Opinió

El nou catalanisme polític

El vell catalanisme militant, cultural
o polític,
ha donat pas al nou catalanisme cívic

Què passa a Cata­lu­nya? L'asto­ra­ment que la força del cata­la­nisme ha cau­sat a Madrid i a la premsa i als medis polítics inter­na­ci­o­nals, també s'ha pogut regis­trar a Cata­lu­nya mateix. Pocs obser­va­dors de la cosa pública hau­rien vati­ci­nat fa uns mesos una cursa de ver­ti­gen com l'actual cap a l'exer­cici del dret dels cata­lans a l'auto­de­ter­mi­nació. La qüestió no és si Artur Mas s'ha vist obli­gat a posar-se al davant de la marea inde­pen­den­tista, sinó com i per què s'ha produït un tsu­nami en l'“oasi català” de tal enver­ga­dura històrica.

En un pai­satge fins ara domi­nat per uns cor­rents d'infor­mació, d'opinió i de pro­pa­ganda del naci­o­na­lisme espa­nyol a través dels grans mit­jans amb seu a Madrid, no resulta fàcil d'expli­car en ter­mes de con­trol social i polític com s'ha arri­bat a ges­tar la revolta cata­lana. És a dir, com l'opinió dels cata­lans, son­de­jada rei­te­ra­da­ment els dar­rers mesos, ha assu­mit majo­ritària­ment la defensa d'un nou esta­tut fis­cal (80%), d'un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació (70%) i, ras i curt, de la inde­pendència (entorn d'un 55%).

Els intents d'expli­cació del feno­men omplen pàgines i pan­ta­lles. Els futurs his­to­ri­a­dors hau­ran de pro­ces­sar mun­ta­nyes de tex­tos i d'inter­pre­ta­ci­ons. Les claus de l'enigma apun­ten a la con­fluència d'una con­jun­tura espe­ci­al­ment adversa –la sentència con­tra l'Esta­tut, la crisi econòmica i la pre­potència del PP– amb el cor­rent seces­si­o­nista de fons. Resul­tat, la con­versió mas­siva a la gran il·lusió de l'estat propi i de la inde­pendència, tal com cele­brava la magna mani­fes­tació de la Diada.

S'ha invo­cat la irrupció de les clas­ses mit­ja­nes en l'esce­nari de la història per fer de Cata­lu­nya defi­ni­ti­va­ment un poble amb història. Com que Cata­lu­nya era fins ara una soci­e­tat d'un gran espec­tre de clas­ses mit­ja­nes, l'èxit del ple­bis­cit sem­blava garan­tit. Tan­ma­teix queda per resol­dre com han arri­bat les clas­ses mit­ja­nes, con­ser­va­do­res de mena, a apos­tar per una revo­lució ni que sigui pacífica i democràtica. La hipòtesi que apunto aquí diu: el vell cata­la­nisme s'ha trans­for­mat radi­cal­ment. No sols s'ha radi­ca­lit­zat en el sen­tit lògic de tot naci­o­na­lisme: l'asso­li­ment d'un estat propi. I no sols s'ha anat fent més trans­ver­sal en tots els par­tits d'obediència cata­lana. Sinó que s'ha trans­for­mat en un nou cata­la­nisme cívic radi­cal on el sen­tit de la nació com a polis, com a res publica, ten­deix a mini­mit­zar el par­ti­disme con­ven­ci­o­nal. La nació passa per davant de la gestió. La cons­trucció de la comu­ni­tat (naci­o­nal) esdevé pri­o­ritària. El nou procés vol ser cons­ti­tu­ent, no pas incons­ti­tu­ci­o­nal.

Fa més d'un segle, el cata­la­nisme de finals del XIX s'arti­cu­lava gràcies als qua­dres de les enti­tats cata­la­nis­tes, tal com van dei­xar escrit els his­to­ri­a­dors J. Coll i J. Llo­rens en la seva obra Els qua­dres del pri­mer cata­la­nisme (1882-1900). Ara, el vell cata­la­nisme mili­tant, cul­tu­ral o polític, ha donat pas al nou cata­la­nisme cívic, natu­ra­lit­zat sobre­tot en els qua­dres soci­als i pro­fes­si­o­nals de la soci­e­tat cata­lana.

L'expansió de la idea, sim­ple i engres­ca­dora, que una Cata­lu­nya inde­pen­dent no és sola­ment pos­si­ble, sinó el millor horitzó de benes­tar per als cata­lans i cata­la­nes, es deu sobre­tot als qua­dres vitals del tei­xit social: mes­tres i pro­fes­sors, met­ges i arqui­tec­tes, advo­cats i peri­o­dis­tes, comer­ci­ants i admi­nis­tra­tius, artis­tes i petits empre­sa­ris, eco­no­mis­tes i espor­tis­tes, estu­di­ants i actors, músics i publi­cis­tes, page­sos i sin­di­ca­lis­tes. Per què, si no, qua­ranta col·legis pro­fes­si­o­nals s'hau­rien pro­nun­ciat a favor del referèndum?

Aquest caràcter emi­nent­ment cívic del nou naci­o­na­lisme català, assu­mit i dis­se­mi­nat sobre­tot pels qua­dres pro­fes­si­o­nals en fun­ci­ons de líders d'opinió, anun­cia una via tran­quil·la però exi­gent, irre­duc­ti­ble als tac­ti­cis­mes dels par­tits, vers al lliure exer­cici del dret d'auto­de­ter­mi­nació i en suport del nou estat català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.