Opinió

OPINIÓ

Morir

És legítim des de la simple racionalitat defensar que el més apreciat bé que l'home té és la pròpia vida i per tant és a ell a qui correspon decidir què fer-ne

Hi ha un moment en què la feina està feta, el cicle tan­cat, l'interès pel futur ha des­a­pa­re­gut, l'espe­rança de ser útil no hi és, la consciència de con­ver­tir-se pro­gres­si­va­ment en anècdota, de pas­sar a la irre­llevància, es fa real, la por del ridícul creix, la curi­o­si­tat pel món geogràfic, viat­jar o pel món de les idees, lle­gir i escriure, o de l'art, mirar, escol­tar i ima­gi­nar es desfà...

La per­sona que arriba aquí es pre­gunta: quina és la raó de viure? La res­posta a aquesta qüestió, que és sen­tida més que raci­o­nal­ment deduïda, porta a la pre­gunta cab­dal: si des­a­pa­rec què passa amb la meva família i amics, quins pro­ble­mes els cau­saré, com que­da­ran d'orde­na­des i endreçades les finan­ces dels meus pro­pers? I en defi­ni­tiva, una vegada pas­sada la sor­presa de la meva des­a­pa­rició, com influirà aquesta en les seves vides? En pati­ran econòmica­ment, afec­ti­va­ment o sen­ti­men­tal­ment més enllà de l'ensurt del moment? Hi ha casos en què la res­posta que una per­sona es pot donar a si mateixa sobre aquesta cab­dal qüestió no és nega­tiva, en tot cas neu­tra res­pecte de la pròpia existència. És cert que sem­pre l'auto­va­lo­ració de la pròpia presència en el món se sobre­es­tima perquè un no és mai objec­tiu res­pecte de si mateix, però si la res­posta fos posi­tiva, per fatiga, per por de per­dre la dig­ni­tat o de fer el ridícul, s'arri­ba­ria a la con­clusió que estar mort no és cap pro­blema, o en tot cas un pro­blema menor i que el que té importància és el trànsit de la vida a la mort per a un mateix i per a aquells que són pro­pers i t'esti­men.

Durant segles aques­tes idees no han estat pre­sents més que molt mino­ritària­ment en l'home perquè la idea de la trans­cendència, de la vida més enllà de la mort, era una creença sòlida de la qual no es dub­tava, en part perquè era un sen­ti­ment soci­al­ment arre­lat i en part perquè pen­sar el con­trari era come­tre un gravíssim pecat con­tra un Déu que tot ho veia i orde­nava, que esti­mava els homes i que aquests no podien trair. El res­pecte a la vida és pot­ser el sen­ti­ment més ferm i immu­ta­ble del cris­ti­a­nisme a diferència d'altres reli­gi­ons i això porta a la idea que la vida no és pro­pi­e­tat de l'home sinó de Déu; l'home té el pri­vi­legi de gau­dir-ne però no en pot dis­po­sar lliu­re­ment.

La des­a­pa­rició d'aquesta creença en gran part de la població per la des­a­pa­rició de la fe ha por­tat a la pre­gunta sobre la uti­li­tat i sen­tit de la vida o el dret d'evi­tar el dolor físic que la vida pot sig­ni­fi­car si es pateix una malal­tia sense remei o l'angoixa que pro­du­eix el sen­ti­ment de ser inútil per a un mateix i per als altres. Per què seguir un camí que estarà ple de pati­ment i angoixa? La qüestió és, doncs, alli­be­rat un mateix de cre­en­ces reli­gi­o­ses i per tant esde­vin­gut pro­pi­e­tari de la seva pròpia vida, què fer-ne arri­ba­des deter­mi­na­des cir­cumstàncies? És legítim des de la sim­ple raci­o­na­li­tat defen­sar que el més apre­ciat bé que l'home té és la pròpia vida i per tant és a ell a qui cor­res­pon deci­dir què fer-ne.

A deter­mi­na­des edats la degra­dació física i psíquica que pot repre­sen­tar la vellesa porta al sen­ti­ment de la pèrdua de dig­ni­tat que això ine­vi­ta­ble­ment sig­ni­fica i és com­pren­si­ble voler evi­tar-la. És aquest un sen­ti­ment abso­lu­ta­ment res­pec­ta­ble. La vida no deci­dim ini­ciar-la nosal­tres però sí que la modu­lem i li donem sen­tit i ori­en­tació, per tant és cohe­rent que hi vul­guem posar fi d'una deter­mi­nada manera.

L'ins­tint de super­vivència que tot ani­mal té porta l'home a pri­o­rit­zar la seva pròpia vida per sobre de qual­se­vol altre valor, però quan la raci­o­na­li­tat o el sen­ti­ment ens porta al con­ven­ci­ment con­trari és lògic que vul­guem aca­bar-la amb ordre evi­tant el ridícul de la pròpia decadència física o intel·lec­tual.

La sen­sació de fracàs, d'error propi, de des­con­si­de­ració i menys­preu dels altres porta ine­vi­ta­ble­ment a dava­llar per l'escala de l'auto­es­tima i és aquest el més des­truc­tiu sen­ti­ment per llui­tar i viure, il·lusi­o­nar-se i tre­ba­llar. És un sen­ti­ment que pot por­tar a posar fi a una situ­ació i a un futur que no es vol viure perquè per què viure allò que es per­cep com a indigne o deca­dent o fútil per a un mateix si els altres, de fet i en el fons, no et neces­si­ten perquè tenen ja la seva vida?

Però per ser això pos­si­ble i per jus­ti­fi­car aquest sen­ti­ment de final és neces­sari des­lliu­rar-se del pen­sa­ment que un aban­dona per por, per poc coratge, per manca de volun­tat de llui­tar i arri­bar al con­ven­ci­ment que l'empresa no s'aban­dona, se n'ordena el final perquè són altres els que han de con­ti­nuar el pro­jecte vital propi sem­pre necessària­ment ina­ca­bat i incom­plet.

Des­a­parèixer és sem­pre una difi­cul­tat, és sem­pre una sor­presa i un ensurt, però pas­sat aquest és a vega­des millor per a un i per als altres. Pen­sar el con­trari és mol­tes vega­des un pur sen­ti­ment d'auto­de­fensa, un reflex vital. Superat aquest a on és el pro­blema? Serà només una qüestió de tro­bar el moment per al trànsit que sem­pre s'ha de pas­sar i porta, és ine­vi­ta­ble, de la cer­tesa al no-res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.