Articles

i ara què, urbanita?

El poder cubà es rejoveneix?

Sense estar de broma, Raúl Castro parla de renovar el Partit Comunista cubà

Vaig mirar que no fos el dia dels Sants Inno­cents i no ho era. Una de les bro­mes més diver­ti­des que han sor­tit a la premsa durant els dar­rers quinze dies ha estat la pro­posta de Raúl Cas­tro, durant el Congrés del Par­tit Comu­nista cubà, de limi­tar a dos man­dats els càrrecs polítics i esta­tals “fona­men­tals”. En aques­tes coses, els comu­nis­tes són fas­ci­nants, d'una ima­gi­nació tan gran com la de Pol Pot en el moment d'assas­si­nar tot el que no com­bregués amb les seves para­no­ies. Després de 50 anys d'abso­lu­tisme i culte a la per­so­na­li­tat, Raúl parla de rejo­ve­nir el par­tit, però sense qüesti­o­nar la dinas­tia Cas­tro: “La política de reno­vació es farà sense posar en risc la con­tinuïtat del soci­a­lisme a Cuba”. Cal­dria que expliqués quina és la defi­nició de soci­a­lisme fora de la figura dels paqui­derms del par­tit, que amb els anys han demos­trat ser més monàrquics que els bor­bons, i més antipàtics.

Cada cop que algun lec­tor em diu que no està d'acord amb aques­tes opi­ni­ons de mofa de l'esquerra i els seus mites, els al·lego que el pro­blema no és el comu­nisme ni el posi­ti­visme, l'epi­cu­re­isme o el cato­li­cisme. No. El pro­blema són els humans, que poden con­ver­tir l'ideal més impol·lut en un abo­ca­dor d'escom­bra­ries. Els que es vul­guin docu­men­tar que estudiïn els anys de la Revo­lució Fran­cesa fins a Napoleó. L'única con­clusió de tot ple­gat va ser la gui­llo­tina, on van aca­bar els colls il·lus­tres de molts garants i fun­da­dors de la república i els seus prin­ci­pis d'igual­tat i etc. De res no ha ser­vit l'experiència dels anys davant la cobdícia. La neces­si­tat de poder o d'apa­ren­tar-lo per part de qual­se­vol a qui li col·loquin un galó –o mig– la podríem obser­var durant els últims man­dats d'aquí. Els fun­ci­o­na­ris que van acce­dir als càrrecs tri­par­tits es van inflar més que les vaques del clen­bu­te­rol. És una reacció humana natu­ral. No cal bus­car defec­tes congènits ni tares de ningú. És la con­dició humana de la qual par­lava –per experiència pròpia–André Mal­raux. Espe­rem que després de tots aquests fas­ci­nants expe­ri­ments ideològics no aca­bem, de nou, amb la car­ti­lla de raci­o­na­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.