Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

Homenatge

Les llibreries són molt més que botigues, gràcies a
les persones que n'aixequen les persianes cada dia

L'amic Joan Ribas escri­via el diu­menge de Rams en aquest diari, car­re­gat de raó, sobre les lli­bre­ries que han tan­cat al llarg dels anys a la ciu­tat de Girona; les enu­me­rava, i el record d'aque­lles lli­bre­ries on els qui tenim una certa edat havíem entrat, reme­nat i com­prat ens va omplir de recança. Però si la vida és tan engres­ca­dora com és, si no podem tirar mai la tova­llola ni arron­sar-nos és jus­ta­ment perquè, si bé el que deia l'arti­cle era veri­tat, també ho és el con­trari: hi ha lli­bre­ries que tan­quen però també n'hi ha que obren i n'hi ha d'anti­gues que aguan­ten, i aguan­ten amb nota.

Dic tot això perquè dimarts sant la lli­bre­ria El Cucut, de Tor­ro­e­lla de Montgrí –amb la Maria Teresa Calabús al cap­da­vant– va ser capaç de reu­nir, amb un poder de con­vo­catòria extra­or­di­nari, una munió de gent que escri­vim, de gent que edita, de gent que ven lli­bres i de gent que els lle­geix; una munió d'amics, en defi­ni­tiva, per cele­brar que feia 25 anys que va obrir les por­tes. Poca broma! Els con­vi­dats estàvem con­tents de retro­bar-nos i de poder creure que, si les coses es fan ben fetes i tens el sant una mica de cara, com diuen els Manel, “a vega­des ens en sor­tim”.

Aquest arti­cle, doncs, vol ser un modest home­natge a totes les lli­bre­ries de les comar­ques de Girona –són les que més conec, però cadascú pot fer la seva llista–, que estan dem­peus ser­vint la cul­tura: el Cucut de Tor­ro­e­lla i l'Elias de l'Estar­tit; la 22, l'Empúries, la Geli i la Car­le­many, de Girona; l'Altell i la Blanch, de Banyo­les; la Vitel·la de l'Escala; La Polèmica de Pala­fru­gell; la Drac i Dòria lli­bres d'Olot; la Gallissa de Llo­ret; la Gavina de Palamós; la Mas­de­vall de Figue­res, la Tra­lla de Ripoll... Totes –i les que em deixo, segur, ja em per­do­na­reu– són molt més que boti­gues, totes són, gràcies a les per­so­nes que n'aixe­quen les per­si­a­nes cada dia, sobre­tot per als infants i els joves, eines de fabri­car lec­tors, que vol dir ciu­ta­dans més cul­tes i feliços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.