Opinió

viure sense tu

Combregar amb Modest Prats

Modest Prats
era el Messi de la davantera que completaven Rafanell i Rossich

Una veu de tro, que avança a bat­ze­ga­des per les ones. D'un ritme pecu­liar, de res­pi­ració sin­gu­lar i uni­ver­sal, de fuma­dor ale­xandrí, que quan creus que ho ha dit tot, que ja ha aca­bat, t'hi afe­geix un “i diries”, i un nou detall dis­cur­siu, que fa que tot torni a començar. També hi ha un Modest Prats de ràdio, perquè és clar que l'ora­li­tat, el domini del dis­curs, la pràctica de l'homi­lia li ha estat un gran exer­cici. Lite­rari, el que recu­llen Les homi­lies de Medinyà, fent dir a la llen­gua tot el que la llen­gua (i el Verb és clar) pot dir, i de con­versa. Coïssor a les aules, docència a l'antena, savi­esa a l'altar.

El 10 de juliol del 92 Modest, Mur­ga­des, Ter­ri­ca­bres i Jordi Ven­drell van fer l'últim con­cert de l'orques­tra de Cata­lu­nya Ràdio. Feien nosa a les por­tes dels Jocs. I mira que a Modest Prats també li agrada l'esport. El fut­bol, perquè a la fórmula 1 no li ha aca­bat de tro­bar la gràcia. Per mi Modest Prats era el Messi de la davan­tera apo­calíptica, que com­ple­ta­ven August Rafa­nell i Albert Ros­sich. Aquells que ens aler­ta­ven que anéssim can­tant les ensol­tes del català. 50 anys de marge per esde­ve­nir una llen­gua mar­gi­nal. 50 anys com els dels bom­bar­de­jos periòdics a Bar­ce­lona. En fa més de 50, ell en tenia vuit, un nen que al seu poble a Cas­telló d'Empúries va expe­ri­men­tar el plaer del men­jar gràcies a un esmor­zar a base de cos­telló de porc. El pas del temps, i el refi­na­ment del gust l'ager­mana amb el seu amic, l'Esti­mat Narcís Coma­dira, i la lle­bre a la royale d'El Celler de Can Roca. Un Narcís que el va ani­mar a com­ple­tar la tra­ducció de la Fedra de Racine. Aque­lla que vas a França, car­re­gues algú fent auto­es­top, i et sap decla­mar a raig. Aque­lla Fedra, la dels 1.654 ver­sos, que em va per­me­tre con­vi­dar Modest Prats a col·labo­rar de nou a la ràdio. Una pila d'anys.

Veu doble, amb nova pers­pec­tiva i interes­sos mati­sats, i les noses de sem­pre. Un luxe de pen­sa­ment, que tro­bem a Engru­nes i retalls, i a les Homi­lies de Medinyà, i en molts altres ras­tres. Si el record fa males pas­sa­des ens que­darà la mirada. La seva. Els ulls que bus­quen res­pos­tes, després d'haver apun­tat tan­tes pre­gun­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.