Opinió

La bóta de sant Ferriol

La crisi actual arriba quan la dependència col·lectiva de l'administració
al nostre país
ha arribat al seu grau màxim

Les dolo­ro­ses, impor­tants, per­tor­ba­do­res i impres­cin­di­bles reta­lla­des estan gene­rant una onada de dolor i rebuig social, mul­ti­pli­cada perquè repre­senta un canvi de para­digma. Durant molts anys, totes les admi­nis­tra­ci­ons ens han acos­tu­mat al plor com a eina de feina. Manta vega­des hem con­tem­plat estu­pe­fac­tes com, quan sem­blava que els pres­su­pos­tos no dona­ven per a més, una bona cridòria i cam­pa­nya de pressió acon­se­guia que, tal­ment com la bóta de sant Fer­riol, que no para de rajar mai, màgica­ment apa­re­gues­sin nous diners per a aquell fi. Com que ningú és idi­ota, un cop cons­ta­tat que aquesta era la manera de fun­ci­o­nar, tot­hom s'ha apli­cat inten­sa­ment a uti­lit­zar-la.

El meca­nisme men­tal que això ha enfor­tit és: no cal patir, acon­se­gui­rem el que volem sim­ple­ment a còpia de plo­rar més. Això desac­tiva la men­ta­li­tat que és un mateix qui ha de pro­cu­rar per a un mateix, i no espe­rar que l'admi­nis­tració li resol­gui la vida, i reforça la dependència de l'admi­nis­tració, men­tre s'afe­blei­xen els meca­nis­mes que per­me­ten que una soci­e­tat sigui vital i fun­ci­o­nal sense una admi­nis­tració omni­pre­sent. Així, la crisi actual arriba quan la dependència col·lec­tiva de l'admi­nis­tració al nos­tre país ha arri­bat al seu grau màxim.

La bona noti­cia és que l'statu quo només es revisa sota una bona sotra­gada com la que ara patim, i pot­ser això ens estal­viarà caure en les espi­rals de decadència irre­ver­si­ble en les quals les soci­e­tats cauen quan pas­sen a creure que els cor­res­pon tot per dret de nai­xe­ment, i no sim­ple­ment allò que és pos­si­ble, i esde­ve­nen inca­pa­ces d'assu­mir la rea­li­tat. Un exem­ple ben pro­per i recent de com de mala­ment es pot arri­bar a anar per aquest camí és Grècia, els ciu­ta­dans de la qual es revol­ten davant de les reta­lla­des i exi­gei­xen que res canviï, quan cada any gas­ten més del que ingres­sen i estan endeu­tats fins al coll. Fa més pena que res quan cul­pen la banca dels seus mals. És cert que els interes­sos dels diners que els pres­ten són desor­bi­tats, però això no pas­sa­ria si no en neces­si­tes­sin, de préstecs. El mal és la seva neces­si­tat ine­xo­ra­ble de préstecs que, com­bi­nada amb les men­ti­des de la seva comp­ta­bi­li­tat naci­o­nal i la seva inca­pa­ci­tat de rea­jus­tar les seves expec­ta­ti­ves amb la rea­li­tat, fan que tot­hom s'ho pensi molt abans de dei­xar-los diners (de forma jus­ti­fi­cada, com ara es veu, car els pres­ta­dors de Grècia han d'afron­tar un qui­ta­ment del 50%).

Però tenim exem­ples encara més extrems. I si una soci­e­tat pogués pro­veir sem­pre a tots els seus ciu­ta­dans prou ingres­sos per viure sense fer res del bres­sol a la tomba? No seria aquest l'ideal d'una soci­e­tat depe­nent de la seva admi­nis­tració? Això és dóna als Emi­rats Àrabs, gràcies als seus petrodòlars i a la reduïda població autòctona, i en podem ana­lit­zar les con­seqüències reals, no les teòriques. Els emi­rats, amb un tei­xit d'aju­des, sub­ven­ci­ons i ser­veis sub­ven­ci­o­nats, poden viure bé sense gaire esforç tota la seva vida. Això, que pot sem­blar un somni, s'ha con­ver­tit en un mal­son per als seus diri­gents car, ine­xo­ra­ble­ment, els seus ciu­ta­dans s'han acos­tu­mat a apli­car la llei del mínim esforç i ara el pro­blema és com acon­se­guir que es tre­guin la son de les ore­lles i tre­ba­llin per un demà millor, tant per a ells com per al seu país. Tots es redu­ei­xen a parar la mà i viure de la moma.

Ten­dents per natura com som a apli­car la llei del mínim esforç, i a acos­tu­mar-nos-hi si ens dei­xen fer-ho, sem­bla que per rut­llar, ara i en el futur, les soci­e­tats neces­si­ten una certa com­bi­nació de pas­ta­naga i bastó. La sen­sació que l'estat pot pro­veir els mínims per als més des­proveïts i una bona pla­ta­forma comuna d'opor­tu­ni­tats per a tots, i poca cosa més. L'altre camí porta a soci­e­tats depen­dents, desac­ti­va­des i, el que és pit­jor de tot, i senyal d'irre­ver­si­bi­li­tat del procés, inca­pa­ces d'assu­mir la rea­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.