Opinió

PLAÇA MAJOR

Més cavalls

La imatge del cavall irlandès rodant al voltant del rei anglès, ¿no és una sàtira perfecta de la relació entre el súbdit i el poder? Quan deslliguen el cavall acostumat a la roda del molí, ell no sap sinó donar voltes

Al conte Els morts de James Joyce el per­so­natge cen­tral Gabriel explica una història del seu avi difunt i el seu cavall Johnny. Es veu que l'avi tenia una fàbrica de midó als afo­res de Dublín i el cavall Johnny era qui feia anar el molí de la fàbrica tot donant vol­tes i més vol­tes cada dia de l'any. Però un dia l'avi va voler anar ell i cavall a pas­se­jar amb l'alta soci­e­tat a una des­fi­lada mili­tar al parc. L'home, escriu Joyce (segons la magnífica tra­ducció de Joa­quim Mallafrè), “va guar­nir el Johnny i es va posar el seu millor bar­ret i el seu millor coll dur i va sor­tir amb el cotxe amb tota solem­ni­tat de la mansió ances­tral que tenia per la part de Back Lane”.

Tot anava bé fins que el cavall va veure l'estàtua eqüestre del “rei Billy”. El rei Billy fa referència al rei William III d'Angla­terra, que va anne­xi­o­nar defi­ni­ti­va­ment Irlanda després de gua­nyar la bata­lla de Boyne con­tra James II el 1690. James era el monarca catòlic i William era el rei pro­tes­tant i, per això, a Irlanda James sem­pre va ser un símbol de la sobi­ra­nia pròpia i el rei Billy va repre­sen­tar l'uni­o­nisme amb Angla­terra. Quan Joyce escriu Els morts a prin­ci­pis del segle vint, l'efer­ves­cent naci­o­na­lisme irlandès fa que aquesta sim­bo­lo­gia sigui més pre­sent que mai. Quan Johnny va veure l'estàtua del rei, doncs, “no sé si es va ena­mo­rar del cavall que munta el rei Billy o si va creure que tor­nava a estar al molí, el fet és que va començar a donar tombs al vol­tant de l'estàtua”. I l'avi es va enfu­ris­mar: “¡Arri, senyor! ¿Què vol dir això, senyor meu?¡Johnny!¡Johnny!¡Quina con­ducta més extra­or­dinària! ¡No l'entenc pas, aquest cavall!”. La imatge del cavall irlandès rodant al vol­tant del rei anglès, ¿no és una sàtira per­fecta de la relació entre el súbdit i el poder? Quan des­lli­guen el cavall acos­tu­mat a la roda del molí, ell no sap sinó donar vol­tes i, a més, ho fa al vol­tant del poder domi­na­dor, del qual pot­ser està secre­ta­ment ena­mo­rat. Els irlan­de­sos es van aca­bar inde­pen­dit­zant d'Angla­terra el 1921, però també hagués pogut pas­sar que hagues­sin con­ti­nuat sent aquest cavall mase­gat i cap­cot que dóna tombs al vol­tant del rei borbònic… vull dir, del rei Billy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.