Articles

Benestar realista

En defensa de l'estat de benestar, cal ara lluitar contra els seus entusiastes, per veure si podem evitar que ens acabin portant a la seva fallida

La situ­ació de crisi econòmica que patim, força un rea­jus­ta­ment del benes­tar mate­rial de tots aquells que hem vis­cut per sobre de les nos­tres pos­si­bi­li­tats. I en aquesta reva­lo­ració d'on som i de cap a on anem, és pro­ba­ble que sor­gei­xin dis­jun­ti­ves noves que dei­xin una empremta per­ma­nent en el benes­tar col·lec­tiu. Costa molt fins al moment des­per­tar d'una rea­li­tat que havíem con­fi­gu­rat fofa, sense múscul, per la inèrcia del temps que fiàvem finançaria, via un dèficit exte­rior per­ma­nent, els nos­tres exces­sos de con­sum per sobre de les nos­tres capa­ci­tats pro­duc­ti­ves. Però la rea­li­tat s'acaba impo­sant, i més val que ens trobi plo­rats i amb els deu­res fets.

Aquest nou món aca­barà afec­tant tots els ordres de la vida. Per la seva major incidència en l'estat de benes­tar a què començàvem a acos­tu­mar-nos vol­dria comen­tar aquí dues situ­a­ci­ons que ens poden aju­dar a la necessària reflexió, per no ama­gar més el cap sota l'ala a les polítiques soci­als. Les refe­ren­cio a Gran Bre­ta­nya, si bé podria tro­bar situ­a­ci­ons menys vis­to­ses però més pro­pe­res a la rea­li­tat també de casa nos­tra.

El pri­mer tÉ a veure amb les uni­ver­si­tats. A Gran Bre­ta­nya, aques­tes com ens autònoms que son, poden des de fa uns anys fixar taxes uni­ver­sitàries lliu­re­ment. Entre uns mínims i uns màxims, mol­tes, les millors, s'han situat a la banda alta. Allà, els alum­nes bons, amb millors notes, ele­gei­xen uni­ver­si­tat becats per l'Estat, de manera que el diner segueix l'elecció del bon alumne (i no a l'inrevés). Amb el reco­nei­xe­ment de taxes més ele­va­des, donats els alum­nes beca­bles, l'Estat veu com s'esgota però, amb menys can­di­dats, el finançament dis­po­ni­ble. A la vegada, les uni­ver­si­tats man­te­nen més capa­ci­tat d'oferta que mai per al mer­cat lliure, i així sufra­gar els seus plans de des­pesa. La uni­ver­si­tat és eli­tista, ja és sabut, si bé aquest eli­tisme s'accepta s'ha de basar en el mèrit (les notes prèvies) i no en un uni­ver­sa­lisme no dis­cri­mi­nant, en el finançament social almenys. Però la uni­ver­si­tat que cobreix amb diner públic bona part però no tot el que és la seva des­pesa, es pre­gunta si la resta de capa­ci­tat poten­cial no tin­dria sen­tit poder-la ofe­rir, a preu més ele­vat, a la resta de deman­dants locals, amb dife­rents con­di­ci­o­nants d'exigència acadèmica. De fet, els nens no lles­tos dels pares rics avui ja paguen quan­ti­tats més ele­va­des que els preus lliu­res britànics, envi­ant els seus fills a alguns colle­ges i fins i tot a alguna uni­ver­si­tat de fora del país, ja que no poden acce­dir sense els reque­ri­ments acadèmics, ni pagant, a les seves pròpies. D'aquí que hom es pugui començar a plan­te­jar si no ama­guem l'ou quan adme­tem ciu­ta­dans d'altres països sense idèntics con­di­ci­o­nants, molts d'ells fills menys capaços de pares rics d'aquells altres països, elits del ter­cer món inclo­sos. Ens pre­gun­ten si no millo­raríem tots si acabéssim la comèdia de pre­ten­dre l'excel·lència d'allò de fora, que resulta admi­nis­tra­ti­va­ment inas­so­li­ble a dins. Te lògica ofe­rir als nens ton­tos de pares rics d'altres països el que neguem als d'aquí? Ja no diguem si a més en aquests països recep­tors d'estu­di­ants les taxes es situen molt per sota del cost de for­mació de l'alumne. Com a resul­tat, per un fals con­cepte d'equi­tat uni­ver­sa­lista, el país recep­tor, via finançament pres­su­pos­tari, esta­ria for­mant elits d'altres països de major renda, de pares de nens més o menys lles­tos que veu­rien així reduïda l'apor­tació pri­vada que els cor­res­pon­dria fer en els seus matei­xos països d'ori­gen.

Un altre exem­ple ens el dóna la sani­tat. Aquesta situ­ació nova es deu a la con­trovèrsia que suposa a Angla­terra que a un paci­ent ingres­sat en el sis­tema públic se li pugui sub­mi­nis­trar, amb càrrec al mateix paci­ent, un medi­ca­ment finançat pri­va­da­ment. Trac­ta­ment que és efec­tiu, però que té un cost inas­so­li­ble públi­ca­ment, tal com reco­neix l'agència pública NICE (Nati­o­nal Ins­ti­tute for Cli­ni­cal Exce­lence). És a dir, posem per cas, un medi­ca­ment per al trac­ta­ment d'un càncer, que alleu­ge­reix per exem­ple part de la picor que genera sobre la pell però que allarga mínima­ment la vida del malalt o que no l'allarga gens. Està clar que per cost-efec­ti­vi­tat, legítima­ment el finançador públic pot no pri­o­rit­zar-lo, la qual cosa vol dir igno­rar-lo, no sub­mi­nis­trant-lo; però ¿pot també negar aquest trac­ta­ment un Ser­vei Naci­o­nal de la Salut si va a càrrec del mateix malalt o dels seus fami­li­ars i sem­pre que no per­ju­di­qui (pri­mum, non noc­cere)? Un trac­ta­ment efec­tiu però de cost massa ele­vat, cal inter­ro­gar-se si no és millor coad­ju­var-lo amb un copa­ga­ment (tu hi poses x, jo hi poso y) o no dei­xar-lo al paire, la qual cosa equi­val a un copa­ga­ment efec­tiu del cent per cent. Allò que el sec­tor públic no dóna, no resta pro­hi­bit. Sim­ple­ment queda fora de con­trol social, cap sota l'ala, ulls que no veuen cor que no sent. La lliure dis­po­sició a pagar fa emer­gir sense cap con­trol la manca d'equi­tat d'accés. No seria millor tute­lar aquests pro­ces­sos, per neu­tra­lit­zar la no equi­tat?

La demagògia que es pot fer amb les noves situ­a­ci­ons, por­ta­des al límit de la casuística i fora de con­trol públic, és enorme. Les des­vi­a­ci­ons ètiques, també. Però tot sem­bla indi­car que o la des­pesa social s'ori­enta, es pri­o­ritza,i es tutela la part no selec­tiva, o con­ti­nuar igno­rant la rea­li­tat que no hi ha diners per a tot, per a tots i de la millor qua­li­tat ens por­tarà al més gran dels deso­ris. Dependrà aquest final­ment d'una con­jun­tura finan­cera, de com ens vegin els mer­cats i de qui sigui qui ens inter­vin­gui de fora per redreçar els nos­tres comp­tes, o del radi­ca­lisme polític d'un tea party local, que la vola­dura del nos­tre inci­pi­ent estat de benes­tar sigui més o menys con­tro­lada. Però fer cas als defen­sors del fortí, de l'statu quo, que pre­ser­ven inèrcies que la mateixa ciu­ta­da­nia no entén, tan­cant-se amb les grans ban­de­res de l'ètica i l'equi­tat, jugant amb foc d'un cor­po­ra­ti­visme que ho impregna tot, tam­poc no sem­bla la millor solució. En defensa de l'estat de benes­tar, cal ara llui­tar con­tra els seus entu­si­as­tes, per veure si a través de la raó i el rea­lisme, podem evi­tar que ens aca­bin por­tant, de manera insen­sata, a la seva fallida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.