Opinió

La cultura en guerra

A Catalunya, tot el sectors'ha alçat en armes, amb el conseller de Cultura a davant. Amb tota la raó, perquè a Catalunya el sector català es veu doblement afectat

Després de la guerra decre­tada pel govern d'Espa­nya con­tra la cul­tura, ara el món de la cul­tura s'orga­nitza per res­pon­dre al cúmul d'atacs rebuts. L'últim, el del minis­tre d'Hisenda amb el cop de gràcia de l'IVA cul­tu­ral. El sec­tor cul­tu­ral, a excepció de lli­bres, dia­ris i revis­tes, pas­sarà d'un IVA reduït del 8% al nor­mal del 21%. Quan a tot Europa la cul­tura és con­si­de­rada un ter­ri­tori a pro­te­gir amb mesu­res d'excepció, al regne d'Espa­nya el PP cul­mina el camí de des­pro­tecció pública de la cul­tura pròpia.

De cop i volta, tot un sec­tor pro­duc­tiu, basat en valors com ara la cre­ació, la bellesa, la fabu­lació, l'edu­cació del gust o les emo­ci­ons, haurà d'aug­men­tar la tri­bu­tació en un 13%. Per les entra­des a espec­ta­cles (cinema, tea­tre, circ, con­certs, bibli­o­te­ques, museus i expo­si­ci­ons), els ser­veis pres­tats per artis­tes i intèrprets, els ser­veis de ràdio i tele­visió digi­tal o l'adqui­sició d'obres d'art, s'haurà de pagar el mateix 21% que pel tabac o l'alco­hol o els cot­xes. Hi ha algun país a Europa que faci amb la cul­tura una barbàrie simi­lar? Els nos­tres veïns del nord hi apli­quen un IVA reduït: del 6 a Holanda, del 7 a Ale­ma­nya i a França, del 10 a Itàlia.

Què ha dit res­pecte a això el “nos­tre” minis­tre de Cul­tura, José Igna­cio Wert, el minis­tre tan pre­o­cu­pat per pro­moure la marca España en el món? Res, o millor, ha dit que l'aug­ment s'hau­ria de fer reper­cu­tir en els con­su­mi­dors. I tots con­tents. El seu minis­teri dei­xava dit en l'Anu­a­rio de estadísti­cas cul­tu­ra­les 2011 que el sec­tor cul­tu­ral donava ocu­pació el 2010 a més de mig milió de per­so­nes (un 2,8% de l'ocu­pació total). Òbvi­a­ment, tot el sec­tor cul­tu­ral espa­nyol s'ha començat a mobi­lit­zar con­tra una decisió insòlita que pot aca­bar d'enfon­sar les escas­ses expec­ta­ti­ves de futur després de les reta­lla­des i de la reducció galo­pant del con­sum cul­tu­ral.

Perquè l'eco­no­mia de la cul­tura se sosté sobre tres fonts de finançament: els ajuts públics (ara enor­me­ment reta­llats), el mece­natge i ajuts pri­vats (la nova llei de mece­natge està per veure i els ajuts de les cai­xes, sota mínims) i el mer­cat (ara amb un IVA dis­su­a­siu). Així, el sec­tor de l'exhi­bició ja pot anar tan­cant sales. Els pro­duc­tors de cinema i de l'audi­o­vi­sual no saben on acu­dir per aixe­car pro­jec­tes. Les tele­vi­si­ons públi­ques redu­ei­xen pro­ducció externa. La cadena es tanca amb actors i intèrprets, artis­tes i cre­a­dors, abo­cats a un atur sense alter­na­ti­ves. I si el cer­cle virtuós de la cre­ació i de la pro­ducció cul­tu­ral es tanca, on ani­rem a parar els usu­a­ris d'uns béns que seran cada dia més cars, més exòtics i amb eti­queta d'impor­tació? A You­tube, a Face­book, als blocs de qua­tre il·lumi­nats? Com es garan­tirà l'accés uni­ver­sal als béns supe­ri­ors de la cul­tura?

A Cata­lu­nya, tot el sec­tor s'ha alçat en armes, amb el con­se­ller de Cul­tura a davant. Amb tota la raó, perquè a Cata­lu­nya el pro­blema no sols afecta 305.000 per­so­nes, sinó que el sec­tor català es veu doble­ment afec­tat. Està supor­tant les reta­lla­des ofi­ci­als, les res­tric­ci­ons d'inversió de les tele­vi­si­ons públi­ques, la deserció de les cai­xes i, a més, com recor­dava Mas­ca­rell en aquest diari, cap dels recur­sos de l'IVA tor­nen a Cata­lu­nya. La cul­tura cata­lana es veurà abo­cada a una major pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat pel fac­tor llen­gua.

Per això, les mobi­lit­za­ci­ons i cam­pa­nyes des de Cata­lu­nya estan pre­nent força. Una línia d'interès sin­gu­lar és la del Cer­cle de Cul­tura, un think tank cons­tituït a l'ombra del Cer­cle d'Eco­no­mia. En el seu mani­fest Con­tra el col·lapse de la cul­tura, expressa la pro­funda indig­nació per un IVA que con­si­dera una “greu dis­cri­mi­nació”. I reclama al Par­la­ment de Cata­lu­nya una reso­lució repro­vatòria, a la Gene­ra­li­tat que exi­geixi una rec­ti­fi­cació, als par­tits amb repre­sen­tació a les Corts la denúncia, i a la soci­e­tat i ins­ti­tu­ci­ons que recor­rin, si el govern del PP no rec­ti­fica, a l'empara de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.