Opinió

La contra

La ruta dels romeus de l'Ebre

La Generalitat enllesteix una guia sobre el camí de Sant Jaume entre Tortosa i Batea, que es complementa amb la senyalització de 93,7 quilòmetres i una exposició itinerant

Aca­bada de sor­tir de la impremta, la guia turística El Camí de Sant Jaume de Tor­tosa a Batea és l'últim pro­ducte de l'Agència Cata­lana de Turisme per recu­pe­rar i pro­mo­ci­o­nar una de les rutes jaco­bees que recor­ren el país. De fet, el de l'Ebre és un bran­cal històric del camí català cap a Sant Jaume de Galícia, que també tra­vessa tot Cata­lu­nya des de Sant Pere de Rodes fins al límit amb l'Aragó, tot pas­sant per Mont­ser­rat i Lleida. Amb tot, aquesta ruta comença a Tor­tosa, on el cami­nant pas­sarà per una de les por­tes medi­e­vals de la ciu­tat, pro­pera a la cate­dral. És el por­tal del Romeu o dels Romeus, pre­si­dit per un relleu de sant Jaume ves­tit de pelegrí. Una porta que tes­ti­mo­nia la tra­dició jaco­bea de Tor­tosa, pas històric de l'Ebre i lloc de par­tida o de des­cans de molts cami­nants. La ruta tor­to­sina pren rellevància després de la con­questa cris­ti­ana, amb un port impor­tant a la Medi­terrània, con­nec­tat amb Terra Santa. En aquest sen­tit, els romeus eren sobre­tot els pele­grins que ana­ven cap a Roma o Terra Santa, però la figura escul­pida a la pedra d'aquesta porta també indica que Tor­tosa era un punt de pas dels pele­grins de camí a Com­pos­tel·la.

El camí de Sant Jaume de Tor­tosa a Batea no comença al Delta per dos motius. Pri­mer, perquè durant l'edat mit­jana el delta de l'Ebre no s'havia for­mat; i segon, perquè les comu­ni­tats de regants no han auto­rit­zat la Gene­ra­li­tat a senya­lit­zar alguns trams de l'iti­ne­rari. De fet, una gran part d'aquesta ruta jaco­bea coin­ci­deix amb el sen­der GR 99, que segueix el curs de l'Ebre des del seu nai­xe­ment fins al Delta. Hau­ria estat sig­ni­fi­ca­tiu poder començar la ruta al mon­ti­cle de les Qua­tre Ver­ges, el punt més ele­vat del Delta, una duna natu­ral vet­llada per les figu­res de qua­tre patro­nes dels ter­ri­to­ris banyats per l'Ebre: santa Anna de Tudela, la Bar­ba­nera de la Rioja, l'ara­go­nesa Mare de Déu del Pilar i la Verge de la Cinta, patrona de Tor­tosa. Però això no ha estat pos­si­ble, com ha lamen­tat el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d'Inno­vació.

Josep Felip Monclús ha expli­cat que la guia El Camí de Sant Jaume de Tor­tosa a Batea s'emmarca en el pla estratègic de turisme de la Gene­ra­li­tat, que aposta per un turisme “cul­tu­ral, iden­ti­tari i diver­si­fi­cat”, tot posant en valor el patri­moni. També s'ha bus­cat un pro­ducte turístic que per­meti la deses­ta­ci­o­na­lit­zació. “El camí de Sant Jaume es pot fer tot l'any”, remarca. Durant el 2009, una empresa espe­ci­a­lit­zada va fer tot l'estudi de traçat, que s'ha com­ple­men­tat enguany. A més, s'ha pre­pa­rat una expo­sició iti­ne­rant, que just ara es pot veure a Tor­tosa. La ruta jaco­bea de l'Ebre s'endinsa cap a l'inte­rior, cap a Gan­desa i Batea. Un camí natu­ral, ances­tral, que després va apro­fi­tar el fer­ro­car­ril de la Vall de Zafan, i que ara és la via verda del Baix Ebre i la Terra Alta. Com s'explica a la guia, els 93,7 quilòmetres del recor­re­gut ebrenc han estat senya­lit­zats per la direcció gene­ral de Turisme. Així, s'han ins­tal·lat pals amb ban­de­ro­les de color blau, iden­ti­fi­ca­tiu de les rutes jaco­bees d'Europa, i el símbol de la pet­xina. Alguns trams s'han senya­lit­zat amb les típiques sage­tes gro­gues. La guia fa reco­ma­na­ci­ons als cami­nants i als ciclis­tes, pro­posa allot­ja­ments, i inclou un direc­tori telefònic i un índex toponímic. A més, deta­lla una vari­ant de Gan­desa a Batea, per Vilalba dels Arcs. De la guia, se n'han edi­tat 3.000 exem­plars, que es podran tro­bar a les lli­bre­ries de la Gene­ra­li­tat, a les ofi­ci­nes de turisme i a les fires. A banda, ja es pot lle­gir i des­car­re­gar lliu­re­ment en for­mat electrònic (PDF) des del web del Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa, en català i en cas­tellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.