Opinió

Xocolata espessa

Ciutadans de l'est

De les reac­ci­ons espa­nyo­les al procés d'inde­pendència de Cata­lu­nya, n'hi ha que no s'aguan­ten per enlloc i que no val la pena ni res­pon­dre, com les ame­na­ces mili­tars, les qui­me­res reals, o els clams dels aia­tol·làs (perdó, volia dir els bis­bes) en defensa “de esa anti­gua nación que es España” (sic).

Hi ha argu­men­ta­ci­ons, però, que sem­bren inqui­e­tud entre la parròquia inde­pen­den­tista, perquè toquen la but­xaca o la via­bi­li­tat econòmica i política d'un estat català. Sort en tenim, dels intel·lec­tu­als i pen­sa­dors que s'ocu­pen de des­men­tir aques­tes ame­na­ces que en la seva majo­ria són fal·làcies que recor­ren a l'adagi goeb­belià: “men­teix, men­teix, que alguna cosa que­darà. Com més gran sigui una men­tida, més gent la creurà”.

Pot­ser la més relle­vant d'aques­tes inti­mi­da­ci­ons és la que ens adver­teix de l'expulsió automàtica de la Unió Euro­pea i de l'euro en cas d'esde­ve­nir un estat inde­pen­dent. La vice­pre­si­denta euro­pea Vivi­ane Reding (que a més a més és comissària de Justícia) va sor­pren­dre's quan un peri­o­dista espa­nyol va apun­tar-li aquesta pos­si­bi­li­tat. “Va, home, va, vostè sap que no hi ha cap llei a Europa que digui això!”, va res­pon­dre Reding.

Si els espa­nyols hagues­sin manat a Europa en 1989, la res­posta als ciu­ta­dans de la RDA hau­ria estat “ heu de con­ti­nuar sota l'òrbita soviètica, perquè la UE no té cap pro­ce­di­ment pre­vist per incor­po­rar-vos”. És clar que els ale­manys s'hau­rien reu­ni­fi­cat de totes mane­res, però seguint el rao­na­ment espa­nyol, el nou estat ale­many resul­tant hau­ria estat automàtica­ment expul­sat de la UE i hau­ria d'haver pre­sen­tat can­di­da­tura com Tur­quia.

Sor­to­sa­ment, això no va pas­sar amb Ale­ma­nya ni pas­sarà amb Cata­lu­nya, perquè Espa­nya no pinta res a Europa, ni al món. Ho vam poder com­pro­var quan Rep­sol va per­dre YPF i cap país no va moure ni un dit per impe­dir-ho o per esta­blir san­ci­ons per a l'Argen­tina. La per­manència de Cata­lu­nya a Europa és quel­com indub­ta­ble. Algú es pensa que les 4.000 mul­ti­na­ci­o­nals que hi ha a Cata­luya, com ara la Nis­san, la BASF o la Nestlé, accep­ta­rien que les seves plan­tes que­des­sin fora d'Europa d'un dia per l'altre?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.