Opinió

opinió

Empreses municipals o escletxa a les privatitzacions

Ha plo­gut molt des que l'any 2002 es va cons­ti­tuir el hòlding d'empre­ses INNOVA amb el con­sens de tots els grups muni­ci­pals. Ales­ho­res, i també ara, ICV-EUiA pensa que INNOVA podia ser un ins­tru­ment potent i eficaç per opti­mit­zar els sem­pre escas­sos recur­sos de l'admi­nis­tració muni­ci­pal; per impul­sar les prin­ci­pals inver­si­ons locals, i com a òrgan de coor­di­nació de les dife­rents línies de tre­ball de les soci­e­tats anònimes muni­ci­pals. I de fet, així ha anat suc­ceint durant una etapa impor­tant de la seva tra­jectòria.

En el pre­sent man­dat, l'errada política de vetar la presència a INNOVA d'un grup muni­ci­pal ha situat en la pri­mera línia de la dis­cussió política una qüestió que havia de ser un sim­ple tràmit. Aquest debat estúpid ha enfos­quit els encerts (que són molts) del recor­re­gut d'INNOVA.

En els dar­rers temps el hòlding ha obert una nova etapa amb l'entrada de nous con­se­llers que espe­rem ser­veixi per recon­duir la situ­ació. Però també espe­rem que no com­porti un incre­ment de les seves des­pe­ses.

Ara bé, els con­sen­sos als quals s'ha arri­bat fins ara no ens poden fer per­dre de vista que l'eina, INNOVA, no ha de ser la via per solu­ci­o­nar ni els pro­ble­mes de l'històric mal finançament dels ajun­ta­ments ni els dèficits deri­vats de la gestió econòmica diària; i hau­ria de valo­rar millor el suport a pro­jec­tes en raó del seu cost-bene­fici.

Hi ha exem­ples sobrats de deci­si­ons que no han estat del tot encer­ta­des, com és el cas de la Capsa Gaudí, el CESDA o la inversió que havia de ser tem­po­ral pel pro­jecte Shi­rota Foods, i que poden sig­ni­fi­car un llast en el futur. També hi ha empre­ses muni­ci­pals sobre l'actu­ació de les quals hi hau­ria molt a dis­cu­tir.

Avui vivim temps de crisi econòmica i els recur­sos econòmics són més finits que mai. És molt impor­tant que tots els par­tits amb repre­sen­tació muni­ci­pal man­tin­guem la coherència i expli­quem el perquè de les nos­tres actu­a­ci­ons del dia a dia. Estem con­vençuts que en un futur no gaire llunyà aques­tes deci­si­ons poden tenir molta trans­cendència.

En aquesta línia de trans­parència, nosal­tres no volem ama­gar a la ciu­ta­da­nia que a la dar­rera reunió d'INNOVA (3 de desem­bre de 2010) es va plan­te­jar a l'ordre del dia la con­cer­tació d'un préstec de 600.000 euros per garan­tir la fina­lit­zació de les obres de La Pata­cada, les quals estan vin­cu­la­des a les nos­tres àrees. Però mal­grat això no hi vam votar a favor.

Inde­pen­dent­ment de quina sigui la fina­li­tat del crèdit, no con­si­de­rem accep­ta­bles que per obte­nir-lo s'hagi de recórrer a un aval soli­dari de les empre­ses muni­ci­pals sane­ja­des com és el cas d'AREMSA. Tam­poc con­si­de­rem rao­na­bles els ele­vats interes­sos que ara ens impo­sen les enti­tats finan­ce­res.

Per aquesta raó, la posició d'ICV va ser d'abs­tenció res­pecte d'aquesta ope­ració de préstec. Tot el que envolta aquest préstec, i altres que poden venir a con­ti­nu­ació, ens porta a tres refle­xi­ons que volem com­par­tir amb la ciu­ta­da­nia.

En pri­mer lloc, no tenim cap motiu per opo­sar-nos a un crei­xe­ment de l'endeu­ta­ment sem­pre que això sigui bene­ficiós per a la ciu­tat, tot i que és evi­dent que aquest endeu­ta­ment no ens agrada gens ni mica. No serem nosal­tres els que ava­la­rem les polítiques res­tric­ti­ves que ara en nom de l'aus­te­ri­tat ens volen impo­sar els mal ano­me­nats mer­cats.

En segon lloc, en canvi, ens sem­blen abu­sius els tipus d'interès que estan dema­nant les enti­tats finan­ce­res, i més quan aques­tes matei­xes enti­tats gau­dei­xen del suport de l'Estat en tots els seus dife­rents nivells.

I, final­ment, sobre­tot ens pre­o­cupa que les enti­tats finan­ce­res ara dema­nin un aval col·lec­tiu de les empre­ses muni­ci­pals més ren­di­bles i sane­ja­des. Això ens fa sos­pi­tar que dar­rere d'aquesta exigència hi ha una volun­tat implícita d'acon­se­guir el con­trol d'aques­tes empre­ses i pro­pi­ciar en un futur un procés selec­tiu de pri­va­tit­za­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.