Opinió

Universitat i basquitis

Posats a revisar l'eficiència dels nostres serveis públics caldria començar per la universitat

És clar, tri­pes econòmiques de la uni­ver­si­tat pública a Cata­lu­nya i, com cada vegada que passo tem­po­rada al País Basc, tra­mesa al lec­tor de reno­vada bas­qui­tis, ara, pot­ser, accen­tu­ada pel fet que un relle­vant polític català ens la des­a­con­se­lli. Què sabrà ell i el seu “eco­no­mista”, Sánchez Lli­bre.

Pel que fa a la uni­ver­si­tat, hem de tenir pre­sent el cost, i és que si manca la consciència de cost és quan real­ment s' amenaça el tronc de la soci­e­tat de benes­tar, la seva sos­te­ni­bi­li­tat tenint en compte el nivell de renda/riquesa, que no és l' ale­many ni el suec (ni el francès). El cost ben mesu­rat d'alumne per curs és d'uns 7.500 euros, mil més a les car­re­res tècni­ques, mèdiques i expe­ri­men­tals. Pensi el lec­tor en l'amor­tit­zació de les inver­si­ons en ins­tal·laci­ons, la des­pesa en béns i ser­veis externs i, sobre­tot, la forta nòmina de per­so­nal docent, admi­nis­tra­tiu i de bibli­o­teca (la com­pa­ració amb el preu de les pri­va­des que tenen un bene­fici, em porta a pen­sar que una millor gestió i con­trol del per­so­nal, sobre­tot docent, podria reduir el cost per alumne posem entre un 10 i un 20%, en 2 anys).

La des­pesa per uni­ver­si­tats al pres­su­post de la Gene­ra­li­tat s'apropa a supo­sar un 16%, és a dir, quasi el 2% del PIB català, cap nimi­e­tat! La Sin­di­ca­tura de Comp­tes de Cata­lu­nya en fa un informe agre­gat anual i públic que abasta indi­ca­dors d'eficiència (des del temps del Síndic Cardeña) i el dar­rer ens con­firma quel­com no grat: el nom­bre d'alum­nes per pro­fes­sor, que fa uns 10 anys era de 16, l'any 2011 ja era de 9!, és a dir, que està més que ben dotada.

Faig un volt pels pas­sa­dis­sos d'Econòmiques de l'UB. Hi trobo la rei­vin­di­cació d'AEP-estu­di­ants d'IC: Més pro­fes­sors, més finançament, més beques… matrícules gratuïtes... De fet, la taxa que s'ha estat pagant no ha arri­bat mai ni al 15% del cost del ser­vei, pel 45% al metro o a roda­lies, el 77% a cor­reus, fins al 90% per escom­bra­ries. A la sani­tat i als peat­ges ja es veu la tendència que seguirà. La taxa és sana ja que car­rega una part del cost del ser­vei públic al qui, indi­vi­du­al­ment, en gau­deix i no al con­junt impo­si­tiu. El gaudi del gra­duat uni­ver­si­tari està ben com­pro­vat, capi­tal humà, millor retri­bució i atur prou més baix, tret d'algu­nes titu­la­ci­ons pale­sa­ment “pas­sa­des” de nom­bre. És escan­da­losa aquesta pro­testa con­tra assu­mir una part més justa del cost; que es pen­sen que han nas­cut amb una flor al cul? Una dada addi­ci­o­nal: anunci d'ense­nya­ment anglès, sense cap garan­tia de qua­li­tat: 30 euros mes, 3 hores set­mana... facin números, o del que gas­ten en dues sor­ti­des set­ma­nals el jovent.

Però cal un millor con­trol del pro­fes­so­rat, sobre­tot dels titu­lars i catedràtics, nom­brosíssims, i que es gua­nyen la vida amb els seus sous. No pot ser que sovint s' hagin acos­tu­mat a fer una assig­na­tura semes­tral –de fet, qua­dri­en­nal– de 2 o 3 clas­ses set­ma­nals i… prou (sé el que em dic); és clar que han rebut­jat el magnífic Pla Bolo­nya euro­peu –ense­nya­ment actiu per a l'alumne– és que dóna més feina!!; per cert que a la Pom­peu Fabra de l'excel·lència, a part que sem­pre va tenir més dotació per alumne, cap a un 50%, “es que­den” més de la mei­tat de tots els recur­sos/Gene­ra­li­tat al pro­grama CREA i resulta que els alum­nes d'Admi­nis­tració d'Empresa es quei­xen molt que el pro­fes­so­rat nomi­nal s'esva­eix i fan les clas­ses beca­ris (avís als pares).

Hom diria que posats a revi­sar l'eficiència dels nos­tres ser­veis públics cal­dria començar per la uni­ver­si­tat, a més en decadència de qua­li­tat, ja que les dolen­tes tendències de l' alum­nat –sem­pre sal­vant cap a un 30% amb moti­vació, capa­ci­tat i esforç– s'enco­ma­nen cap a l' acti­tud del pro­fes­so­rat –també amb cap 1/3 bo i com­pli­dor… perquè vol– i al revés. I el cor­po­ra­ti­visme… Mala peça al teler? Home, per qui hi ha estat 45 cur­sos, amb els seus pro­pis incom­pli­ments, i amb 77 tacos,, difícil que pugui veure una reforma radi­cal.

Però, prou més posi­tiu, par­lem sobre la soci­e­tat i l'eco­no­mia bas­ques. Tan sols arri­bar a Orio, poble port d'uns 7.500 habi­tants, veus, res­pecte a la neteja, que cap a les 8 hores tot està fre­gat, inclo­ses vore­res, i es manté cívica­ment al llarg del dia. Més glo­bal?: pel pres­su­post 2013 del govern basc ja hi ha acord per l'aug­ment en un 27% dels fons públics per RD! I fa uns 2 mesos ja van apro­var, amb el PNB, un pla de 440 mili­ons d'estímul indus­trial i for­mació. I és que ja estan pre­o­cu­pats per la crisi que reflec­teix pas­sar una mica del 10% d'atur (8% fa 2 anys) tot regis­trant una certa desac­ce­le­ració indus­trial per la bai­xada de certs mer­cats euro­peus d'expor­tació. També veig a la premsa millo­res actu­als en el sub­sidi del llo­guer, sovint d'habi­tat­ges pro­te­gits, des de 180 fins a 440 euros men­su­als, amb unes 130.000 per­so­nes bene­ficiàries –no Càritas, eh–. O un nou pro­grama per a la recu­pe­ració de dro­go­ad­dic­tes. Em vol dir, lec­tor, a quin indret ibèric, inclosa la Cata­lu­nya de CiU, es poden per­me­tre això?

És el con­cert fis­cal, home, Duran, pel que el País Basc “es queda” totes les recap­ta­ci­ons (i ara mateix estan pre­o­cu­pats per una dava­llada lleu­gera d'aques­tes) i liquida un cupo anual a Madrid que no crec que passi de l'1,5% del PIB basc (ja sap Cata­lu­nya, un 9-10% sem­pre que no cai­guem en el parany de pren­dre com a any base un de tan crític com el 2009, home, Sánchez Lli­bre)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.