Opinió

LA TRIBUNA

De la incomprensió

Que un partit o una institució no sàpiga treure profit dels nous canals de comunicació és lamentable. Però el que de veritat és greu és la incapacitat per interpretar la realitat que s'hi mou

Hi ha par­tits polítics que es cre­uen que adap­tar-se a les noves tec­no­lo­gies con­sis­teix a obrir un lloc web i tenir comp­tes al Face­book i el Twit­ter. Es pen­sen que només ha can­viat l'embol­call, sense enten­dre que les trans­for­ma­ci­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves i deci­si­ves són les que s'han produït en les rela­ci­ons soci­als. Pot­ser mai com ara el con­tin­gut ha estat tan o més impor­tant com el medi que el trans­met. Per això, imme­di­a­ta­ment després del fre­nesí elec­to­ral, tants llocs web que­den inac­tius, o els canals a les xar­xes vir­tu­als es con­ver­tei­xen en alta­veus de collo­na­des. El pro­blema d'incom­prensió no afecta només els par­tits. Mol­tes ins­ti­tu­ci­ons i par­ti­cu­lars el patei­xen. Ara: és clar que, com més incidència té un agent social, més greu resulta la seva imperícia.

El poder no el tenen les xar­xes soci­als sinó els qui les usen cor­rec­ta­ment. Que un par­tit polític o una qual­se­vol ins­ti­tució no sàpiga treure pro­fit dels nous canals de comu­ni­cació és lamen­ta­ble, però el per­ju­dici és poc. El que de veri­tat és greu és la inca­pa­ci­tat per inter­pre­tar la rea­li­tat que s'hi mou. Perquè d'aquesta incom­prensió en sor­gei­xen actu­a­ci­ons equi­vo­ca­des. Es con­fo­nen i adop­ten mesu­res que, o bé no ser­vei­xen per a res, o bé cau­sen uns mal­de­caps inso­fri­bles. D'exem­ples n'hi ha cada dia un munt.

Ara fa poc, el PSC de Bar­ce­lona ha cele­brat unes elec­ci­ons primàries entre l'alcalde Jordi Hereu i l'excon­se­llera Mont­ser­rat Tura per deci­dir el can­di­dat a les muni­ci­pals. Els soci­a­lis­tes bar­ce­lo­nins han donat veu i vot als mili­tants i sim­pa­tit­zants; la mesura és inequívoca­ment posi­tiva. Tan­ma­teix, la qüestió és saber si de veri­tat es cre­uen que així reso­len les neces­si­tats de trans­parència i par­ti­ci­pació. Com que és tan evi­dent que no hi res­po­nen, hem de con­cloure que es tracta d'ini­ci­a­ti­ves des­ti­na­des a resol­dre con­flic­tes interns i a gua­nyar temps.

Aquests pro­ble­mes d'incom­prensió de la rea­li­tat que mane­guen, no només els demos­tren els par­tits polítics. Fa uns dies el FC Bar­ce­lona va deci­dir home­nat­jar la dona tre­ba­lla­dora omplint la seva llotja amb dones només, com si així es posés fi a la poca presència feme­nina en el fut­bol. Uns anys enrere, aquesta mesura pot­ser hau­ria fet gràcia i s'hau­ria lloat, però avui no ser­veix ni per a nete­jar les consciències més tur­men­ta­des, al con­trari, no fa altra cosa que subrat­llar la dis­cri­mi­nació.

La con­seqüència més greu de tanta ceguesa no sem­pre es tra­du­eix en pràcti­ques tan innòcues i banals. Hi ha deci­si­ons que cau­sen per­ju­di­cis més greus: creure's que el fracàs esco­lar o la baixa qua­li­fi­cació que obte­nen els alum­nes cata­lans en els rànquings inter­na­ci­o­nals es solu­ci­o­narà intro­duint ordi­na­dors a les aules o una set­mana de vacan­ces a mig curs. Posats a copiar pràcti­ques fora­nes, més val­dria fer-ho de les que veri­tat mar­quen les diferències: la inten­si­tat, les hores i la qua­li­tat d'alguns sis­te­mes de tre­ball.

El des­con­cert que duen les nos­tres auto­ri­tats, les d'aquí i les d'allà, amb els límits de velo­ci­tat, apu­jant-los i abai­xant-los com si es tractés d'un joc d'ordi­na­dor, amb l'excusa de la con­ta­mi­nació i, com a dar­rera tro­ba­lla argu­men­tal, de la inflació, ani­ria en la mateixa direcció si no fos que un mal pen­sa­ment ens inclina a creure que al dar­rere hi ha una volun­tat de recap­tació into­le­ra­ble. Si de veri­tat volen resol­dre aquests pro­ble­mes que diuen i uns quants d'altres, que facin apar­ca­ments gratuïts a l'entrada de les ciu­tats i que els con­nec­tin amb trans­port públic cons­tant o que abai­xin els impos­tos dels hidro­car­burs.

A les democràcies occi­den­tals no hi haurà les revol­tes popu­lars que hi ha des de fa set­ma­nes a les dic­ta­du­res àrabs. Perquè hi ha més a per­dre-hi que a gua­nyar-hi i per d'altres raons que ja aflo­ra­ran. Tan­ma­teix, així com la paciència sem­pre té un límit, la des­a­fecció no és pas un topall que s'hagi de con­si­de­rar etern i infran­que­ja­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.