Opinió

L'endemà del 20-N

Quant trigarà a haver-hi condicions mínimes
per poder aspirar a anar més enllà, a no ser engolits pel remolí de lava,
a obrir perspectives noves de progrés?

Els estralls de la crisi sobre amples capes soci­als ha esde­vin­gut un autèntic cre­ma­tori de governs: Irlanda, Por­tu­gal, Grècia, Itàlia, Espa­nya... I ja s'hi acos­ten França, Ale­ma­nya... És més: la cosa va per llarg i als governs que aga­fen el relleu, de dreta o d'esquerra, no sem­bla espe­rar-los millor sort: només de començar, ja fan olor de socar­rim. Li passa al govern de CiU i li pas­sarà al pre­vi­si­ble govern del PP. Pot­ser això afa­vo­rirà, en alguns casos, la for­mació de governs d'uni­tat o de sal­va­ment naci­o­nal. En qual­se­vol cas, la inde­fensió que sent la ciu­ta­da­nia davant del poder ram­pant de les finan­ces glo­bals i la con­següent manca d'horit­zons polítics està esde­ve­nint el cul­tiu ideal del popu­lisme anti­polític que menysté la democràcia i que, jun­ta­ment amb el poder econòmic con­trari a les noses democràtiques, pre­para el ter­reny al model xinès.

En aquesta pers­pec­tiva, el resul­tat de les elec­ci­ons gene­rals espa­nyo­les serà una fitxa de dòmino més, dins de la llarga filera que es plega fatal­ment en la mateixa direcció. És el signe dels temps: la car­bo­nit­zació inde­fec­ti­ble dels governs democràtics, a curt i mitjà ter­mini, de dreta o d'esquerra. La qüestió és: quant tri­garà a haver-hi con­di­ci­ons mínimes per poder aspi­rar a anar més enllà, a no ser engo­lits pel remolí de lava, a obrir pers­pec­ti­ves noves de progrés? Europa té la paraula. Només la cul­mi­nació econòmica i política de la Unió Euro­pea pot esde­ve­nir un sub­jecte sufi­ci­ent, prou fort i amb prou capa­ci­tat per asso­lir el pacte glo­bal que ha de per­me­tre la regu­lació de l'eco­no­mia, el final de la fam i la misèria i l'avenç cap a un món millor.

Si les enques­tes es con­fir­men, el 21-N redes­co­bri­rem el PP més doc­tri­nari, més neo­li­be­ral i més impe­rial, men­tre que el PSOE ini­ciarà una dura, salu­da­ble i rege­ne­ra­dora tra­ves­sia del desert. A Cata­lu­nya, ales­ho­res, veu­rem la cara de gra­nota que li queda a CiU, davant de l'erecte per­fil de l'escorpí. “Passa'm a l'altra banda del riu a coll, que no sé nedar”, diu l'escorpí. “No m'enre­daràs pas”, diu la gra­nota. “No et picaré, des­con­fi­ada: no veus que m'enfon­sa­ria amb tu?”, replica l'escorpí. La gra­nota se'l car­rega a coll i, quan són a la mei­tat del riu, l'escorpí li clava el fibló. La gra­nota se'l mira ater­rida i mori­bunda, men­tre comen­cen a enfon­sar-se. Diu l'escorpí: “Ho sento, no puc fer-hi més: jo sóc així.” Per què la gra­nota es refia de l'escorpí? El PP de sem­pre i la CiU d'avui –més que no pas la CiU de Pujol– tenen impor­tants coin­cidències doc­tri­nals, bé que repre­sen­ten naci­o­na­lis­mes enfron­tats. Per això, la seva abraçada, a més de cohe­rent, pot ser letal. Tot dependrà del cap­te­ni­ment de l'escorpí; de si, per una vegada, és capaç de com­por­tar-se i de con­ce­dir, no ja “el con­cert econòmic”, sinó la solució al dèficit fis­cal de Cata­lu­nya, bai­xant-lo de l'actual 9-10% al 4% (com cor­res­pon als estàndards euro­peus), al preu polític –ai!– d'obli­dar el plet de l'Esta­tut.

El PSC, entre­tant, des­posseït de gai­rebé tot, obrirà un període de dos anys, “de congrés a congrés”, en el qual haurà de mesu­rar-se amb un llistó molt alt, fent una auto­re­forma del tot ine­lu­di­ble, pro­mo­vent la inno­vació en el sis­tema democràtic i donant lloc a l'Aliança Cata­lana de Progrés del 2014, que no pot pas ser un pacte fred i per dalt com va ser el govern “tri­par­tit”, sinó un ample i plu­ral movi­ment social i polític, capaç d'inte­grar la gran majo­ria del poble de Cata­lu­nya en un pro­jecte nou, refor­ma­dor, euro­peu, glo­bal. Dues con­di­ci­ons prèvies li resul­ta­ran inde­fu­gi­bles: posar al dia el pro­jecte del soci­a­lisme democràtic, de manera com­par­tida amb el soci­a­lisme euro­peu, i refer­mar-se en la seva con­dició històrica de gran par­tit del poble, sense renúncies que el facin sub­si­di­ari (encara que només sigui en apa­rença), com cor­res­pon a tot par­tit que té un pro­jecte naci­o­nal i que vol gover­nar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.