Opinió

Vaga de fam per la llengua

La voluntat del PP de marginar el català està provada, però la voluntat de resistència dels defensors de la llengua també

Sí, és per la llen­gua cata­lana. No, no és al Prin­ci­pat, sinó a Mallorca. Aquí aca­bem de viure, un cop més, mobi­lit­za­ci­ons a causa de les ame­na­ces a l'esta­tut ofi­cial de la llen­gua pròpia –ara en un domini tan pri­mor­dial per al futur de la llen­gua com és l'ense­nya­ment–, esta­tut que s'aguanta per un fil sotmès a les estre­ba­des de tri­bu­nals, governs ali­ens i fili­bus­ters de tota mena. I res­pi­rem, tem­po­ral­ment alleu­jats, perquè se'ns con­ce­deix una inter­pre­tació jurídica (for­mu­lada en cas­tellà) que, segons el pre­si­dent Artur Mas, ens per­met ésser on érem i “d'aquí no ens mou­rem”.

Però, no moure'ns, perquè no som moguts, equi­val a no avançar, i en les con­di­ci­ons d'un bilingüisme acla­pa­ra­do­ra­ment des­fa­vo­ra­ble al català, no avançar és retro­ce­dir. Ho saben prou bé els qui estan cons­tant­ment a l'aguait d'una opor­tu­ni­tat per tal d'acce­le­rar-ne el retrocés.

Vegeu el cas del català a les Illes Bale­ars. Allà es veuen ja obli­gats a llui­tar perquè no els moguin. I el seu és un com­bat acu­lats con­tra les cor­des d'un poder gover­na­men­tal abso­lut. El PP balear, que va acce­dir al govern en gua­nyar les elec­ci­ons autonòmiques el maig pas­sat a cavall de la crisi econòmica, ha enge­gat una cam­pa­nya con­tra l'ús ins­ti­tu­ci­o­nal i social del català a les Illes en dos fronts, a més de posar-hi tants entre­bancs com li pla­uen. El pri­mer front, com escriu Sebastià Frau i Gaià al Diari de Mallorca del 7 de març en una carta oberta al pre­si­dent balear, José Ramón Bauzá, és la pos­si­ble supressió de “l'exigència d'uns conei­xe­ments adi­ents de català per acce­dir a la funció pública”; el segon, la pèrdua de “l'obli­gada presència del català com a llen­gua vehi­cu­lar de l'ense­nya­ment”.

Con­tra aquesta agressió als drets lingüístics dels cata­la­no­par­lants bale­ars –mallor­quins, menor­quins, eivis­sencs i for­men­te­rers– s'estan pro­duint nom­bro­ses reac­ci­ons polítiques i ciu­ta­da­nes. N'hi ha una de valenta, radi­cal, molt arris­cada per als qui l'han emprès, una veri­ta­ble lliçó de com­promís vital amb la llen­gua: la vaga de fam de Jaume Bonet, un mes­tre jubi­lat de 64 anys, mem­bre de l'asso­ci­ació Jubi­lats per Mallorca. La va començar, sense límits, el pri­mer de març i s'hi afe­gi­ran dos volun­ta­ris més, Bar­to­meu Amen­gual i Josep Com­pany. (Se li poden fer arri­bar mis­sat­ges de reflexió o enco­rat­ja­ment a l'adreça jubi­latsxmca@​gmail.​com).

Recu­larà el PP o recu­larà la llen­gua? La volun­tat del PP de dei­xar el català en la mar­gi­na­li­tat està pro­vada a bas­ta­ment; la volun­tat de resistència dels defen­sors de la llen­gua, també. El desen­llaç de l'enfron­ta­ment afec­tarà no sols els bale­ars i els corat­jo­sos volun­ta­ris que arris­quen la vida, afec­tarà tots els cata­la­no­par­lants de qual­se­vol ter­ri­tori i tots els ciu­ta­dans gent de bé, com diuen a Mallorca.

A Cata­lu­nya obli­dem sovint que la llen­gua cata­lana té un destí uni­tari: el retrocés en un ter­ri­tori sig­ni­fica un retrocés per a tota la comu­ni­tat lingüística cata­lana. La soli­da­ri­tat amb el català de les Illes –aquesta bella moda­li­tat de la llen­gua comuna que con­serva una gran riquesa lèxica i expres­siva popu­lar– és més que una qüestió d'interès perquè no minvi el nom­bre total de cata­la­no­par­lants, és un deure fra­ter­nal.

Però, com podem soli­da­rit­zar-nos-hi? En el ter­reny polític i ins­ti­tu­ci­o­nal el govern de CiU de la Gene­ra­li­tat, que tan bones rela­ci­ons manté amb el PP, ho deu saber. En el ter­reny ciu­tadà, els cata­la­no­par­lants sabem que només amb l'exem­ple d'un com­promís lingüístic inde­fa­llent i un estat d'alerta social per­ma­nent per sobre de con­jun­tu­res polítiques i econòmiques farem que el català es mogui enda­vant arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.