Opinió

La colonització del coltan

En aquest punt de l'explosió de
les comunicacions i de la civilització digital i d'internet, la matèria primera fins ara més preuada ha estat el coltan

Els càlculs apro­xi­mats de mòbils actius en el món donen una xifra d'uns 6.000 mili­ons. Gai­rebé tants com habi­tants. Si hi sumem el nom­bre de mòbils no actius, la xifra es mul­ti­plica ràpida­ment. La febre del mòbil smartp­hone i de les tau­le­tes portàtils, ati­ada per una guerra comer­cial sense mira­ments entre les fir­mes mul­ti­na­ci­o­nals, deixa en plena fos­cor una de les ver­go­nyes més exe­cra­bles de la civi­lit­zació digi­tal. La res­plen­dor del mòbil, tan orgu­llo­sa­ment exhi­bida per la nova classe exe­cu­tiva mun­dial, des­cansa sobre els alts ren­di­ments de l'explo­tació i colo­nit­zació d'un recurs cen­tral, el mine­ral col­tan, l'or blau, el capi­tal de les noves màfies.

Conei­xem per la història de quina manera els colo­nit­za­dors garan­tei­xen els “alts ren­di­ments” de l'explo­tació de les matèries pri­me­res. Ara, en aquest punt de l'explosió de les comu­ni­ca­ci­ons i de la civi­lit­zació digi­tal i d'inter­net, la matèria pri­mera fins ara més pre­uada ha estat el col­tan.

Paraula rara, des­co­ne­guda per la majo­ria, sense entrada als dic­ci­o­na­ris, el col­tan és un terme deri­vat de la con­tracció dels dos mine­rals que el for­men, la colum­bita i la tan­ta­lita. Del col­tan s'extreu el tàntal, un mate­rial òptim per a la fabri­cació de con­den­sa­dors. Els con­den­sa­dors s'uti­lit­zen avui en infi­ni­tat d'apli­ca­ci­ons d'alta tec­no­lo­gia: trans­mis­sors i recep­tors de ràdio, tele­vi­sors, ordi­na­dors, mòbils, ali­men­ta­dors, con­so­les de vide­o­jocs, MP3 i MP4, apa­rells de diagnòstic mèdic, fibra òptica, satèl·lits, apli­ca­ci­ons mili­tars, etc.

El gran pro­blema, si encara es pot dir així, és que les reser­ves d'aquest mine­ral es tro­ben en un 80% al Congo, a l'extrem ori­en­tal d'aque­lla antiga colònia belga, tocant a
la fron­tera de Ruanda. Allí, a
la província de Nord-Kivu es loca­lit­zen les mines de col­tan. Mal­grat aquesta riquesa natu­ral, para­do­xal­ment el govern del Congo no ha vol­gut o pogut con­tro­lar-ne l'explo­tació, lega­lit­zar-la i rever­tir en el país uns bene­fi­cis que ja superen de molt el de les seves famo­ses mines de dia­mants.

Des dels ini­cis del 1996 fins avui, les dures con­di­ci­ons d'extracció del mine­ral, el con­trol de les mines per part de grups armats i la manca d'escrúpols de les mul­ti­na­ci­o­nals interes­sa­des han pro­vo­cat ja més de cinc mili­ons de morts: la segona guerra del Congo, que registrà uns qua­tre mili­ons de morts i acabà ofi­ci­al­ment el 2003, fou una guerra pel col­tan. Fins avui, doncs, del col­tan se n'apro­fi­ten una llarga cadena de bene­fi­ci­a­ris: dóna feina amb sous mise­ra­bles a les famílies locals –en què els nens són molt “apre­ci­ats” per picar pedra en els llocs més inac­ces­si­bles--, pro­por­ci­ona dòlars i armes a les guer­ri­lles mili­tars que con­tro­len el ter­ri­tori, asse­gura grans bene­fi­cis als inter­me­di­a­ris de la matèria pri­mera (cor­po­ra­ci­ons mine­res i trans­for­ma­do­res) i esplèndids nego­cis als fabri­cants dels dis­po­si­tius electrònics (amb la Xina al cap­da­vant, amb el 50 % de la pro­ducció).

Tot això es pot saber acu­dint a les escas­ses fonts d'infor­mació exis­tents. Les grans com­pa­nyies impli­ca­des pro­cu­ren de silen­ciar el drama humà que s'amaga en l'ori­gen dels gad­gets electrònics. A dar­rere del “preu final” al con­su­mi­dor hi ha dolor, sang i mort. Dos docu­men­tals recents, acces­si­bles a You­tube –Blood in the mobile, del direc­tor danès Frank Poul­sen, i Du sang dans nos por­ta­bles, del francès Patrick Fores­tier–, ofe­rei­xen imat­ges i raons sufi­ci­ents per ava­luar el con­flicte des del cor de l'Àfrica.

Tan­ma­teix la tec­no­lo­gia avança i ara es comença a expe­ri­men­tar l'ús a gran escala de com­po­nents ceràmics més barats i més efi­ci­ents que els deri­vats del col­tan. Pot­ser assis­ti­rem aviat a la fi de l'era del col­tan gràcies a la inno­vació. Així podrem obli­dar tots, gover­nants i guer­ri­llers, tra­fi­cants i fabri­cants, usu­a­ris i mul­ti­na­ci­o­nals, la ver­go­nyosa etapa de colo­nit­zació del col­tan a bene­fici de la glo­ba­lit­zació de les comu­ni­ca­ci­ons i del con­trol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.