Opinió

Fukushima i els científics

És inconcebible que l'autoanomenat “govern dels millors” no hagi enviat
al Japó un equip independent per
fer un estudi comparatiu dels efectes que Fukushima pot tenir sobre la seguretat
de les nuclears de Tarragona

En què devia estar pen­sant el nos­tre pre­si­dent Artur Mas quan escol­tava el dis­curs anti­nu­clear de l'escrip­tor Haruki Murakami en rebre el XXIII Premi Inter­na­ci­o­nal Cata­lu­nya. “ Les com­pa­nyies elèctri­ques del Japó es varen gas­tar grans quan­ti­tats de diners en publi­ci­tat, com­prant mit­jans de comu­ni­cació i fent creure als ciu­ta­dans que la pro­ducció d'ener­gia nuclear era abso­lu­ta­ment segura… Ara, els reac­tors nucle­ars, que eren en teo­ria tan efi­ci­ents, han pro­vo­cat una situ­ació dramàtica, com si algú hagués obert la porta de l'infern”, deia Murakami al nos­tre man­da­tari, que no feia cap gest d'assen­ti­ment a les parau­les del guar­do­nat. Com els científics varen dei­xar nucle­a­rit­zar un arxipèlag situat sobre qua­tre grans pla­ques tectòniques? “De fet, vivim sobre un niu de ter­ratrèmols”, va dir l'escrip­tor. Entre el públic hi havia una bona repre­sen­tació de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans.

Durant més de trenta anys he dedi­cat part de les meves acti­vi­tats polítiques i periodísti­ques a donar raons i suport al movi­ment anti­nu­clear. He dedi­cat alguns lli­bres a divul­gar l'immens perill biològic i ambi­en­tal que han com­por­tat els acci­dents de Three Mile Island, Txernòbil i Fukus­hima a causa de la fusió del nucli dels reac­tors (melt­down). Ara bé, el que m'ha moti­vat per sobre de tot han estat les meves con­vic­ci­ons ètiques rela­ci­o­na­des amb l'ús mili­tar de l'ener­gia nuclear, una tec­no­lo­gia que mai podrà des­lliu­rar-se del seu “pecat ori­gi­nal”: Hiros­hima i Naga­saki. Uns geno­ci­dis que encara espe­ren el seu “Nurem­berg”. L'ener­gia nuclear civil i mili­tar, com ens ho va mos­trar el fran­quisme, són dues cares d'una mateixa moneda. I Wes­ting­house, Gene­ral Elec­tric i Elec­tri­cité de France, que expor­ta­ren les seves patents per a Ascó i Van­dellòs, tenen el seu negoci estre­ta­ment rela­ci­o­nat amb la pro­li­fe­ració atòmica.

“La ciència és neu­tra”, ens diuen. Quina fal·làcia! Recor­dem el que li va dir el físic Robert Oppen­hei­mer, que havia col·labo­rat amb el desen­vo­lu­pa­ment de la bomba atòmica, al pre­si­dent Tru­man: “Pre­si­dent, tinc les mans taca­des de sang.” I Tru­man, cínica­ment, li va con­tes­tar: “Doncs, se les netegi amb el meu moca­dor.”

Al museu que s'ha inau­gu­rat a Ascó, amb una sofis­ti­cada arqui­tec­tura, enlloc hi ha cap referència a la con­nexió civil-mili­tar de l'ener­gia nuclear, ni als efec­tes del melt­down. L'asses­sor dels con­tin­guts, l'ine­fa­ble peri­o­dista científic Manuel Toha­ria, fidel ser­vi­dor del lobby nuclear espa­nyol, ha fet molt bé la seva feina encar­re­gada per l'Asso­ci­ació Nuclear Ascó-Van­dellòs. L'ANAV està con­tro­lada per “patri­o­tes cata­lans” que con­si­de­ren que una Cata­lu­nya inde­pen­dent i atòmica serà “més rica i plena”. Són polítics que en aquesta mega­tec­no­lo­gia (per fer bullir sim­ple­ment aigua) només hi veuen el poder del diner, del secret i del cen­tra­lisme energètic que com­porta. I, el que és pit­jor, tenen científics que els ava­len.

He lle­git l'Informe sobre l'ener­gia nuclear a Cata­lu­nya redac­tat per la Secció de Ciències i Tec­no­lo­gia de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans que acaba de ser pre­sen­tat al nos­tre Par­la­ment. Està sig­nat el novem­bre de 2011 pels experts David Ser­rat, Alícia Casals, Josep Amat, Lluís Coll, Javier Dies, Pere Roca i Pere San­ta­nach. És un docu­ment que, es diu en el pròleg, vol apor­tar “dades objec­ti­ves sobre la situ­ació energètica”. En rea­li­tat, però, es tracta d'un docu­ment-jus­ti­fi­cació a favor de la segu­re­tat nuclear que ens garan­teix la patro­nal elèctrica UNESA, i que dona suport al Magat­zem Tem­po­ral Cen­tra­lit­zat (MTC), obli­dant-se d'ana­lit­zar amb pro­fun­di­tat els ante­ce­dents i les con­seqüències de Fukus­hima. És incon­ce­bi­ble que l'auto­a­no­me­nat “govern dels millors” no hagi enviat al Japó un equip inde­pen­dent per fer un estudi com­pa­ra­tiu dels efec­tes que Fukus­hima pot tenir sobre la segu­re­tat de les nucle­ars de Tar­ra­gona, com ho va fer el pre­si­dent Tar­ra­de­llas quan va pas­sar l'acci­dent de Three Mile Island. El pre­si­dent Mas no pot accep­tar que uns tecnòlegs, que, com diu l'informe, estan “al ser­vei del país”, facin un docu­ment tan mane­gat.

Indi­caré als seus autors, si m'ho per­me­ten, dos estu­dis ine­vi­ta­bles si el volen tor­nar a redac­tar amb “objec­ti­vi­tat”: Nuclear power in a post-Fukus­hima world, del reco­ne­gut Worldwatch Ins­ti­tute de Was­hing­ton, i Tech­ni­cal les­sons lear­ned from the Fukus­hima-Daiichi acci­dent and pos­si­ble cor­rec­tive acti­ons for the nuclear industry, redac­tat per experts de l'Ins­ti­tut Tec­nològic de Mas­sac­hu­setts (MIT). En aquest segon hi tro­ba­ran, per exem­ple, que el zir­coni que forma les bei­nes de les bar­res de com­bus­ti­ble, pre­sent també en els reac­tors d'Ascó i Van­dellòs, va ser la causa de les explo­si­ons d'hidro­gen en tres dels sis reac­tors de la cen­tral japo­nesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.