Articles

la ciència ha demostrat que l'amor

és un inhibidor del dolor

Les conquestes de l'amor

“La visió de la imatge
de la persona estimada va reduir la sensació de dolor entre el 36% i el 45% si era moderat, i entre el 12%
i el 13% si era intens”

Són molts els místics que han situat l'amor com a epi­cen­tre de les seves cos­mo­go­nies, i que l'han postu­lat com a eina impres­cin­di­ble per a la millora qua­li­ta­tiva de les rela­ci­ons huma­nes: des de Ramon Llull (per des­ta­car un místic català uni­ver­sal), que dedicà un dels 365 afo­ris­mes del Lli­bre d'Amic e Amat a refle­xi­o­nar sobre la força i l'extensió de l'amor (“Amor és bulli­ment d'audàcia e de temor per fre­vor...”), fins a Lluís Maria Xiri­nacs (per des­ta­car-ne un altre), la tra­jectòria vital i poètica del qual és un clar exem­ple d'amor a les per­so­nes, a la terra i al país.

A nivell cere­bral el sen­ti­ment d'amor és gene­rat per una acti­vi­tat fisiològica con­creta, una acti­vació neu­ro­nal i neu­roquímica que pro­voca tota la miríada de sen­sa­ci­ons que l'acom­pa­nyen, des del benes­tar per­so­nal fins a l'eufòria, i de la pre­o­cu­pació pel benes­tar de la per­sona esti­mada a la dis­mi­nució de la capa­ci­tat crítica envers ella. Un arti­cle científic publi­cat a PLO­Sone acaba de demos­trar que l'amor també pot ser una bona teràpia con­tra el dolor, entès com el sofri­ment físic d'una part del cos.

Pri­mer, mit­jançant un test deno­mi­nat escala d'amor pas­si­o­nal, que valora la impli­cació psi­cològica en la relació, van quan­ti­fi­car el grau d'amor que sen­tien els mem­bres d'un grup de pare­lles que man­te­nien una relació romàntica des de feia nou mesos, i van selec­ci­o­nar aque­lles pare­lles en què la pun­tu­ació obtin­guda pels dos mem­bres era apro­xi­ma­da­ment la mateixa i superava un cert llin­dar. Lla­vors van sot­me­tre un dels mem­bres a dos nivells de dolor induït per calor, mode­rat i intens, que apli­ca­ven pro­gres­si­va­ment a la mà sense dei­xar cap lesió. Men­tre els apli­ca­ven la font de calor, els feien veure alter­na­ti­va­ment una foto­gra­fia de la per­sona esti­mada o la d'una altra per­sona de carac­terísti­ques físiques simi­lars, o bé els dis­tre­ien amb un exer­cici men­tal d'asso­ci­ació de parau­les rela­ci­o­na­des amb les seves afi­ci­ons, atès que se sap que aquest tipus de dis­tracció redu­eix la sen­sació de dolor. En tots els casos se'ls va enre­gis­trar l'acti­vi­tat cere­bral mit­jançant res­sonància magnètica.

El resul­tat fou molt clar. La visió de la imatge de la per­sona esti­mada va reduir la sen­sació de dolor entre el 36% i el 45% si era mode­rat, i entre el 12% i el 13% si era intens. En canvi, la visió d'una altra per­sona de carac­terísti­ques simi­lars no va tenir cap efecte. A més, es va veure que les zones del cer­vell que s'acti­ven quan la reducció del dolor és deguda a la visió de la per­sona esti­mada, unes regi­ons específiques impli­ca­des en el pro­ces­sa­ment de les recom­pen­ses, són clara­ment dife­rents de les que s'acti­ven quan hom està dis­tret pen­sant en una afició, rela­ci­o­na­des amb la memòria.

La con­clusió de l'estudi és clara: l'acti­vació dels sis­te­mes de recom­pensa neu­ral amb mit­jans no far­ma­cològics, com l'amor, redu­eix la sen­sació de sofri­ment físic per­so­nal. Tan­ma­teix, seria cer­ta­ment interes­sant poder extra­po­lar aquesta con­clusió a les rela­ci­ons soci­als, una extra­po­lació que pos­si­ble­ment no dife­ri­ria gaire de la que durant segles han pro­po­sat els místics, mal­grat que per a un científic com jo cal­gui tro­bar-hi una expli­cació científica mesu­ra­ble i quan­ti­fi­ca­ble: l'amor també pot ser un bon antídot con­tra el sofri­ment social, fruit de les ten­si­ons i con­tra­dic­ci­ons de la mateixa huma­ni­tat. De moment, una prova és que ara per ara el sofri­ment social es com­bat pro­por­ci­o­nant dis­trac­ci­ons banals a les per­so­nes, com en les asso­ci­a­ci­ons men­tals de l'expe­ri­ment esmen­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.