Articles

Formes i uniformes

Fóra bo, doncs,
que bandegéssim la temptació de solucionar un problema molt complicat amb una recepta enganyosament senzilla

Fa vint anys, per posar una xifra rodona, ¿hau­ria resul­tat con­ce­bi­ble un debat sobre l'ús obli­ga­tori de l'uni­forme esco­lar? Algú va plan­te­jar ales­ho­res, públi­ca­ment, una dis­cussió d'aquest tipus? Evi­dent­ment, l'any 1991 exis­tien, com ara, defen­sors i detrac­tors de l'uni­forme, però aquí m'estic refe­rint a una cosa molt més con­creta: a la pos­si­bi­li­tat d'una dis­cussió social amb les carac­terísti­ques de l'actual. No cal que reme­nin gaire: no la tro­ba­ran. Què ha moti­vat aquest canvi radi­cal de pers­pec­tiva? Com pot ser que, de cop i volta, la qüestió de la roba generi tants mal­de­caps als cen­tres edu­ca­tius? Sem­bla evi­dent que els uni­for­mes volen tapar –mai més ben dit– certs pro­ble­mes de més difícil solució que el pura­ment tèxtil. La qüestió, en defi­ni­tiva, és una altra, i tots ho sabem. En molts cen­tres d'ense­nya­ment secun­dari del país hi ha pro­ble­mes d'ordre que difi­cul­ten o direc­ta­ment impe­dei­xen l'exer­cici rao­na­ble de la docència. Podria l'uni­forme millo­rar aquesta situ­ació? Uni­for­mes con­tra la pèrdua de les for­mes? Aquesta pre­gunta és lícita però, convé insis­tir-hi, no és de cap manera la pre­gunta que cal que ens fem en pri­mer lloc.

En aquests vint anys han pas­sat dues coses que afec­ten direc­ta­ment el tema que trac­tem: el des­ple­ga­ment de la LOGSE i un canvi demogràfic impres­si­o­nant a les aules com a con­seqüència de la gran onada migratòria dels dar­rers temps. Aquest és l'esce­nari de fons que cal no per­dre de vista, el con­text real de l'assumpte. Entre altres coses, la LOGSE va supo­sar l'allar­ga­ment de l'ense­nya­ment obli­ga­tori fins als 16 anys, així com l'apli­cació d'uns plan­te­ja­ments psi­co­pe­dagògics con­nec­tats de manera directa amb deter­mi­na­des ide­o­lo­gies de la dècada del 1970, com ara l'ano­me­nat cons­truc­ti­visme. Amb la LOGSE va pas­sar una cosa molt curi­osa: els seus prin­ci­pals defen­sors, a banda del govern del PSOE, van ser els qui després en van obte­nir un incal­cu­la­ble guany econòmic. El diari El País defen­sava la nova llei i el grup empre­sa­rial al qual per­ta­nyia (Prisa) en reco­llia els bene­fi­cis en forma de lli­bres de text, qua­derns i qua­der­nets. Per des­comp­tat, els detrac­tors de la norma gover­na­men­tal van que­dar rele­gats a la cate­go­ria de retrògra­des igno­rants incapaços d'accep­tar la dar­rera gran reve­lació del pro­gres­sisme. No hi va haver un debat de fons –en aque­lles con­di­ci­ons era impos­si­ble–, sinó només un fals con­sens. En tot cas, les nefas­tes con­seqüències reals de la LOGSE ja es van veure al cap de poc temps: són, pre­ci­sa­ment, les matei­xes que han por­tat al debat de l'uni­forme esco­lar. Abans de par­lar-ne hem de repren­dre aquell debat que fa uns anys vam tan­car en fals.

L'altra qüestió de fons –la gran onada migratòria dels dar­rers anys– també té molt a veure amb el debat sobre l'uni­forme, però per altres raons. Des d'aquesta pers­pec­tiva, resulta inne­ga­ble que l'uni­forme resol­dria de forma gai­rebé automàtica deter­mi­na­des fric­ci­ons rela­ci­o­na­des amb la indu­mentària que atorga iden­ti­tat deter­mi­nats col·lec­tius: penso, per exem­ple, en l'uni­forme de facto que ara por­ten les ban­des de Latin Kings o simi­lars. Fora gor­re­tes, fora pan­ta­lons mig cai­guts, fora ruca­des. Aquí no hi ha cap pro­blema de fons, tret que no ens empas­sem l'esquer i assu­mim aquesta retòrica bara­teta d'extra­radi. El pro­blema és de for­mes, i la funció dels uni­for­mes és jus­ta­ment afa­vo­rir una neu­tra­li­tat en la indu­mentària que con­tri­bu­eixi a la con­vivència. Un altre fac­tor a tenir en compte molt seri­o­sa­ment és l'econòmic: amb un parell de bates solu­ci­o­naríem certs pro­ble­mes de famílies que no arri­ben a final de mes. En qual­se­vol cas, convé no por­tar gaire lluny aquest tipus de rao­na­ments, perquè aca­baríem con­ver­gint amb els plan­te­ja­ments soci­als sobre indu­mentària del cama­rada Mao, i jo diria que no es tracta pas d'això.

Ja veuen, doncs, que això dels uni­for­mes esco­lars dóna per a mol­tes dis­cus­si­ons interes­sants, però també per a impre­vi­si­bles diva­ga­ci­ons que només tenen en comú el fet de defu­gir un con­si­de­ra­ble neguit ambi­en­tal. Amb uni­forme o sense ell, el lle­gat de la LOGSE és el que és, i a les aules hi ha els estu­di­ants que hi ha. Fóra bo, doncs, que ban­degéssim la temp­tació de solu­ci­o­nar un pro­blema molt com­pli­cat amb una recepta enga­nyo­sa­ment sen­zi­lla. La solució és per força com­plexa i pas­sa­ria, segu­ra­ment, per un nou marc legis­la­tiu que con­si­derés la pos­si­bi­li­tat de tor­nar a l'esco­la­rit­zació obli­gatòria fins als 14 anys. Vis­tos els resul­tats, aquesta esco­la­rit­zació ja no podria con­ti­nuar basant-se en jocs de parau­les dels anys 70 (“apren­dre a apren­dre” i coses per l'estil) sinó en l'adqui­sició de com­petències bàsiques (en llen­gua, matemàtiques, etc.). En aquest con­text, no m'ima­gino ningú deba­tent sobre l'obli­ga­to­ri­e­tat dels uni­for­mes esco­lars: tot apunta que ja no cal­dria. Dit així pot sem­blar sen­zill, però ara mateix, en les cir­cumstàncies econòmiques actu­als, una trans­for­mació d'aques­tes carac­terísti­ques sem­bla més aviat impos­si­ble.

En defi­ni­tiva: tal com ha estat plan­te­jat, aquest debat sobre els uni­for­mes ha fet aflo­rar qüesti­ons que nor­mal­ment eren ome­ses, però també ha ser­vit per esca­mo­te­jar pro­ble­mes de fons. La LOGSE va incor­po­rar al sis­tema edu­ca­tiu per­so­nes que hi són com­ple­ta­ment refractàries. Mai no les va arri­bar a inte­grar: vint anys són una xifra prou impor­tant com per poder par­lar d'un fracàs rotund sense por d'exa­ge­rar. Reo­brir aquest debat és des­ta­par la caixa dels trons i, ho rei­tero, segu­ra­ment no es el millor moment. En tot cas, el pro­blema és aquest, no un altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.