Articles

Models d'oposició

“Les primeres decisions que prengui el nou president i una certa perspectiva ens permetran valorar si Mas camina per la ruta que ell mateix s'ha marcat”

Una de les prin­ci­pals obses­si­ons d'Artur Mas, fins i tot abans de gua­nyar les elec­ci­ons, ha estat donar con­tin­gut a la creença que una manera de fer és una manera de ser. Humi­li­tat, tre­ball, espe­rit de sacri­fici, diàleg i volun­tat de con­sens són algu­nes de les carac­terísti­ques en les quals ha apro­fun­dit el polític for­jat en l'adver­si­tat, i afirma que ha après de la seva etapa d'opo­sició. Ara afirma que aquests són els atri­buts que el defi­ni­ran com a gover­nant.

Les pri­me­res deci­si­ons que pren­gui el nou pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i una certa pers­pec­tiva ens per­me­tran valo­rar si Mas camina per la ruta que ell mateix s'ha mar­cat. Però per tal d'acon­se­guir fruits de la volun­tat de diàleg i per arri­bar a punts de con­sens, cal tro­bar inter­lo­cu­tors a l'altra banda. Els que Artur Mas ha defi­nit com a objec­tius de país neces­si­ten una com­pli­ci­tat que vagi més enllà del seu entorn. La par­ti­ci­pació i els resul­tats poden indi­car que té un marge de con­fiança força ampli de la soci­e­tat. L'inter­ro­gant és com afec­ta­ran aquests matei­xos resul­tats la resta de par­tits.

El Par­tit dels Soci­a­lis­tes de Cata­lu­nya viu immers en una pro­funda crisi que, segons alguns dels seus diri­gents, amenaça el mateix futur de la for­mació. Encer­tar en els motius que han pro­vo­cat la des­feta, rec­ti­fi­car i saber apli­car les solu­ci­ons és el que els ha de per­me­tre tor­nar a ser una opció per a l'alter­nança política. El buit de poder podria pro­vo­car una inde­fi­nició en la seva funció al Par­la­ment, que, si s'acaba carac­te­rit­zant per una nega­tiva cons­tant, podria aca­bar des­gas­tant-los més a ells que al govern.

Si el PSC ha de pair els pit­jors resul­tats de la seva història, el PP haurà de fer el mateix amb els millors que mai ha acon­se­guit a Cata­lu­nya. De moment sem­blen empat­xats: han atu­rat el des­gast que els pro­vo­cava Ciu­ta­dans i ja es veuen com la palanca que ha d'impul­sar Rajoy a la Mon­cloa. Tots els seus movi­ments esta­ran con­di­ci­o­nats fins que no hi hagi els resul­tats de les elec­ci­ons espa­nyo­les.

Qui no es pot per­me­tre ni la inde­fi­nició ni l'error és Esquerra Repu­bli­cana. La direcció del par­tit assu­meix ara el que molta gent els havia dit, que gran part del seu elec­to­rat no va estar d'acord amb les llui­tes fra­tri­ci­des, ni amb el segon tri­par­tit ni amb la supe­di­tació de les ambi­ci­ons naci­o­nals a altres interes­sos. El prin­ci­pal objec­tiu com­porta recu­pe­rar la cre­di­bi­li­tat, i això no s'acon­se­gueix recla­mant des de l'opo­sició tot allò a què es va renun­ciar des del govern.

Espe­rant qual­se­vol rellis­cada dels repu­bli­cans hi ha Soli­da­ri­tat Cata­lana per la Inde­pendència, cons­ci­ent que tot el crèdit que perdi Esquerra li repre­sen­tarà més rèdit, i de moment és la que es pot per­me­tre una posició més essen­ci­a­lista i crítica. Gai­rebé tot està permès en l'espai de la radi­ca­li­tat.

Aquí és on, pre­vi­si­ble­ment, tor­narà Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya. Però el pas pel govern hau­ria dei­xat un pòsit de rea­lisme que els podria con­ver­tir en actors par­ti­ci­pa­tius més que en espec­ta­dors crítics de la política del dia a dia.

El trànsit per aquesta època de difi­cul­tats i opor­tu­ni­tats farà que totes les deci­si­ons comp­tin, tant les del govern com les de l'opo­sició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.