Articles

Amb aquella alegria

La tòfona amagada

El temps posa les coses al seu lloc, diem. El temps farà justícia. Sort en tenim, del temps disfressat d'heroi justicier. Li concedim una responsabilitat immensa. Ai: potser el temps té mala memòria.

¿Segur que el temps (és a dir, el futur) sabrà valo­rar com cal allò que hem menys­va­lo­rat ara i aquí? No vol­dria aigua­lir cap festa, però em temo que el temps pot ser tan injust com un jutge cor­rupte. Jura­ria que hi ha grans novel·les inèdites o des­ca­ta­lo­ga­des que podrien haver fet història. I pin­tu­res que s'han podrit entre tras­tos vells tot i que esta­ven a l'altura d'obres que ocu­pen llocs d'honor als museus de renom. És una espe­cu­lació inde­mos­tra­ble: com que no hem tin­gut l'opor­tu­ni­tat de lle­gir la novel·la o de con­tem­plar el qua­dre en qüestió, no sabem el que ens hem per­dut.

Seria fantàstic que guanyés el millor, canta en Ser­rat. Però això no passa, o almenys no passa sem­pre. A vega­des gua­nya el que crida més, o el que se sap moure d'una deter­mi­nada manera. La meri­tocràcia sovint té les de per­dre davant del nepo­tisme, de l'ami­guisme o de la dic­ta­dura pura i dura. I pen­sar que el temps aca­barà ator­gant a cadascú els mèrits que real­ment li cor­res­po­nen pot­ser té més de fal·làcia con­so­la­dora que no pas de pronòstic fia­ble. La idea de la poste­ri­tat ens recon­forta, i tant que sí. Com també em recon­for­ta­ria la idea d'una altra vida, d'un més enllà de flors i vio­les i romaní, si acon­seguís empas­sar-me el conte.

Per des­comp­tat que hi ha obres mes­tres que s'han des­co­bert anys després de la mort dels seus autors. Però això no garan­teix que totes les per­les vegin la llum tard o d'hora. Qui sap si el temps només fa justícia excep­ci­o­nal­ment. Amb el temps, de fet, la memòria ten­deix a per­dre's, a difu­mi­nar-se. Sem­bla poc pro­ba­ble que un lli­bre que avui passa des­a­per­ce­but sigui recu­pe­rat i col·locat dins el cànon lite­rari d'aquí a vés a saber quan­tes dècades, perquè l'even­tu­a­li­tat que algú lle­geixi aquell lli­bre és cada cop més remota. Com va escriure Miquel de Palol, “el tri­omf del medi­o­cre i l'oblit del geni for­men part del qua­dre final de pos­si­bi­li­tats”.

Demano via Face­book i Twit­ter si el temps sem­pre fa justícia. “El temps no ho cura ni ho posa tot a lloc –opina la filòloga Meius Ferrés–. Són excu­ses que algú es va inven­tar perquè ens resig­nem a la nos­tra sort”. En Josep Bar­galló és més opti­mista: “De vega­des el temps. A cops una tesi doc­to­ral. Final­ment pot­ser una entrada per­duda d'una enci­clopèdia o un tweet en mala hora. Crec que tot acaba surant i que el futur sem­pre ha de ser millor”.

El poeta Joan Mar­ga­rit també està con­vençut que l'art de qua­li­tat acaba emer­gint. “Hi ha mili­ons de per­so­nes bus­cant des­es­pe­ra­da­ment dins un bosc de tòfones –em diu–. Pot­ser queda alguna tòfona ama­gada, però la gran majo­ria es tro­ben”. Això sí que és tenir fe en els caçadors de bolets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.