Opinió

La contraportada

La basílica de Sant Feliu

De quina pell estem fets els gironins? Com pot ser que no sentim interès davant del reconeixement ‘urbi et orbi' d'un signe de la nostra personalitat?

D'ara enda­vant ja no en direm ex-cole­gi­ata, ni tem­ple, ni església... sinó basílica de Sant Feliu, a Girona. Basílica menor, perquè el títol de major està reser­vat a les qua­tre de Roma: Sant Pere, Sant Joan del Laterà, Santa Maria Major i Sant Pau Extra­murs. Fa pocs dies es va cele­brar una litúrgia solemne amb l'assistència d'un car­de­nal vin­gut del Vaticà, i així es va pro­cla­mar solem­ne­ment.

El bisbe Fran­cesc Pardo i el rec­tor mossèn Baborés esta­ven eufòrics, tant que els agra­den aques­tes cerimònies, enmig dels orna­ments sagrats, d'un cor blanc impol·lut... amb música sacra, encens i impre­ca­ci­ons i un seguici de cler­gues i dig­ni­tats. Un espec­ta­cle seguit per un nombrós públic de feli­gre­sos que van omplir la nos­tra basílica amb el con­ven­ci­ment d'assis­tir a un acte sin­gu­lar.

Però crida l'atenció el poc eco que ha tin­gut aquest fet a la ciu­tat i entre la població en gene­ral. Una fre­dor abso­luta, una escassíssima sen­si­bi­li­tat i fins i tot un des­co­nei­xe­ment gene­ral, si no fos per les migra­des referències als mit­jans de comu­ni­cació. La gent es mirava el diari amb indi­ferència, perquè con­si­dera que és una qüestió de cape­llans. Fran­ca­ment dece­be­dor. Fan falta molts segles d'existència o una gran sin­gu­la­ri­tat perquè una església sigui pro­cla­mada basílica! Al món n'hi ha només mil cinc-cen­tes i, a Cata­lu­nya, en total, n'hi ha deu. No és una qüestió pura­ment reli­gi­osa –d'això en diríem que en té ben poc–, sinó l'exal­tació d'una referència sin­gu­lar, d'una joia arqueològica i arqui­tectònica que atre­sora al seu inte­rior un incom­men­su­ra­ble patri­moni mate­rial i espi­ri­tual, amb una llarguíssima història al dar­rere i amb un arre­la­ment popu­lar indis­cu­ti­ble que ja hi era pre­sent a la guerra del Francès, i a totes les guer­res; que va guar­dar les relíquies del sant pro­tec­tor de la ciu­tat, que ha vis­cut espo­lis, que s'ha res­tau­rat... Ho repe­tim: d'ara enda­vant per sem­pre més serà reco­ne­guda com a basílica arreu del món. Impres­si­o­nant!

En qual­se­vol altra població les cele­bra­ci­ons hau­rien abas­tat abans i després de l'esde­ve­ni­ment, tant en l'àmbit del culte com el popu­lar, amb can­ta­tes, con­certs, des­fi­la­des, sar­da­nes, con­ferències! Era tota la ciu­tat, que s'havia d'acon­se­guir fer vibrar d'emoció davant d'un fet tan extra­or­di­nari! Els car­rers enga­la­nats, els car­tells anun­ci­a­dors per­tot. Fixeu-vos, per exem­ple, en Cas­telló d'Empúries: amb quant d'honor i emoció els habi­tants –cre­ients o no– conei­xen i pro­cla­men que la seva parròquia és la basílica de Santa Maria!

De quina pell estem fets els giro­nins? Com pot ser que no sen­tim interès davant del reco­nei­xe­ment urbi et orbi d'un signe de la nos­tra per­so­na­li­tat? És evi­dent que la falta de sen­si­bi­li­tat del cler­gat gironí també ha con­tribuït al des­co­nei­xe­ment. N'han tin­gut prou envol­tant-se dels incon­di­ci­o­nals, per sen­tir-se cofois! Han igno­rat la ciu­tat que els acull i els seus habi­tants! I també cal reconèixer que l'Ajun­ta­ment tam­poc no hi ha aju­dat gens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.