Articles

Vot útil?

Tres acla­ri­ments: empa­dro­nat des de fa vuit anys a Madrid, hauré de votar –per a les muni­ci­pals i per a la Comu­ni­dad– a la capi­tal del Reino, on tinc els peus i lluny de la petita pàtria anes­te­si­ada. Segona remarca: des del 15 de juny del 1977 he votat cada cop que ens han con­vo­cat a les urnes. I poques vega­des ho he fet en blanc: o perquè tinc el cor negre o perquè no hem sabut com estruc­tu­rar la força poten­cial d'aquest vot, expressió de la per­ple­xi­tat per part d'algú que sí que vol exer­cir el dret a vot. I ter­cer: sóc un habi­tual de par­tits que tenen el bon/mal cos­tum de gua­nyar. I si no dic, com el poeta, “em declaro vençut!”, tam­poc no perdo el temps en retòriques com ara allò de “tot i que hem per­dut, hem estat capaços de resis­tir i encara que­den, per sota de nosal­tres, tres for­ma­ci­ons polítiques”. En ter­mes culi­na­ris, que és com entenc la política, això és la jus­ti­fi­cació de l'arròs covat, immen­ja­ble, per tant.

Un cop més, els par­tits dits grans –les mares sem­pre cre­uen que el seu fillet, jus­tet-jus­tet, és l'Ein­stein de la família– prac­ti­quen la sim­pli­fi­cació ver­bal, la reducció del rao­na­ment a un eslògan publi­ci­tari, buit de con­tin­gut, que pot­ser reflec­teix, més del que gosen con­fes­sar, el seu patètic buit ideològic. I qui sap si la tàctica té una altra fina­li­tat encara més borda: ama­gar males juga­des, cor­rup­ci­ons, a l'engròs i a la menuda, fraus que la llei hau­ria de per­se­guir, en la situ­ació utòpica d'uns pre­sump­tes per­se­gui­dors que no esti­gues­sin, també ells, sota sos­pita.

M'adono, un cop més, que la paraula més usada o mase­gada és canvi o can­viar. Col·lec­ci­ono pro­pa­gan­des elec­to­rals de par­tits que es mouen per la Cata­lu­nya gran des de fa qua­ranta-tres anys, i tots han fet ús de la pro­posta de can­viar o deri­vats.

No sé si algun psi­co­a­na­lista, que també n'hi deu haver de sol­vents, ha estu­diat les raons de l'ús d'aquest verb i subs­tan­tiu. ¿Que pot­ser alguns cre­uen que el nos­tre país, per a l'esta­ment polític, és una sim­ple taula de canvi? O amb un Nico­lai de Lam­pe­dusa, diuen que tot ha de can­viar per garan­tir que no can­viarà res de res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.