Articles

Alguns hi han fet l'agost

Veient la passivitat de la ministra Salgado, queda demostrat que podem viure perfectament sense ministra del ram

Ens ha tocat viure amb l'ai al cor un període de tras­bals i d'aquí caic i allà m'aixeco. Cada dia estem pen­dents del res­cat d'un país perifèric per part de l'euro­zona, de l'FMI, dels par­la­men­ta­ris nord-ame­ri­cans, del Banc Cen­tral Euro­peu o de si la Xina o algun emi­rat ens com­pra­ran deute públic. Tot­hom juga a la ruleta russa de gua­nyar temps par­tint de la base que a l'agost no passa mai res excepte que els par­ti­cu­lars pre­nen deci­si­ons indi­vi­du­als d'un volum con­junt més petit, però sufi­ci­ent per intro­duir vola­ti­li­tat en els mer­cats. I els líders polítics, men­tres­tant, fan l'estàtua d'una manera patètica.

La minis­tra Sal­gado, per exem­ple, atesa la gra­ve­tat de la situ­ació, ha tin­gut la gen­ti­lesa de tor­nar de les Dolo­mi­tes durant unes hores i de fer-nos saber que té con­fiança que els pro­ble­mes es resol­dran per si sols. I s'ha tor­nat tan tran­quil·la a les mun­ta­nyes en una clara demos­tració que, veient la seva pas­si­vi­tat, podem viure per­fec­ta­ment sense minis­tra del ram. Per la seva part, el pre­si­dent del govern també ha fet un gest ino­portú de retar­dar unes hores la seva sor­tida cap a Doñana, cosa inne­cessària que ha cau­sat més alarma que no pas ha ins­pi­rat con­fiança. El rei, per la seva part, s'ha limi­tat a pre­di­car que tots ple­gats hem de fer pinya i tot seguit s'ha dedi­cat a les rega­tes i a fer una des­fi­lada de la família que, enguany, ate­ses les cir­cumstàncies, pot­ser s'hau­ria pogut fer sense fotògrafs ni tele­vi­si­ons.

El que sem­bla evi­dent és que tots els diri­gents polítics no gosen adop­tar mesu­res sus­cep­ti­bles de tenir un cost elec­to­ral i, per tant, s'obli­den que l'única sor­tida de la crisi és un aug­ment de la demanda glo­bal que faci pos­si­ble la recu­pe­ració del crei­xe­ment, la com­pe­ti­ti­vi­tat, l'expor­tació i, en el nos­tre cas, també el turisme. En l'últim debat dels EUA sobre les alter­na­ti­ves pos­si­bles, només s'ha par­lat de l'aug­ment d'impos­tos o de la reta­llada dels ser­veis soci­als. Sem­bla que no recor­din que Lin­coln va impul­sar els fer­ro­car­rils inter­con­ti­nen­tals, que Roo­se­velt va fer les obres públi­ques del New Deal i que Eisen­hower va fer les auto­vies interes­ta­tals. Obama, en canvi, ha obli­dat que el trans­port per car­re­tera és vuit vega­des més efi­ci­ent que l'aeri i que el fer­ro­vi­ari ho és qua­tre vega­des més que el cami­o­natge, encara que quedi molt per sota del trans­port marítim. És, doncs, per la via d'inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res on hi ha opor­tu­ni­tat de con­tri­buir al crei­xe­ment. Els pro­jec­tes d'infra­es­truc­tu­res en règim de con­cessió pública a empre­ses pri­va­des sus­ci­ten una forta opo­sició de l'opinió pública que és cons­ci­ent que la gestió ori­en­tada a l'incre­ment dels bene­fi­cis ha de con­duir inde­fec­ti­ble­ment a uns cos­tos crei­xents per als usu­a­ris.

altres coses que s'han sen­tit aquests dies són també força reve­la­do­res. Per exem­ple, que l'evi­tació de la sus­pensió de paga­ments no pot ser una esce­ni­fi­cació dramàtica cada vegada que no sur­tin els comp­tes i que ja n'hi ha prou d'apro­var cada any els pres­su­pos­tos gene­rals. O bé que, com diuen els Rein­hart, les naci­ons no fan sus­pen­si­ons de paga­ments sense motiu, sinó que encara no s'ha superat la bom­bo­lla immo­biliària i hipo­tecària del 2007-2009 i queda com una feina ina­ca­bada. Per tant, segu­ra­ment no convé pen­sar que els grans pro­ble­mes i les revo­lu­ci­ons són més pro­pis dels mesos de juliol, encara que sigui una cosa més o menys certa. De fet, els tancs nazis el 1939, els soviètics el 1968, els ira­quians el 1991 i els rus­sos el 2008 van triar el mes d'agost per posar-se en marxa.

Els nord-ame­ri­cans, en aquesta ocasió, no estan aju­dant gaire. Ningú no es creu que l'aus­te­ri­tat ens pugui por­tar al camí de la recu­pe­ració en lloc d'una recessió rein­ci­dent. Al cap­da­vall, el pacte par­la­men­tari dels Estats Units només obre la porta al cinisme poste­rior. Perquè és molt més impor­tant l'atur que no pas el dèficit. En el fons, segueix vigent la frase de Churc­hill que va dir allò tan gràfic que els nord-ame­ri­cans sem­pre aca­ben pre­nent la decisió encer­tada, però, això sí, després d'haver esgo­tat els intents d'apli­car totes les alter­na­ti­ves pos­si­bles.

Pel que fa a Espa­nya, el deute públic és infe­rior a la mit­jana dels països de la zona euro (el 67% del PIB com­pa­rats al 80% de França i Ale­ma­nya o el 120% d'Itàlia). Tan­ma­teix la seva vul­ne­ra­bi­li­tat radica en l'endeu­ta­ment colos­sal dels bancs i de les cai­xes. I això és el que ens porta pel camí de l'amar­gura per culpa d'uns finan­cers que fan d'acròbates amb la xarxa pro­tec­tora dels con­tri­bu­ents. Con­fiem, doncs, que aquest mes d'agost no sigui, en el ter­reny mone­tari i finan­cer, tan calent com un fer­ra­gosto italià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.