Opinió

opinió

Habitatge, dreta i esquerra

Per garantir el dret d'accés a l'habitatge cal entendre que aquest no és només una mercaderia (que també) i que la finalitat primera de l'urbanisme és garantir-lo, i aquest dret no és el dret patrimonial a la propietat, sinó a l'hàbitat

Fa unes set­ma­nes que s'ha fet pública la ini­ci­a­tiva política de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona d'uti­lit­zar els ins­tru­ments d'inter­venció pre­vis­tos a les lleis per inten­tar resol­dre la degra­dació dels habi­tat­ges d'algu­nes zones del Raval, amb el suport dels regi­dors de CiU.

Alguns arti­cu­lis­tes en mit­jans dife­rents han anat posant de mani­fest l'opor­tu­ni­tat dels ins­tru­ments pre­vis­tos el 2007 a la Llei del Dret a l' Habi­tatge, com­ba­tuda al seu dia amb inu­sual duresa per CiU, i que com tan­tes altres mesu­res del tri­par­tit, el temps donarà i traurà raons sobre el seu caràcter evo­lu­tiu per al país en relació als governs ante­ri­ors al 2003.

Ara que és actu­a­li­tat el dar­rer dels efec­tes de l'esclat del nos­tre model pro­duc­tiu, la liqui­dació del sis­tema de cai­xes, que la seva expo­sició al risc immo­bi­li­ari va posar al peu dels cavalls dels interes­sos polítics i econòmics que fa temps que li havien enfi­lat la proa, és espe­ci­al­ment oportú par­lar d'aquesta qüestió.

Sem­pre vam obser­var amb estu­por com el que és accep­tat sense pro­ble­mes des dels anys setanta en relació al sòl, la seva sub­jecció a l'interès gene­ral, quan s'apli­cava a l'ús resi­den­cial, que no és altra cosa que un dels usos pos­si­bles del sòl, i el pri­mer de tots d'acord amb les cons­ti­tu­ci­ons de la majo­ria dels països de l'entorn, esde­ve­nia una mena d'ana­tema per al nos­tre cen­tre dreta. Per exem­ple, a la legis­lació urbanística prèvia al tri­par­tit, per tant de CiU, es pre­veia amb nor­ma­li­tat l'expro­pi­ació fins i tot per incom­pli­ment dels ter­mi­nis d'edi­fi­cació dels solars, que no vol dir òbvi­a­ment que s'apli­qui habi­tu­al­ment. És un ins­tru­ment legis­la­tiu per si convé.

Però és que per veure fins a quin punt havia esde­vin­gut cul­tu­ral el model immo­bi­li­ari, en l'àmbit esta­tal, fins i tot el PSOE aigua­lia el vi. En el pri­mer avant­pro­jecte de la llei del sòl del 2007, de novem­bre del 2005, al seu arti­cle 9 es feia referència a la deso­cu­pació dels habi­tat­ges com a incom­pli­ment de la funció social del dret de pro­pi­e­tat, però final­ment el PSOE no es va atre­vir a man­te­nir-ho al pro­jecte de llei apro­vat pel Con­sell de Minis­tres el juliol de 2006, limi­tant-ho només a la no edi­fi­cació en els ter­mi­nis esta­blerts, que ja exis­tia com s'ha dit a la legis­lació cata­lana. En aquell moment, en què vaig col·labo­rar en la nego­ci­ació política i jurídica de la llei al Congrés, recordo com el sots-secre­tari d'Estat del Minis­te­rio de la Vivi­enda, que por­tava les nego­ci­a­ci­ons del govern de l' Estat, deia que si la Gene­ra­li­tat volia anar més enllà, doncs que ho fes legis­lant per ella mateixa.

CiU va por­tar la Llei pel Dret a l' Habi­tatge al Con­sell Con­sul­tiu que va ava­lar que tant la manca de con­ser­vació com la deso­cu­pació dels habi­tat­ges es podien con­si­de­rar incom­pli­ments de la seva funció social, habi­li­tant l'admi­nis­tració per al llo­guer forçós a ter­cers que en garan­tis­sin l'ús i el man­te­ni­ment, reforçant, això sí, les garan­ties jurídiques dels pro­pi­e­ta­ris i la seva apli­cació sub­sidiària davant altres meca­nis­mes menys gra­vo­sos, com per­toca a un estat de dret democràtic en què l'exer­cici del poder ha de ser sem­pre pro­por­ci­o­nat, optant sem­pre per la menor inter­venció pos­si­ble.

El con­sul­tiu va dir a la pàgina 43 del seu dic­ta­men que la pro­posta no era ali­ena a l'orde­na­ment jurídic de França, Holanda, Suècia o Dina­marca, països ben democràtics i gens comu­nis­tes, ni de França, legis­lat l'any 1998 per governs de dreta (Code de la Cons­truc­tion et de l'Habi­ta­ti­ons (art. 52 Loi n. 98-657 du 29 jui­llet 1998 i art.72 loi n. 2006-872 du 13 jui­llet 2006).

Mal­grat aquest aval, els comu­ni­cats de premsa de CiU van ser demagògica­ment demo­li­dors. Per exem­ple: la nota de premsa de 17-12-2007 de la fede­ració deia lite­ral­ment: “[...] Car­les Sala ha dema­nat al con­se­ller Bal­ta­sar que faci cas al con­sul­tiu i eli­mini el llo­guer forçós de la llei”, fent dir al con­sul­tiu coses que no havia dit, només per raons polítiques de des­gast al govern.

Podria accep­tar, com a advo­cat, les difi­cul­tats d'apli­cació i prova, com tan­tes i tan­tes coses a l'àmbit del dret, però aquest és un altre debat dife­rent d'afir­mar que es trac­tava d'una mesura esta­li­nista.

Si de veri­tat hem après quel­com de l'esclat de la bom­bo­lla, hauríem de con­ve­nir més enllà que el PIB de la cons­trucció no pot créixer el doble que el glo­bal de l'eco­no­mia cata­lana, que els ins­tru­ments que ara tenim (i que van arri­bar tard en relació amb l' ante­rior cicle per la pas­si­vi­tat pre­ci­sa­ment de CiU del 1997 al 2003) s'han de pre­ser­var i man­te­nir, per apli­car amb sen­tit comú si és neces­sari i quan con­vin­gui. O el que és el mateix, assu­mir un canvi de xip que escol­tant dis­cur­sos no sem­pre és clar; en aquesta dar­rera bugada hem per­dut massa llençols, el dar­rer, el sis­tema de cai­xes. Millor si ens n' estal­viem una altra.

El canvi de xip no és només econòmic, és cul­tu­ral: per garan­tir el dret d'accés a l'habi­tatge cal enten­dre que aquest no és només una mer­ca­de­ria (que també) i que la fina­li­tat pri­mera de l'urba­nisme és garan­tir-lo, i aquest dret no és el dret patri­mo­nial a la pro­pi­e­tat, sinó a l'hàbitat, a tenir un lloc on viure, en con­nexió amb altres drets ciu­ta­dans tan fona­men­tals com la inti­mi­tat, invi­o­la­bi­li­tat del domi­cili, i d'allò de què en depèn la dig­ni­tat de la per­sona i el seu desen­vo­lu­pa­ment per­so­nal.

Com deia el con­sul­tiu a la pàgina 25, l'antiga llei de l'habi­tatge de 1991, de la qual veníem abans del 2003, era hereva d'una con­cepció de l'habi­tatge “més tra­di­ci­o­nal i res­trin­gida”, patri­mo­nial... i així hem anat.

Pot­ser CiU a Bar­ce­lona s'ha ado­nat que si arriba a gover­nar li con­ve­nen aquests meca­nis­mes als quals no renun­cia cap país del nos­tre entorn.

I és clar que no estava jus­ti­fi­cada tanta bata­lla en relació a un tema que es podia resol­dre només lle­gint i mirant a Europa, aque­lla Europa que dar­re­ra­ment busca engi­nyers cata­lans i espa­nyols a l'atur, no pale­tes ni pro­mo­tors immo­bi­li­a­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.