Articles

¿El més cruel dels mesos?

“No, abril no és el mes més cruel. Cap mes com aquest no sembla tan prometedor. Tan divers: ara plou, ara fa sol”

Hi ha uns ver­sos cèlebres, i molt citats, de T. S. Eliot que es refe­rei­xen al mes que vivim. Són els que obren el seu pri­mer gran poema, La terra gas­tada, de 1922, que fan, en el català de Joan Fer­raté: “Cruel arriba el mes d'abril, lle­vant / lilàs en ter­res mor­tes, bar­re­jant / memòria i desig, estar­ru­fant / amb la pluja les arrels ertes”. El to dels ver­sos és molt solemne, bé que el poeta nord-ame­ricà (o anglo­a­me­ricà) es dedica a dei­xar-nos admi­rats amb la com­bi­nació d'una infi­ni­tat de mate­ri­als, poètics i no tan poètics. Més de vint anys després, Eliot escriu­ria Qua­tre quar­tets, que és l'altre gran poema seu, molt dife­rent d'aquell. (Un incís: en qüestió d'unes poques set­ma­nes, el lec­tor català dis­posa d'una nova tra­ducció d'aquesta última obra, a càrrec d'Àlex Susanna, que ja l'havia traduït 27 anys enrere, a El cer­cle de Viena; i dis­posa, també, de la tra­ducció de Pru­frock i altres obser­va­ci­ons, obra de Marc Mas­deu per a La Breu Edi­ci­ons.)

Jo sem­pre m'he dema­nat, però: ¿tan cruel és, el mes d'abril? A mi no m'ho sem­bla gens. Més aviat diria que al con­trari. Ara és aque­lla època en què el cos ja frisa perquè arribi la calor esta­ble, i té ganes d'anar-se des­pu­llant. Pels car­rers, con­vi­uen noies amb els braços i les cames nus amb velles que encara s'embo­li­quen amb llana i amb exe­cu­tius d'eti­queta, que comen­cen a patir el rigor del nus de la cor­bata al coll. És l'època en què –pri­ma­vera que ten­deix a l'esbo­jar­ra­ment– els joves fan veure que l'estiu ja és aquí, per ins­tal·lar-se en els cors de la gent i en els bal­cons de les ciu­tats, i lla­vors els refre­dats, com deter­mi­nats cítrics, són l'autèntica fruita del temps. Però no, no us en fieu, que la pri­ma­vera és una feti­llera que se les sap totes. L'estació és enre­daire, com eren enre­dai­res, també, els fogots que patia la pro­ta­go­nista de l'última novel·la de Tho­mas Mann, L'enga­nyada. Ella es pen­sava que eren el foc d'un sen­ti­ment amorós recu­pe­rat des del fons del temps, quan en rea­li­tat els fogots no indi­ca­ven sinó la mutació que un càncer de matriu començava a pro­vo­car en el seu orga­nisme, ja madur.

No, abril no és el mes més cruel. Cap mes com aquest no sem­bla tan pro­me­te­dor. Tan divers: ara plou, ara fa sol. Coma­dira en va dir: “La terra està en zel. Inútil, / espera el pes del futur. / De tant en tant ve la pluja / a apai­va­gar el des­con­cert”. Zel i futur, dues parau­les, aques­tes sí, que defi­nei­xen molt bé el mes d'abril. Però, ¿el més cruel, míster Eliot? The cru­e­llest month... ¿Vol dir que n'hi ha per tant? ¿On és, que el mes d'abril resulta tan des­truc­tor? ¿O pot­ser és que vostè l'iden­ti­fi­cava amb el temps que havia vis­cut el món amb la pri­mera gran guerra?

Si un té la sort de no viure a ciu­tat –i, doncs, també la de no haver de supor­tar una den­si­tat molt més alta d'estu­pi­desa humana– i gau­deix del pri­vi­legi de poder sor­tir a pas­se­jar pels camins, s'adona que a l'abril ja han enver­dit els camps de cereal. El blat va madu­rant molt sub­til­ment i, abans no espi­gui i no s'enros­seixi més tard, pas­sarà per diver­sos tons de verd. Ara n'és el temps, del verd. ¿I què me'n dieu, de les vinyes? Aquests dies viuen la seva par­ti­cu­lar epi­fa­nia. El feno­men cone­gut com “el plor de la vinya” és el pri­mer senyal inci­pi­ent de la collita, en uns ceps que han hagut d'hiver­nar durant qua­tre o cinc llargs mesos. Unes quan­tes set­ma­nes després de la poda, la saba fa una llàgrima, i a par­tir d'ara ja no hi ha res que pugui atu­rar el flo­ri­ment. La saba torna a cir­cu­lar pel cep. Aviat adver­ti­rem el lluc dels pàmpols. I d'aquí a la flo­ració només hi ha un pas... ¿Què té de cruel, tot això, si repre­senta el procés pro­digiós de la vida que es torna a for­mar després de la mort?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.