Articles

Centenari de l'incendi del Triangle

“No es van sentir mai cap banquer o caixer que digués com havia fet més comprensibles els termes i els perills de les hipoteques a fi d'advertir els clients dels productes financers i del seu risc”

Ara fa 9 dies, es va com­plir el cen­te­nari de l'incendi de la fabrica de con­fecció Tri­an­gle a la ciu­tat de Nova York. Natu­ral­ment, és una efemèride que podria pas­sar per­fec­ta­ment des­a­per­ce­buda, però per a mi té unes evo­ca­ci­ons per­so­nals que m'impul­sen a recor­dar-la, sobre­tot si tenint pre­sent que és una d'aque­lles desgràcies o catàstro­fes que mar­quen un abans i un després. El foc es va pro­duir a les plan­tes més altes de l'edi­fici, que supera­ven l'abast de les esca­les dels bom­bers i va cau­sar la mort de 146 obrers, la majo­ria dones immi­grants d'ori­gen italià i jueu. Eren tre­ba­lla­do­res que, un any abans, havien fet una vaga per rei­vin­di­car el dret d'afi­liar-se a un sin­di­cat i per recla­mar millors sala­ris, millors mesu­res de segu­re­tat, jor­na­des més cur­tes i la pro­hi­bició de fer tre­ba­llar menors d'edat. Va ser, però, la tragèdia i no pas la vaga ante­rior la que va mobi­lit­zar les for­ces polítiques en favor d'unes refor­mes soci­als a les quals s'opo­sa­ven els sec­tors més reac­ci­o­na­ris. Entre les per­so­nes que, des del car­rer, veien hor­ro­rit­za­des com els qui no podien acce­dir a les esca­les, perquè l'estam­pida dels que volien fugir impe­dia obrir les por­tes que gira­ven a cap a endins, sal­ta­ven per les fines­tres, hi havia una jove ins­pec­tora de tre­ball que es deia Fran­ces Perkins. Em sem­bla que una vegada ja vaig par­lar d'ella al diari El Punt i que pot­ser ara repe­tiré alguna cosa, però aquests dies són molts els comen­ta­ris­tes que s'han refe­rit a la seva figura i jo també vol­dria afe­gir-m'hi, perquè vaig tenir l'honor i el pri­vi­legi de conèixer-la i trac­tar-la en el període 1960-62 quan era pro­fes­sor adjunt a la Uni­ver­si­tat de Cor­nell i eren resi­dents a la Tellu­ride House, un honor soci­ety fun­dada per L.L. Nunn, l'home que va elec­tri­fi­car el Far West.

Per situar els fets, cal tenir pre­sent que quan tot això pas­sava el dis­sabte (dia del incendi) era labo­ra­ble i que les dones sufra­gis­tes encara llui­ta­ven pel dret de vot. Per tant, el mèrit de la ins­pec­tora Perkins va ser extra­or­di­nari i, segons havia dit ella mateixa, les 36 lleis de drets labo­rals i de segu­re­tat en el tre­ball van ser el model de Nova York per als altres estats i de forma embrionària l'inici del New Deal, és a dir, del pro­grama social del pre­si­dent F.D. Roo­se­velt als anys 30, després de la gran depressió del 29. De fet, Fran­ces Perkins va ser nome­nada minis­tra de Tre­ball, cosa que la va con­ver­tir en la pri­mera dona que va ocu­par un càrrec de govern. Abans de l'incendi, els obrers s'havien d'enfron­tar a les patro­nals indi­vi­du­al­ment, però després ja ho van poder fer col·lec­ti­va­ment i amb la llei a la mà. Va fer, a més a més, la llei de la Segu­re­tat Social i recordo un sopar en el qual li vaig ense­nyar la meva tar­geta d'afi­liat, en tant que pro­fes­sor, i em va dir, com a autora de l'invent: “L'enho­ra­bona per aquest pri­mer pas, ara ja saps que pots dema­nar la ciu­ta­da­nia”. Un catedràtic actual de la seva i meva uni­ver­si­tat, el pro­fes­sor de nego­ci­ació col·lec­tiva (eco­no­mia del tre­ball) Lee Adler ha dit que allò que ara passa a Wis­con­sin, on el gover­na­dor vol pro­hi­bir la sin­di­cació dels fun­ci­o­na­ris, li recorda el que pas­sava fa 100 anys i que els 100.000 mani­fes­tants que van pro­tes­tar a Milwankee con­tra aquest pro­jecte li recor­den els 400.000 que es van mani­fes­tar al fune­ral per les vícti­mes de l'incendi del 1911 en defensa del dret a pertànyer a un sin­di­cat.

Alguns opi­na­dors, com ara Gary Sil­ver­man, diuen que l'incendi de la fàbrica és una de les coses més impor­tants que han pas­sat mai a Nova York. També David von Drehle ha publi­cat un lli­bre amb el títol de L'incendi que va trans­for­mar Amèrica. En tot cas, és inne­ga­ble que després de la tragèdia van venir les refor­mes. Per exem­ple, ara a tots els locals públics les por­tes s'obren push i no pull des de din­tre, i els sprink­lers que automàtica­ment fan rui­xats d'aigua per aspersió, en cas de foc, són obli­ga­to­ris tal com ja ho eren a les fàbri­ques coto­ne­res de Nova Angla­terra des del 1880. En canvi, els pro­pi­e­ta­ris de la Tri­an­gle, Max Blanck i Isaac Har­ris, es limi­ta­ven a tenir una asse­gu­rança i van cobrar diver­ses vega­des per focs en dies fes­tius excepte en aquest cas, en què el foc es va pro­duir quan el per­so­nal encara era dins. Això no vol dir, natu­ral­ment, que els empre­sa­ris fos­sin cul­pa­bles de calar foc a la seva fàbrica, però sí que quan es cre­ma­ven coses de nit o en diu­menge el resul­tat era posi­tiu en temes econòmics.

En rea­li­tat, la qüestió és si el plan­te­ja­ment d'una asse­gu­rança con­tra un risc que sig­ni­fi­qui un bene­fici en cas que es pro­du­eixi el sinis­tre és o no és una fórmula acon­se­lla­ble, atès que sem­pre és pre­fe­ri­ble que, per ini­ci­a­tiva pròpia o per nor­mes dic­ta­des pel govern, s'apli­quin les mesu­res pre­ven­ti­ves i de pro­tecció necessàries. Aquest rao­na­ment és apli­ca­ble, cent anys després, exac­ta­ment al que ha pas­sat durant la crisi econòmica pre­sent. En efecte, no es va sen­tir mai cap ban­quer o cai­xer que digués com havia fet més com­pren­si­bles els ter­mes i els perills de les hipo­te­ques a fi d'adver­tir pre­ven­ti­va­ment els cli­ents dels pro­duc­tes finan­cers i del seu risc. I és que la pre­venció d'acci­dents en la segu­re­tat no for­men part del seu cate­cisme, perquè tam­poc ells avui es pre­o­cu­pen gaire per les con­seqüències soci­als del que fan. Que ja ho han vist que quan ens apu­gen el gas i el butà i tot el que cal­gui, tots aquests ges­tors d'oli­go­po­lis no par­len d'estrènyer-se ells també el cin­turó... perquè por­ten elàstics. En tot cas, recordo haver esti­mat la Sra. Perkins i, gràcies a ella, haver-me iden­ti­fi­cat amb Roo­se­velt i el New Deal i en alguna mesura també amb Key­nes, que ella va con­vi­dar a visi­tar la Casa Blanca de F.D.R.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.