Opinió

La transició, que sigui estatal

Hi ha en aquest país algú major de deu anys que cregui sincerament que en
els propers anys tindrem un pacte fiscal homologable al concert basc?

En qual­se­vol lli­bre sobre pen­sa­ment polític, el naci­o­na­lisme s'ana­litza en tant que ide­o­lo­gia. Una ide­o­lo­gia que apa­reix lli­gada a la Revo­lució Fran­cesa i a la neces­si­tat de subs­ti­tuir l'espe­rit aris­tocràtic de l'Antic Règim per una nova emoció que per­metés al nou creat ciu­tadà francès sen­tir-se part d'un col·lec­tiu, d'un poble. Durant el segle XIX es desen­vo­lu­pen els naci­o­na­lis­mes, que lite­ral­ment escla­ten durant el con­vuls segle XX. Alguns seguei­xen la línia del raci­o­na­lisme francès i es vin­cu­len a un pro­jecte polític, men­tre d'altres abra­cen el roman­ti­cisme ale­many i s'impreg­nen de tra­dició, cul­tura i llen­gua. En qual­se­vol cas, el naci­o­na­lisme, com tota ide­o­lo­gia, es com­pon d'un con­junt de cre­en­ces i d'una volun­tat d'acció. Les cre­en­ces tenen a veure amb un sen­ti­ment d'iden­ti­tat i de per­ti­nença (a la nació), men­tre que la volun­tat d'acció es tra­du­eix en l'aspi­ració de crear un espai polític propi (l'estat). El naci­o­na­lisme, per tant, ni rei­vin­dica només l'estat ni vol només la nació; sinó que aspira a l'estat-nació.

A Cata­lu­nya, el Govern de CiU es declara naci­o­na­lista i, per tant, hauríem d'espe­rar que defensés una iden­ti­tat col·lec­tiva (naci­o­nal) i que aspirés a una estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal pròpia (esta­tal). De vega­des, però, de manera lògica i gens cri­ti­ca­ble, un govern pot expres­sar diver­ses ide­o­lo­gies. En el cas de CiU, les polítiques con­cre­tes (lleis òmni­bus, gestió finan­cera de la crisi, política d'aigua, política edu­ca­tiva, etcètera) no res­po­nen a una ide­o­lo­gia naci­o­na­lista sinó libe­ral, de manera que no sorprèn gens ni mica la seva aliança amb el PPC. En canvi, és en el ter­reny dels dis­cur­sos on CiU mos­tra la seva ànima naci­o­na­lista. S'entén, per tant, que bona part de les seves decla­ra­ci­ons públi­ques –no de les actu­a­ci­ons– es refe­rei­xin a l'ano­me­nada tran­sició naci­o­nal i, més con­cre­ta­ment, al pacte fis­cal i a la con­sulta popu­lar que pot acom­pa­nyar-lo. Aquest és un plan­te­ja­ment impe­ca­ble, però que em des­perta dos dub­tes.

En pri­mer lloc, l'experiència em fa ento­mar amb una enorme fatiga la ridícula pro­li­fe­ració d'eufe­mis­mes i vari­ants lèxiques en les pro­pos­tes naci­o­na­lis­tes. Puc votar des de l'any 1986 i, per tant, sento a par­lar de coses massa sem­blants a la tran­sició naci­o­nal des de fa ja massa anys. No només m'avor­reix sobi­ra­na­ment (que ja no sé si és sinònim de naci­o­nal­ment, d'inde­pen­dent­ment o de deci­di­da­ment) sinó que, a més a més, ho con­si­dero una presa de pèl. Hi ha en aquest país –pre­gunto– algú major de deu anys que cre­gui sin­ce­ra­ment que en els pro­pers anys tin­drem un pacte fis­cal mínima­ment homo­lo­ga­ble al con­cert basc? Queda alguna per­sona que es pensi que farem una con­sulta popu­lar efec­tiva al res­pecte? M'encan­ta­ria poder donar una res­posta afir­ma­tiva a aquests inter­ro­gants, però molt em temo que només aquells que són socis honorífics de l'Alcoià poden creure-hi.

En segon lloc, ana­lit­zant els ingre­di­ents de la ide­o­lo­gia naci­o­na­lista diria que hem de superar les tran­si­ci­ons naci­o­nals i avançar cap a les tran­si­ci­ons esta­tals. La majo­ria política i social d'aquest país con­si­dera que Cata­lu­nya és una nació i s'hi sent iden­ti­fi­cada. No tots vivim el fet naci­o­nal amb la mateixa inten­si­tat, però no tinc dub­tes que majo­ritària­ment ens con­si­de­rem part de la nació cata­lana. El que ara toca­ria, per tant, és fixar-se en les ins­ti­tu­ci­ons polítiques pròpies a les quals aspira qual­se­vol naci­o­na­lisme. El pro­jecte ha de ser la tran­sició esta­tal i això vol dir –ras i curt, sense ambigüitats ter­mi­nològiques– inde­pendència. No valoro ara la neces­si­tat o l'opor­tu­ni­tat d'un pro­jecte de tran­sició esta­tal; però, en canvi, del que sí estic segur és que con­ti­nuar amb la cançoneta de la tran­sició naci­o­nal és avor­rit, can­sat, frus­trant i, pro­ba­ble­ment, malin­ten­ci­o­nat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.