Opinió

Banquers i prestidigitadors

La banca de negocis treballa pràcticament sense regulació, malgrat la follia que representa la cobertura a càrrec dels contribuents dels errors de gestió o de les actuacions il·legals

Els bancs britànics van anun­ciar l'any pas­sat que havien ela­bo­rat un nou codi ètic de con­ducta. Segu­ra­ment, els seus asses­sors d'imatge no s'ado­na­ren que dic­tar nor­mes rela­ti­ves a la inte­gri­tat i la trans­parència com­porta implícita­ment l'admissió de culpa. A més a més, en rea­li­tat, allò que es neces­sita no és pre­di­car l'ètica, sinó prac­ti­car-la. Els ban­quers s'hau­rien d'apli­car, doncs, els matei­xos prin­ci­pis que ara pro­cla­men, com aquell capellà italià que deia: “Fate quel che dico, ma non fate quel che fac­cio”. I s'hau­rien de fer mirar, bancs i ban­quers, les res­pon­sa­bi­li­tats que tenen en tota la crisi econòmica pre­sent. Hi hagué, al començament de la recessió, una veu que va avi­sar dels perills dels nego­cis de risc de Wall Street. Era Paul Volcker, expre­si­dent de la Reserva Fede­ral i gran defen­sor de la llei Glass-Ste­a­gall, que es va dic­tar durant la Gran Depressió, dels anys 30 a fi de sepa­rar la banca comer­cial mino­rista de la banca de nego­cis i que en temps de Clin­ton va ser dero­gada sota la pressió del lobby finan­cer. En l'epi­sodi pre­sent, Volcker s'ha man­tin­gut cohe­rent en con­tra dels perills que repre­senta una banca sense regu­lació. I ha acon­se­guit que la seva Regla Volcker, que pro­hi­beix als bancs que facin nego­cis amb els diners dels dipo­si­tants (pro­pri­e­tary tra­ding), s'incor­porés a la Llei Dodd-Frank. Segur que els “indig­nats” sin­to­nit­zen amb aquest home d'edat vene­ra­ble que pensa que els bancs han d'obte­nir bene­fi­cis rao­na­bles, però no a costa de fer d'inter­me­di­ari entre cli­ents i car­re­gant un 20% l'any i un 50% dels guanys per als tra­ders. Fa esment de la banca cana­denca que fun­ci­ona de manera més tra­di­ci­o­nal, té bene­fi­cis i no crea pro­ble­mes catastròfics.

Aquest preàmbul ser­veix per intro­duir les mesu­res que s'han acor­dat a la reunió de la UE. Just abans, la comissió de banca de Regne Unit, pre­si­dida per Sir John Vickers, es va refe­rir al risc de la banca de nego­cis que tre­ba­lla pràcti­ca­ment sense regu­lació, mal­grat la follia que repre­senta la cober­tura a càrrec dels con­tri­bu­ents dels errors de gestió o de les actu­a­ci­ons il·legals. De fet, hi ha finan­cers que defen­sen els grans bancs uni­ver­sals encara que facin cas omís de la llei. L'argu­ment és que, en la crisi actual, només un va fer fallida. Però es callen que els altres “massa grans per dei­xar-los caure” es van sal­var amb tota mena d'ajuts. En canvi, els de dimensió mit­jana, com ara el franco-belga Deixa, s'han ensor­rat. Aquest, per cert, és un cas que té alguns paral·lelis­mes amb les ope­ra­ci­ons del pre­si­dent Rivero a Sacyr. El seu infal·lible mètode era acon­se­guir crèdits per com­prar acci­ons de Rep­sol i anar-los tor­nant amb els divi­dends de la petro­li­era fins que l'empresa va començar a pagar menys bene­fi­cis i això va ensor­rar el cas­tell de car­tes i l'invent del TBO que l'espe­cu­la­dor s'havia mun­tat per com­prar duros a qua­tre pes­se­tes. O, més ben dit, per fer-se l'amo d'un mono­poli com­ple­ta­ment de franc. Doncs bé, la banca Dexia va superar encara aquesta insòlita pica­resca i va pres­tar 1.800 mili­ons d'euros a dos dels acci­o­nis­tes ins­ti­tu­ci­o­nals amb la con­dició que es des­ti­nes­sin a com­prar acci­ons d'ella mateixa. Ja m'expli­ca­ran si es poden ano­me­nar ban­quers uns per­so­nat­ges que rega­len l'enti­tat a uns amics seus a base de con­ce­dir els diners pro­pis per a una ope­ració d'ampli­ació de capi­tal. Són con­duc­tes pro­hi­bi­des per la llei de la majo­ria de països, però a Bèlgica era pos­si­ble una argúcia que ser­via d'esca­patòria. Tot es va des­co­brir quan la Dexia va dema­nar el segon res­cat en tres anys. Excuso dir-los que els pro­ta­go­nis­tes seguei­xen impàvids i asse­guts al con­sell d'admi­nis­tració.

En aquest món finan­cer, tam­poc no hi ha la trans­parència pre­cep­tiva o necessària. Recor­din que Dick Fuld, pre­si­dent de Leh­man Brot­hers, va asse­gu­rar públi­ca­ment fins a l'últim minut abans de la fallida que la situ­ació de l'enti­tat era sane­jada. També l'Erste Bank d'Àustria no va infor­mar aquí (és un par­ti­ci­pat de La Caixa) d'una pri­mera enso­pe­gada. Ara, però, en no poder retor­nar els ajuts del govern, s'ha vist obli­gat a sus­pen­dre el divi­dend del 2011. Es per tot això que les deci­si­ons adop­ta­des per l'euro­zona ha sus­ci­tat un gran interès. Curi­o­sa­ment, han sigut Berlín i Madrid, amb Acker­man i Botín de por­ta­veus sec­to­ri­als, els qui han plan­te­jat que les noves exigències de reca­pi­ta­lit­zació es puguin apli­car amb un ter­mini de temps que faci­liti les coses i amb una sèrie de detalls prou fle­xi­bles per sua­vit­zar la norma. Ja se sap que el dia­ble sem­pre viu en els detalls.

Una de les cau­ses de discòrdia és la defi­nició de capi­tal. L'Auto­ri­tat Bancària Europa pro­posa que els cri­te­ris siguin rígids i que s'ajus­tin a les nor­mes dels acords de Basi­lea III. Però l'estra­nya pare­lla his­pano-ale­ma­nya s'inclina a favor d'altres for­mes de capi­tal. Per exem­ple, del deute híbrid o d'alguns ins­tru­ments com ara els bons con­ver­ti­bles, els intan­gi­bles o d'altres for­mes de capi­tal. Vol dir que si s'aigualís el cri­teri del capi­tal com­pu­ta­ble, ens tor­naríem a tro­bar pro­ba­ble­ment en la situ­ació de Basi­lea II, és a dir, l'ante­rior ràtio que ara es con­si­dera insu­fi­ci­ent. És una mica allò de les colònies espa­nyo­les on es rebien ordres aca­ba­des en un “obedézcase, però no se cum­pla”. De pas­sada, sem­bla que el Banc San­tan­der està fent ges­ti­ons dis­cre­tes per a inten­tar ven­dre 3.000 mili­ons d'euros de ter­renys i edi­fi­cis. El total que té per ven­dre el con­junt de bancs i cai­xes espa­nyols és de 86.000 mili­ons d'euros. Si acce­dis­sin a accep­tar els des­comp­tes i les rebai­xes que li dema­nen, pot­ser començaríem a tenir alguna noció d'un preu indi­ca­tiu del mer­cat. Sem­bla que un incon­ve­ni­ent per ven­dre és que els apar­ta­ments de zones turísti­ques són massa petits i el nom­bre de solars és exces­siu. En fi, amb acti­tud de veure-les a venir, con­fiem que, almenys, la reca­pi­ta­lit­zació dels bancs es faci de debò i sense gat per lle­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.