Opinió

LA CRÒNICA

DE badalona

La tercera de Catalunya

Amb un padró d'unes dues-cen­tes vint mil per­so­nes i sense comp­tar els molts sense papers que deuen mal­viure a la ciu­tat, Bada­lona és la ter­cera ciu­tat de Cata­lu­nya en nom­bre d'habi­tants. Una urbs de difícil equi­li­bri, ja que el seu crei­xe­ment fou desor­de­nat i fet en con­di­ci­ons gens pro­fi­to­ses. Pre­ci­sa­ment ara fa cin­quanta anys que la ciu­tat arribà als cent mil habi­tants.

L'any 1962 per pri­mera vegada cent mil per­so­nes tin­gue­ren residència bada­lo­nina, i es va ini­ciar un període de con­ti­nuat aug­ment (1962-1973) que elevà el padró a quasi cent vui­tanta-cinc mil habi­tants. Fou el temps de la gran immi­gració, un quinze per cent pro­ce­dent de Cata­lu­nya i del mateix aug­ment vege­ta­tiu, i un vui­tanta-cinc vin­guda d'altres punts de la Península, més del cin­quanta per cent de ter­res anda­lu­ses. El cin­turó indus­trial ofe­ria feina i l'efecte crida superà les pos­si­bi­li­tat d'absorció, en un entorn que no estava pre­pa­rat per a l'allau de nou­vin­guts. Les grans indústries no para­ven, amb torns de dia i de nit, i la mà d'obra tenia feina asse­gu­rada. Alguns pobles anda­lu­sos es tras­lla­da­ren sen­cers, amb alcalde inclòs, men­tre el bat­lle bada­loní d'ales­ho­res, Josep Tor­ras Trias (1961-1964) –únic alcalde de la ciu­tat que es negà a ocu­par la jefa­tura local del Movi­mi­ento– era des­tituït perquè va opo­sar-se a l'interès de Por­ci­o­les per car­re­gar els neu­lers migra­to­ris sobre la perifèria bar­ce­lo­nina.

Evi­dent­ment, Bada­lona no estava pre­pa­rada per a un canvi com aquest, quan molts car­rers no eren asfal­tats, no hi havia cla­ve­gue­res ni enllu­me­nat públic a molts bar­ris i ni tan sols hi havia habi­tat­ges per situar tanta gent. Feia anys que es man­te­nien alguns nuclis de bar­ra­quisme i la política de fer-los des­a­parèixer coin­cidí amb la nova onada migratòria. Calia cons­truir, cons­truir i cons­truir, posant l'ull en ter­renys agrícoles i en solars de reserva, i es va ini­ciar un període de des­fici del maó, on els pro­mo­tors, mol­tes vega­des d'acord amb l'admi­nis­tració, come­tien irre­gu­la­ri­tats de tota mena (cons­truir en zones ver­des, superació d'altu­res auto­rit­za­des...). Apa­rei­xen Pablo Porta i José Ville­gas, amb un munt de pro­mo­ci­ons urbanísti­ques con­flic­ti­ves. El Patro­nato Muni­ci­pal de la Vivi­enda i La Obra Sin­di­cal del Hogar pro­mo­ci­o­nen habi­tat­ges. Es dis­se­nyen nous bar­ris i Sant Roc i Pomar nei­xen al nomenclàtor ciu­tadà.

Fa cin­quanta anys la ciu­tat can­vi­ava de fiso­no­mia. El desor­dre hau­ria d'espe­rar l'adve­ni­ment de la democràcia per tan­car mol­tes feri­des. Hem avançat, però encara queda una ciu­tat inver­te­brada, uns bar­ris poc cohe­si­o­nats i una auto­pista que trenca l'har­mo­nia. Molta feina a fer i els vents no bufen a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.