Opinió

Per un tribunal penal dels drets socials

És difícil preveure el futur. Tanmateix, trencades totes les
regles del joc, tallades totes les línies
vermelles, és necessari plantejar l'articulació
de noves alternatives polítiques

De manera pràcti­ca­ment clan­des­tina, apa­rei­xen algu­nes notícies sobre la gran epidèmia de suïcidis amb la crisi econòmica com a rere­fons. L'allau del feno­men, i el seu silen­ci­a­ment, recor­den l'època de l'opressió tota­litària del comu­nisme i alguns epi­so­dis de l'ocu­pació nazi. I de fet, l'ambi­ent hi manté nom­bro­ses coin­cidències; una atmos­fera de ter­ror per­ma­nent, una cons­tant de pro­pa­ganda gover­na­men­tal de mis­sat­ges opti­mis­tes que con­trasta amb l'arbi­tra­ri­e­tat dels fets reals, la deriva de degra­dació econòmica i per­so­nal, una intensa i impa­ra­ble des­com­po­sició social, una dinàmica de “refor­mes” con­sis­tents a estrènyer el setge con­tra la població civil i a sumir la majo­ria ciu­ta­dana en la incer­tesa, i una ter­ri­ble sen­sació d'impotència a l'hora de fer-hi front, entre una sen­sació de pro­funda orfan­dat política.

Malau­ra­da­ment, les docu­men­ta­des pro­fe­cies de Naomi Klein sobre la “doc­trina del xoc” s'han anat com­plint. L'aliança entre les grans for­tu­nes i els nuclis durs de poder, para­pe­tats rere l'ano­ni­mat del món finan­cer, i els ideòlegs neo­li­be­rals, aixo­plu­gats a sota de labo­ra­to­ris d'idees com ara la FAES, han uti­lit­zat la crisi econòmica per posar en marxa la seva obs­cura agenda política. Una agenda que té com a objec­tiu reforçar el poder dels mega-rics damunt les soci­e­tats occi­den­tals, i que empra com a mitjà l'escla­fa­ment sis­temàtic de l'estat del benes­tar, els drets soci­als, la segu­re­tat econòmica, i el propi prin­cipi d'existència digna que apa­reix a la majo­ria de cons­ti­tu­ci­ons. En altres ter­mes, assis­tim a la crema pública de la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Humans, sor­gida a finals de la Segona Guerra Mun­dial, com a reacció a la barbàrie nazi. Un resul­tat, d'altra banda, que féu poc feliç l'auto­ri­ta­risme anglo­saxó (i par­ti­da­ris de la lliure empresa com ara Von Hayek i Mil­ton Fri­ed­man) i encara menys els des­cen­dents d'una aris­tocràcia prus­si­ana d'antics Junkers, avui recon­ver­tits en les elits polítiques i finan­ce­res que domi­nen Ale­ma­nya. I que en el nos­tre cas compta amb l'ines­ti­ma­ble col·labo­ra­ci­o­nisme dels hereus polítics i intel·lec­tu­als del fran­quisme, i els segui­dors incon­di­ci­o­nals de Fran­cesc Cambó, altra­ment dits el “Vichy català”. Aquesta sinis­tra aliança ha deci­dit emu­lar els grups domi­nants d'un poble pro­tes­tant del nord d'Ale­ma­nya on ens han impo­sat la ver­go­nya d'una cinta blanca, tal com meta­fo­ritzà de manera pre­cisa el cine­asta Mic­hael Hae­neke a l'hora d'inda­gar sobre els orígens del nazisme.

És difícil pre­veure el futur. Tan­ma­teix, tren­ca­des totes les regles del joc, talla­des totes les línies ver­me­lles, és neces­sari plan­te­jar l'arti­cu­lació de noves alter­na­ti­ves polítiques. Unes alter­na­ti­ves que han de pas­sar per un pro­grama polític radi­cal i rup­tu­rista, que qüesti­oni d'arrel la con­fi­gu­ració vigent del sis­tema social i econòmic, en un sen­tit d'igua­li­ta­risme, de reversió del procés de reta­lla­des, de dero­gació de les invo­lu­ti­ves refor­mes econòmiques i labo­rals, que pena­litzi el capi­tal impro­duc­tiu, soci­a­litzi els béns comuns pri­va­tit­zats i col·lec­ti­vitzi el capi­tal impro­duc­tiu acu­mu­lat en poques mans. Un nou sis­tema polític fona­men­tat en la neu­tra­lit­zació dels exces­sos de diferències soci­als. I un nou model econòmic basat en el repar­ti­ment de la riquesa i el tre­ball. Més enllà d'aquest pro­grama, que hau­ria d'estar pro­ta­go­nit­zat per aquells qui han estat, a la pràctica, ban­de­jats de la democràcia de par­tits, un objec­tiu fona­men­tal i irre­nun­ci­a­ble hau­ria de con­tem­plar l'exigència de res­pon­sa­bi­li­tats res­pecte a aquest període de ter­ro­risme social que tants danys col·late­rals està cau­sant. I d'això ja en tenim un pre­ce­dent.

De la mateixa manera que a Nurem­berg es van jut­jar, de manera retro­ac­tiva i sense con­si­de­ració res­pecte de l'obediència deguda o la lega­li­tat ober­ta­ment injusta, els autors mate­ri­als i intel·lec­tu­als dels crims de guerra de la barbàrie nazi, cal plan­te­jar un procés con­tra qui avui per­pe­tra crims econòmics, amb llurs con­seqüències de des­trucció de tei­xits soci­als i existències indi­vi­du­als. Serà difícil refer les vides de per­so­nes empe­ses injus­ta­ment vers la mar­gi­nació social i la pobresa a còpia de des­no­na­ments, pri­va­tit­za­ci­ons, exclusió edu­ca­tiva, explo­tació labo­ral i deso­cu­pació endèmica. Tan­ma­teix, de la mateixa manera que Nurem­berg serví per alliçonar diver­ses gene­ra­ci­ons sobre la neces­si­tat de com­ba­tre el mal, por­tar a judici els exe­cu­tors, ins­pi­ra­dors i ava­la­dors de la des­trucció de l'estat del benes­tar ha d'esde­ve­nir un acte pedagògic de justícia i repa­ració. Enfront dels pre­va­ri­ca­dors morals que avui legis­len i reta­llen, cal plan­te­jar un tri­bu­nal penal que alliçoni noves gene­ra­ci­ons sobre les con­seqüències de bana­lit­zar els drets humans i soci­als.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.