Opinió

Ser diferent...

L'ensenyament superior del món no serà virtual, però serà híbrid per la manera de fer dels estudiants digitals

És molt can­sat, però apas­si­o­nant. Com deia Gandhi, pri­mer t'igno­ren, després es mofen de tu, a con­ti­nu­ació t'espien i final­ment gua­nyes. M'hau­ran de per­do­nar, perquè par­laré de la meva uni­ver­si­tat, de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC). No m'agrada fer-ho, pre­fe­ri­ria que, com passa fora de Cata­lu­nya i de l'Estat espa­nyol, fos­sin altres els qui en par­les­sin, però, com que no és així, com que som com­ple­ta­ment trans­pa­rents per al sis­tema, penso que la nos­tra comu­ni­tat, una comu­ni­tat de cent mil per­so­nes, es mereix ser reco­ne­guda.

La UOC ha demos­trat que, si no hi ha camins, es poden cons­truir. Ha demos­trat que hi ha esclet­xes que per­me­ten fer pro­jec­tes ago­sa­rats. Ha demos­trat que adap­tar la meto­do­lo­gia d'apre­nen­tatge a les pos­si­bi­li­tats que ens brinda la nova soci­e­tat de la infor­mació és fer un pas cap al futur en la bona direcció. Ha demos­trat que una altra manera de gover­nar-se és pos­si­ble i, a més a més, efi­ci­ent. Ha demos­trat que fins i tot en moments crítics, i no parlo només de la crisi, es poden recon­duir les finan­ces i ser sos­te­ni­bles. També ha demos­trat que en poc temps (cinc anys) es pot can­viar el per­fil del pro­fes­so­rat d'una ins­ti­tució edu­ca­tiva, pas­sant del 17% de pro­fes­sors doc­tors, a més del 70%; doc­tors i acre­di­tats. Ha demos­trat que foca­lit­zar l'acti­vi­tat de recerca i, amb ella, els pro­gra­mes de doc­to­rat és un camí cap a l'excel·lència. Par­lem d'una uni­ver­si­tat que va néixer fa setze anys amb poques pos­si­bi­li­tats d'excel·lir en la recerca i que, tot i que no és la seva missió prin­ci­pal, l'any 2011 apa­reix a la taula SCI­MAGO en el número 37 en nom­bre d'arti­cles publi­cats, 305; quan­ti­tat que, si la com­pa­rem amb el nom­bre de pro­fes­sors pro­pis que té –220–, és molt con­si­de­ra­ble. Des del punt de vista de l'impacte, ocupa el lloc 35, només 3 llocs per dar­rere de la UPC. Si aquest rànquing tingués en compte els arti­cles per pro­fes­sor, sens dubte ocu­paríem els pri­mers llocs.

No totes les uni­ver­si­tats han de ser com la UOC. La UOC va ser cre­ada per com­ple­men­tar un sis­tema que no tenia uni­ver­si­tat a distància pròpia. Si real­ment tinguéssim un sis­tema de col·labo­ració, la UOC podria ser una excel·lent pla­ta­forma d'acció comuna, sem­pre que siguem capaços de dife­ren­ciar les nos­tres mis­si­ons i, en canvi, har­mo­nit­zar i coor­di­nar l'oferta i la demanda. Per fer-ho, neces­si­tem una bona gover­nança del sis­tema; una gover­nança millor per a cada uni­ver­si­tat i per al sis­tema en gene­ral. Ens agrada citar Por­tu­gal, que va can­viar radi­cal­ment la gover­nança de les seves uni­ver­si­tats i no va pas­sar res, però recor­dem que a Cata­lu­nya tenim els cen­tres de recerca aple­gats en l'Asso­ci­ació Cata­lana d'Enti­tats de Recerca, amb el mateix model de gover­nança que la UOC, en el qual es va ins­pi­rar Por­tu­gal i el qual per­met tenir enti­tats uni­ver­sitàries i de recerca molt fle­xi­bles i adap­ta­bles. L'ense­nya­ment supe­rior del món no serà vir­tual, però serà híbrid per l'impuls, la cul­tura i la manera de fer dels estu­di­ants digi­tals, que, a més, són els pri­mers acos­tu­mats a entre­te­nir-se, com­prar i rela­ci­o­nar-se a escala glo­bal. Cada cop més la uni­ver­si­tat deixa de ser local per ser glo­bal i, per tant, els com­pe­ti­dors no són interns, són les uni­ver­si­tats estran­ge­res que molt aviat desem­bar­ca­ran amb les seves ofer­tes.

Deia l'amic Rolf Tar­rach en una recent con­ferència que el país serà el que sigui la seva uni­ver­si­tat. Jo vull un país obert, fle­xi­ble, inno­va­dor, de gent cre­a­tiva i empre­ne­dora que sap que en la col·labo­ració hi ha la clau de l'èxit. No vull un país de llui­tes fra­tri­ci­des i de clans cor­po­ra­tius. No vull un país que ni faci ni deixi fer, que pre­fe­reixi que els seus mes­tres, per exem­ple, es for­min fora de Cata­lu­nya, en uni­ver­si­tats de dub­tosa meto­do­lo­gia, en lloc de fer-ho a la UOC, o més obses­si­o­nat a repri­mir l'empre­ne­do­ria que no pas fomen­tar-la. Vull un país que miri enfora, més inter­na­ci­o­nal, més tri­lingüe, més sos­te­ni­ble, capaç de pren­dre ini­ci­a­ti­ves sense espe­rar per­mi­sos o solu­ci­ons de Madrid. No es tracta de can­viar les regles del joc; es tracta de can­viar el joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.