Opinió

LA COLUMNA

Roses i lletres

Cada any de cada any, i des d'en fa ja sei­xanta-qua­tre, el Cen­tre de Lec­tura de Reus orga­nitza un Con­curs-Expo­sició Naci­o­nal de Roses. Un cer­ta­men ini­ciat en una època, doncs, en què el pri­mer interes­sat a pon­de­rar la bellesa d'aques­tes flors era un règim àvid d'edul­co­rar, així, la sor­di­desa ambi­en­tal i la pau cri­mi­nal per ell mateix pro­vo­ca­des.

Ha pas­sat el temps, amb tot de can­vis en l'ende­mig, però la tal mani­fes­tació flo­ral con­ti­nua cele­brant-se: exul­tant, esplen­do­rosa, pri­ma­ve­ral. I per més que aquesta des­bordi de colors i de fragàncies, calen com sem­pre parau­les per donar compte de tanta bellesa.

Heus-ne aquí unes poques. “La rosa –apunta Joan Fus­ter–, sense la lite­ra­tura que li ha cai­gut a sobre, només seria una col petita, insípida i de colors enga­nya­dors.” Doncs pos­si­ble­ment sí. Però –cal dema­nar-se–, ¿per què tot just l'embol­call de l'òrgan de repro­ducció d'aquesta fanerògama ha sus­ci­tat tan­tes de lle­tres (de millors i de pit­jors)?

Doncs perquè es presta d'allò més al joc lite­rari per excel·lència: expres­sar l'ine­fa­ble (o el només tedi­o­sa­ment repor­ta­ble des del logos) per la via plàstica i sug­ge­rent de la imatge, del símbol, de la metàfora.

¿Quina millor manera de par­lar sobre com és efímera l'existència –amb la sub­següent exhor­tació a gau­dir-ne– que invo­cant la rosa, tan bonica com ràpida­ment emmusteïble? I si es tracta de cons­ta­tar com a la vida humana no hi ha plaer sense dolor, ni cara sense creu, ¿què de més il·lus­tra­tiu que fer avi­nents les espi­nes de la rosa?

Que si tot això són tòpics, dirà algú. Doncs també sí. Però tòpic no és sinònim de fals, sinó, en el pit­jor cas, de sobra­da­ment sabut. I per tren­car amb la tra­dició literària més suada entorn de la rosa, sem­pre anirà bé de (re)lle­gir-se una breu prosa de Palau i Fabre on aquest enfant ter­ri­ble (més per voler-ho que per ser-ho) adjec­tiva la rosa ni més ni menys que de “puta”.

Una manera altra de fer sim­ple­ment el mateix: lite­ra­tura sobre la rosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.