pesa, tin­dria un impacte més redis­tri­bu­tiu. Fora de l'edu­cació, molts pen­sen que la par­tida més redis­tri­bu­tiva és la sanitària. Però és clar que erraríem no tenint en compte que una sani­tat uni­ver­sal és redis­tri­bu­tiva només en la mesura que els grups de renda ele­vada voluntària­ment renun­ci­es­sin a con­su­mir-ne i optes­sin per la pri­vada. Però per quina raó fer-ho si la sani­tat pública és tan bona i gratuïta? Per què pagar asse­gu­rança pri­vada si un ni tan sols es pot estal­viar part del que l'estat s'estal­via? De manera que les res­pos­tes negli­gei­xen l'habi­tatge, que a la vista de com s'assigna i de com es limi­ten els poten­ci­als bene­fi­ci­a­ris és efec­ti­va­ment la més pro­gres­siva, tot i que és la que té menys importància, de les polítiques esmen­ta­des. Que sigui uni­ver­sal una pres­tació pot tenir altres vir­tuts (les clas­ses mit­ja­nes par­ti­ci­pen dels ser­veis i els convé donar-hi suport), però sens dubte al cost de per­dre focus de pri­o­rit­zació. D'aquí ve que sigui tan lla­mi­nera l'argu­men­tació per als polítics que així evi­ten dis­cri­mi­nar, i als ges­tors públics fer quel­com dife­rent a aten­dre la demanda que emer­geix. Llàstima que les polítiques es con­tinuïn fent amb aques­tes inèrcies sense gaire anàlisi sobre la seva efec­ti­vi­tat social, a l'empara tan sols de la cerca del vot, ja sigui per la por als can­vis o per les pro­me­ses de bene­fi­cis gratuïts, tot cre­ient-nos ser qui no som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.