Articles

Apunts

Finlay

Un 14 d'agost del 1881, ara fa 130 anys, el metge cubà Car­los Juan Fin­lay va afir­mar que aque­lla malal­tia devas­ta­dora cone­guda com a febre groga la trans­me­tia un mos­quit. Fin­lay havia arri­bat a aquesta con­clusió després d'expe­ri­ments meti­cu­lo­sos, en els quals havien par­ti­ci­pat alguns sol­dats espa­nyols. Des de l'anti­gui­tat es creia impos­si­ble que un ésser tan petit com un mos­quit o una puça pogués cau­sar malal­ties. Les con­clu­si­ons de Fin­lay van ser aco­lli­des amb mofa. Alguns el van començar a ano­me­nar l'home dels mos­quits.

Fin­lay no es va donar per vençut, i va repe­tir els expe­ri­ments. Aquest cop els volun­ta­ris van ser cape­llans jesuïtes i car­me­li­tes. Els resul­tats van con­fir­mar la seva tesi.

En aque­lla època, la febre groga també feia estralls als Estats Units. Per això, el Congrés va dedi­car una suma exor­bi­tant a inves­ti­gar la malal­tia. Una comissió, coman­dada per Wal­ter Reed, es va des­plaçar a Cuba. Fin­lay els va par­lar dels seus tre­balls i els va pres­tar uns mos­quits perquè la comissió es pogués convèncer per si mateixa de tot ple­gat.

El ter­cer estudi, és clar, va rati­fi­car les con­clu­si­ons de Fin­lay. La comissió estran­gera va inten­tar apro­piar-se'n la pater­ni­tat, i ho va acon­se­guir durant un temps. Per a més inri, el dia que s'havien fet els expe­ri­ments finals, Wal­ter Reed no era a Cuba.

Cuba va hono­rar Fin­lay decla­rant monu­ment naci­o­nal la caseta on s'havien fet les inves­ti­ga­ci­ons. Pel que sé, ara mateix està enru­nada. Com que és enmig d'un parc, alguns l'uti­lit­zen com a latrina. Que curta que és la memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.