Opinió

OPINIÓ

El quant i el què

És la dreta el quant i l'esquerra el què? La prevalença dels interessos per sobre de les idees a la dreta i de les idees sobre l'efectivitat a l'esquerra són característiques derivades de l'essència de la dreta i esquerra espanyoles

La síntesi i la sim­pli­fi­cació té perills, es per­den mati­sos, però té també avan­tat­ges, es cla­ri­fi­quen con­cep­tes. Sem­bla­ria que l'esquerra està interes­sada essen­ci­al­ment en els prin­ci­pis, en les idees. Les revo­lu­ci­ons que gai­rebé sem­pre estan rela­ci­o­na­des amb l'esquerra són can­vis estratègics deguts a les ide­o­lo­gies i les ide­o­lo­gies, o s'accep­ten o es refu­sen en inte­gri­tat, no són gens ade­qua­des per a la transacció. La dreta a Espa­nya és con­cep­tu­al­ment més pragmàtica, importa el quant més que el què i en funció del que repre­senti el quant es pot fer una cosa o la contrària. La vida és com­plexa, pensa la dreta, els gri­sos domi­nen i només si el gris gira al negre pot arri­bar a no ser accep­ta­ble; si no és així i men­tre sigui una qüestió d'inten­si­tat i de mati­sos, és un acci­dent més de la vida política, en defi­ni­tiva de la vida social. Aquesta pre­va­lença dels interes­sos per sobre de les idees a la dreta i de les idees sobre l'efec­ti­vi­tat a l'esquerra són carac­terísti­ques deri­va­des de l'essència de la dreta i esquerra espa­nyo­les.

La dreta ame­ri­cana ve del libe­ra­lisme, repre­sen­tat ara en el tea party, en què hi ha una pro­funda des­con­fiança res­pecte de les elits diri­gents que gover­nen el país sota prin­ci­pis que no resul­ten evi­dents per a l'ame­ricà mitjà. Els impos­tos i el dèficit de l'estat com a mals a evi­tar, els acords inter­na­ci­o­nals i la defensa dels interes­sos del món en pre­ferència als dels EUA com a polítiques errònies, la guerra només jus­ti­fi­cada per la defensa dels interes­sos de la pàtria –o alter­na­ti­va­ment l'aïlla­ci­o­nisme si el con­flicte no l'afecta direc­ta­ment– i que una vegada ini­ci­ada s'ha de por­tar a l'extrem per acon­se­guir la victòria, són tots prin­ci­pis de la dreta ame­ri­cana que vénen de l'època del pre­si­dent Jack­son, al 1830. Lla­vors el popu­lisme va aparèixer a la política ame­ri­cana gene­rat des de l'indi­vi­du­a­lisme i lli­gat a la par­ti­ci­pació del poble en la vida política i en la seva crei­xent influència en el govern.

És això el que cons­ti­tu­eix un eix bàsic de la política ame­ri­cana per quasi dos segles i que fa que Roo­se­velt hagués d'esforçar-se per convèncer els seus con­ciu­ta­dans del perill exte­rior per entrar a la guerra al 1941, encara que va ser Pearl Har­bor el que li va resol­dre el pro­blema, o que Tru­man hagués d'exa­ge­rar el perill del comu­nisme per acon­se­guir pres­su­pos­tos de defensa ele­vats, gal­va­nit­zant la política del país durant la guerra freda, argu­ment que se li va girar en con­tra quan l'anti­co­mu­nisme pre­di­cat va por­tar a la radi­ca­lit­zació social que va supo­sar el mac­carthysme.

És aquest prag­ma­tisme popu­lista i con­ser­va­dor el que ali­menta avui el front anti Obama, que el veu massa a l'esquerra, massa inter­na­ci­o­na­lista, amb idees allu­nya­des del que vol i neces­sita l'ame­ricà mitjà que no creu en el canvi climàtic, que no vol per­dre la sobi­ra­nia que suposa sot­me­tre's al Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal, que no vol la glo­ba­lit­zació i el lliure comerç si això fa per­dre llocs de tre­ball ame­ri­cans... És, doncs, clar que la dreta ame­ri­cana és pro­fun­da­ment ideològica d'arrel lli­be­ral i de defensa de l'indi­vidu amb una certa dosi de popu­lisme. És aquesta evidència de sim­pli­ci­tat i ide­o­lo­gia sense mati­sos la que fa tri­om­far una figura primària com Sarah Palin fins a l'extrem de postu­lar-se com una can­di­data a la pre­sidència.

Però aquests prin­ci­pis no hi són a la dreta espa­nyola, perquè aquesta a vega­des és ideològica­ment demo­cris­ti­ana: “Noso­tros cre­e­mos en una sani­dad pública, uni­ver­sal i gra­tuita... en una edu­cación pública... en un sis­tema de pen­si­o­nes... esto no lo ha inven­tado la izqui­erda, el ori­gen está en los demo­cris­ti­a­nos...”; o con­ser­va­dora: “Sólo aspi­ran a un resur­gir del Estado de Bie­nes­tar qui­e­nes siguen dese­ando este modelo diri­gista. El Estado de Bie­nes­tar es incom­pa­ti­ble con la soci­e­dad actual…”; o lli­be­ral: “Más soci­e­dad, como dice nues­tro lema, es menos regu­lación, menos inter­ven­ci­o­nes, menos pro­hi­bi­ci­o­nes, menos meterse en la vida de la gente y más liber­tad…” A la dreta espa­nyola –que es mani­festa defen­sora de la família, dels valors tra­di­ci­o­nals i de la pàtria–, quan arriba al poder, el que és quan­ti­ta­tiu agafa força i les ide­o­lo­gies pas­sen a segon terme. Els dife­rents efec­tes que sobre el resul­tat elec­to­ral té la cor­rupció a la dreta, a què no afecta, i a l'esquerra, que no és mai capaç de superar-la (els casos Gürtel i Pretòria en són exem­ples), és una demos­tració més del prag­ma­tisme que carac­te­ritza la pri­mera i el con­cep­tu­a­lisme ideològic que con­di­ci­ona la segona.

És també cert que la defensa ferma per la dreta espa­nyola dels prin­ci­pis morals de l'església perd con­sistència i rotun­di­tat quan l'esquerra intro­du­eix modi­fi­ca­ci­ons a la legis­lació per fer-la més pro­pera als usos soci­als, que la dreta no torna a modi­fi­car quan arriba al poder, mal­grat les crítiques fetes quan era opo­sició. Les raons d'aquesta diferència entre la dreta anglo­sa­xona i l'espa­nyola són difícils d'iden­ti­fi­car però deri­ven pot­ser del fet que aquesta última és hereva del fei­xisme i no del libe­ra­lisme com aque­lla, i el fei­xisme ha estat la ide­o­lo­gia política en què la men­tida, la into­xi­cació i la hipo­cre­sia for­ma­ven part de l'essència de la seva ide­o­lo­gia. Si fos així tindríem un pro­blema... i neces­si­taríem temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.