Opinió

Stop Kony: acció global?

Des del 5 de març, quan fou penjat a la xarxa, el vídeo deu haver sobrepassat de
molt els cent milions de visites. Durant aquests dos mesos, Joseph Kony ha estat l'home més famós del món

En la breu història del nou món en xarxa o inter­net-món, el vídeo de més èxit viral (70 mili­ons de visi­tes en dos dies) és Kony 2012 (amb tra­ducció cata­lana gràcies a ado­les­cents.cat). Des del 5 de març, quan fou pen­jat a la xarxa, el vídeo deu haver sobre­pas­sat de molt els cent mili­ons de visi­tes (entre You­tube i Vimeo). Durant aquests dos mesos Joseph Kony ha estat l'home més famós del món. L'objec­tiu del seu direc­tor, Jason Rus­sell, i de l'orga­nit­zació huma­nitària que li dóna suport, Invi­si­ble Chil­dren (IC), sem­blava asso­lit amb escreix.

L'objec­tiu decla­rat del vídeo era fer famós el mal­vat número u d'Àfrica i sen­si­bi­lit­zar l'opinió pública mun­dial i els res­pon­sa­bles polítics dels EUA i de l'Àfrica per cap­tu­rar-lo durant aquest 2012. El vídeo és un al·legat de 30 minuts en forma de docu­men­tal que intenta expli­car per què Joseph Kony, el cab­dill guer­ri­ller ugandès i líder carismàtic de l'Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA en anglès), ha de ser loca­lit­zat i cap­tu­rat.

La història de la ini­ci­a­tiva té gai­rebé deu anys. El 2003 els docu­men­ta­lis­tes nord-ame­ri­cans Jason Rus­sell, Bobby Bai­ley i Laren Poole van viat­jar a l'Àfrica per docu­men­tar el con­flicte de Dar­fur. Però can­vi­a­ren de focus d'interès en conèixer el con­flicte del nord d'Uganda i la mas­siva abducció de nens sol­dat per part del cap rebel Joseph Kony i l'LRA, que ope­rava a la regió fron­te­rera entre qua­tre estats (Uganda, RD Congo, Sudan del Sud i República Cen­tre­a­fri­cana). El resul­tat fou el docu­men­tal Invi­si­ble Chil­dren: Rough Cut, estre­nat el 2004 als EUA i dis­tribuït mun­di­al­ment a través d'Invi­si­ble Chil­dren Inc., orga­nit­zació cre­ada el mateix any a San Diego (Califòrnia) per sen­si­bi­lit­zar els EUA i el món con­tra Kony. L'impacte de les històries dels nens sol­dat atra­gue­ren l'atenció mun­dial i en par­ti­cu­lar sus­ci­ta­ren un gran acti­visme als EUA.

El 2005, el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal (TPI) de l'Haia emeté una ordre de cap­tura con­tra Kony, acu­sat de crims con­tra la huma­ni­tat per haver reclu­tat nens sol­dat i nenes escla­ves sexu­als. El guer­ri­ller con­ti­nua fins avui amb la seva par­ti­cu­lar guer­ri­lla con­tra el govern d'Uganda. Jus­ta­ment el TPI va dic­tar, a mit­jan març, la pri­mera con­demna de guerra con­tra l'exlíder con­golès Tho­mas Lubanga, per haver reclu­tat nens sol­dat entre el 2002 i el 2003. Com recor­dava aquest diari, l'ONU estima que més de 300.000 menors llui­ten en exèrcits i milícies arreu del món.

Per tant, l'objecte de la cam­pa­nya Stop Kony, mag­ni­fi­cada a través del vídeo Kony 2012, sem­bla poder valo­rar-se en el qua­dre de les grans cau­ses huma­nitàries que reque­rei­xen acci­ons con­tun­dents. Però, no tot és tan sen­zill. Cert, la cam­pa­nya ha meres­cut el suport d'orga­nit­za­ci­ons com Amnesty Inter­na­ti­o­nal o Human Rights Watch, a més de per­so­na­li­tats mun­di­als de la cul­tura, la política o l'esport.

De fet, el mateix pre­si­dent Obama va acor­dar l'octu­bre de 2011 enviar a la zona selvàtica un cen­te­nar de mili­tars per asses­so­rar una bri­gada interes­ta­tal en la cap­tura de Kony. Tot i això, la cam­pa­nya d'IC no ha dei­xat de sus­ci­tar crítiques des de múlti­ples ban­des (com ens per­met de com­pro­var la con­sulta de la mateixa xarxa, amb acu­sa­ci­ons com la de sim­pli­fi­cació extrema del con­flicte fins a l'opor­tu­nisme d'un bon negoci a la xarxa). L'orga­nit­zació IC hagué de pre­pa­rar a l'abril un segon vídeo, Kony 2012: Part II-Beyond Famous, per reba­tre crítiques i apro­fun­dir en les raons de la cap­tura.

en tot cas aquest expe­ri­ment vide­ogràfic, si bé sus­cita inter­ro­gants, també deixa constància d'algu­nes evidències. Com ara l'eficàcia viral de denúncies cíviques con­tra injustícies fla­grants, la nova apli­cació a escala glo­bal de les velles requi­sitòries del “wan­ted” con­tra els cri­mi­nals, la capa­ci­tat de mobi­lit­zació política i mili­tar a través de la xarxa o el propi ús de les xar­xes soci­als per mar­car objec­tius soci­als o polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.