Articles

La contra

Tèxtil amb cervell

El Museu Marítim de Barcelona exposa una mostra de teixits intel·ligents i altres peces de vestir que combinen ciència, art i avantguarda

Una samar­reta que avisa el teu metge si tens alte­rat el ritme cardíac, uns llençols afro­disíacs, una gra­nota de tre­ball que resis­teix tant la radi­cació com les tem­pe­ra­tu­res extre­mes i una faixa que ajuda a curar la cica­triu dels gos­sos que han hagut de pas­sar per la sala d'ope­ra­ci­ons. Són alguns dels exem­ples de tei­xits intel·ligents que es poden veure aquests dies al Museu Marítim de Bar­ce­lona dins la mos­tra Futu­ro­tex­ti­les. Ens poden sem­blar més de ciència-ficció que altres peces expo­sa­des, com són una armi­lla anti­ba­les o la bata asèptica d'un cirurgià però sim­ple­ment són nous exem­ples del tre­ball con­junt entre la ciència i la indústria tèxtil. És també una via de super­vivència de les nos­tres empre­ses, que patei­xen la forta com­petència de la Xina en el cas de les peces de roba més bàsiques i han d'apos­tar pel valor afe­git per dife­ren­ciar-se. És el cas de l'empresa de Canet Mai­nat­vet, res­pon­sa­ble de l'ortopèdia per ani­mals pre­sent a l'expo­sició, que es dedi­cava al tèxtil tra­di­ci­o­nal i va decan­tar-se per un mer­cat inno­va­dor i, per tant, amb pocs rivals.

A Cata­lu­nya hi ha dos cen­tres cap­da­van­ters que aju­den les empre­ses a bus­car nous camins: Cetemmsa, amb seu a Mataró, i Lei­tat, a Ter­rassa. Tots dos par­ti­ci­pen en aquesta mos­tra iti­ne­rant que es va inau­gu­rar el 2006 a França i que va incor­po­rant les nove­tats tec­nològiques més des­ta­ca­des de la xarxa ACTE (Asso­ci­ació de Col·lec­ti­vi­tats Tèxtils Euro­pees).

A mig camí entre el ves­tit i el joc, Cetemmsa hi aporta un jer­sei musi­cal, men­tre que Lei­tat mos­tra un dels banya­dors llu­mi­no­sos que va fer per a l'equip de natació sin­cro­nit­zada de la fede­ració espa­nyola.

A banda dels tei­xits intel·ligents, fins al 2 d'abril també es podrà visi­tar l'àrea més divul­ga­tiva de l'expo­sició i també la més futu­rista, on es poden veure obres com Sleep Suit, del dis­se­nya­dor For­rest Jes­see. La indu­mentària que es pot veure a la foto per­met a qui la porta “fer peti­tes becai­nes a qual­se­vol lloc i en qual­se­vol posició”, asse­gura el cre­a­dor. Les tires d'escuma EVA fan que sigui còmode fins i tot esti­rar-se al terra més inhòspit. Un apunt: podreu com­prar algun record de l'expo­sició a la botiga del Museu Marítim però no pas aquest –útil?– ves­tit. Ningú s'ha atre­vit encara a comer­ci­a­lit­zar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.