Articles

Diplomàcia digital

Els Estats Units han invertit molt poc temps a desenvolupar teories i contrateories sobre les eines digitals. Simplement, les han utilitzades.

El govern dels Estats Units ha inver­tit trenta mili­ons de dòlars en el que ano­mena “diplomàcia digi­tal”. L'artífex del con­cepte és Alec Ross, molt actiu en la cam­pa­nya del pre­si­dent Obama com a coor­di­na­dor dels cen­te­nars d'asses­sors que havien d'ela­bo­rar el pla de tec­no­lo­gia i inno­vació, entre els quals hi havia el pro­fes­sor de dret de la Uni­ver­si­tat de Stand­ford Larry Les­sig, ideòleg del movi­ment Free Cul­ture i impul­sor de Cre­a­tive Com­mons, i el direc­tor gene­ral de Goo­gle, Eric E. Sch­midt. A causa del seu èxit i saber fer durant la cam­pa­nya, l'any 2009 va ser nome­nat asses­sor en temes d'inno­vació de la secretària d'estat Hillary Clin­ton. En el seu nome­na­ment es deia tex­tu­al­ment que el nou càrrec arri­bava armat amb eines diplomàtiques noves com ara Face­book, els SMS o You­tube. Es trac­tava, doncs, de com­bi­nar diplomàcia i tec­no­lo­gia per a aju­dar a resol­dre pro­ble­mes glo­bals rela­ci­o­nats amb els drets humans, la pobresa, con­flic­tes ètnics o des­as­tres natu­rals de tota mena. És el que Clin­ton ha ano­me­nat “poder intel·ligent” (smart power), que uti­litza la tec­no­lo­gia no tant com a un fi en si mateix sinó com una part impor­tant de la solució.

De moment, Ross lidera amb èxit el pro­grama Soci­e­tat civil 2.0, diri­git a edu­car i capa­ci­tar orga­nit­za­ci­ons cíviques d'arreu del món perquè puguin crear pàgines web, blocs, llançar cam­pa­nyes via Twit­ter o Face­book o cons­truir comu­ni­tats vir­tu­als d'interès comú.

Ross afirma que qual­se­vol govern capaç d'uti­lit­zar les tec­no­lo­gies de la comu­ni­cació pot ser més cre­a­tiu i actiu fomen­tant el com­promís de les per­so­nes entre elles, a escala local i inter­na­ci­o­nal. Per exem­ple, un dels pro­jec­tes que ja ha dut a terme amb èxit és un sis­tema de mis­sat­ge­ria que els ciu­ta­dans poden fer ser­vir per enviar diners per aju­dar els refu­gi­ats del Pakis­tan. També con­necta les esco­les de zones depri­mi­des per cons­truir eco­no­mies d'escala i gua­nyar en qua­li­tat, i també ha posat en fun­ci­o­na­ment un sis­tema de mis­sat­ge­ria d'alerta per als malalts avançats de la sida.

Actu­al­ment tre­ba­lla a la República Democràtica del Congo uti­lit­zant les TIC per aju­dar a des­mo­bi­lit­zar la milícia, o a Mèxic, amb el govern, les ONG i les com­pa­nyies de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, per posar en fun­ci­o­na­ment un sis­tema de ras­treig cri­mi­nal en temps real perquè d'aquesta manera la gent pot saber en cada moment qui­nes zones són les més con­flic­ti­ves per poder-les evi­tar.

Els Estats Units, com sem­pre, han inver­tit molt poc temps a cri­ti­car si la revo­lució 2.0 era un caprici de qua­tre joves o a desen­vo­lu­par teo­ries i con­tra­te­o­ries sobre les eines digi­tals. Sim­ple­ment, les han uti­lit­za­des, les han incor­po­ra­des per resol­dre els pro­pis interes­sos i con­flic­tes i molt espe­ci­al­ment per influir en els afers inter­na­ci­o­nals, com ja ho van fer després de la Segona Guerra Mun­dial quan van deci­dir, gua­nyada la guerra mili­tar, que calia gua­nyar la guerra de les ments i uti­lit­zar la cul­tura i, molt espe­ci­al­ment, el cinema i la tele­visió per millo­rar la seva imatge i per con­ver­tir Hollywood en la fàbrica de som­nis a escala inter­na­ci­o­nal.

Em sobta que el Con­sell asses­sor per a la reac­ti­vació econòmica i el crei­xe­ment, que va lliu­rar el seu informe sobre la situ­ació i els rep­tes de l'eco­no­mia cata­lana als par­ti­ci­pants en la cimera econòmica del 25 de març, s'hagi obli­dat de les TIC com a eina impor­tant de suport de l'eco­no­mia de conei­xe­ment. I el mateix podríem dir de l'edu­cació, o de qual­se­vol aspecte de la nos­tra vida. És com si en plena revo­lució indus­trial haguéssim menys­tin­gut el paper de l'elec­tri­ci­tat. Però, com sem­pre, tot depèn del país que vul­guem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.