Opinió

Fantasies d'Europa

La necessitat de seduir l'electorat tot complaent el seu tarannà europeista té
el risc de fer embarrancar tot el procés

La sobi­ra­nia és la con­dició necessària per inte­grar-se a Europa. Cata­lu­nya pri­mer ha d'exis­tir com a estat inde­pen­dent i després ja es defi­ni­ran quins són els seus atri­buts en la relació amb els altres estats. Començar plan­te­jant el debat sobre la sobi­ra­nia a par­tir de la inte­gració euro­pea, com pretén fer el pre­si­dent Mas, és confús, irreal i pot abo­car al fracàs del procés.

L'even­tual referèndum de sobi­ra­nia no ha d'incloure la pre­gunta sobre Europa perquè és una qüestió que el poble de Cata­lu­nya no pot deci­dir en soli­tari. Fins i tot en el supòsit que Cata­lu­nya esde­vin­gui un estat inde­pen­dent i la volun­tat de la seva ciu­ta­da­nia i del seu govern sigui la d'inte­grar-se a la Unió, cal que els altres estats que con­for­men la UE hi esti­guin d'acord. Amb aquesta afir­mació no em pro­nun­cio sobre si la inde­pendència cata­lana com­por­ta­ria l'adhesió automàtica a les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees o si Cata­lu­nya res­ta­ria fora de la UE. Allò que sos­tinc és que, en qual­se­vol dels esce­na­ris, Cata­lu­nya no serà a la UE perquè ho vul­guin només els cata­lans sinó també perquè així es deci­deixi des de Brus­sel·les i des de les capi­tals dels altres estats mem­bres, almenys dels que tenen més pes polític.

D'altra banda, la neces­si­tat de seduir l'elec­to­rat tot com­pla­ent el seu tarannà euro­pe­ista té el risc, com sug­ge­ria, de fer embar­ran­car tot el procés. Si Espa­nya es blinda en la seva acti­tud d'impe­dir el referèndum (com tot sem­bla asse­nya­lar que suc­ceirà), els estats i les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees només dona­ran cober­tura a una expressió democràtica que es mani­festi clara­ment a favor de la plena sobi­ra­nia. La intro­ducció de qual­se­vol altre aspecte que des­di­buixi la demanda inde­pen­den­tista pot posar obs­ta­cles al reco­nei­xe­ment de la decisió a l'exte­rior, espe­ci­al­ment per part dels estats que comp­ten a Europa, si se'ls pretén impo­sar una qüestió que els afecta (la per­ti­nença de Cata­lu­nya a la UE) quan ells no s'hi han pro­nun­ciat.

És extre­ma­da­ment perillós, com s'està fent des de CiU amb les seves vagues pro­pos­tes, pro­var de ban­de­jar les feble­ses inter­nes tot mini­mit­zant la importància d'asso­lir la plena inde­pendència. Pri­mer perquè sig­ni­fica caure en els argu­ments dels con­tra­ris al pro­jecte (no és l'argu­ment que les inde­pendències no tenen sen­tit en un món glo­ba­lit­zat l'argu­ment pre­fe­rit dels uni­o­nis­tes?) i segon perquè un procés de secessió es jus­ti­fica, amb totes les com­pli­ca­ci­ons i les incer­te­ses que se'n poden deri­var, si és per esde­ve­nir un estat almenys en les matei­xes con­di­ci­ons que els altres, un d'aquests estats, per cert, que tan gelo­sa­ment vet­llen per la seva sobi­ra­nia i pel res­pecte a la seva plena capa­ci­tat de decisió davant de la UE i davant de les altres orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

La pre­gunta insi­nu­ada per Mas “vol que Cata­lu­nya sigui un nou estat d'Europa?” podria repre­sen­tar la cul­mi­nació dels auto­en­ganys que el cata­la­nisme majo­ri­tari s'ha plan­te­jat des de la tran­sició. Davant de la manca de for­ta­lesa de la Cata­lu­nya que sor­gia del fran­quisme es va insis­tir en la il·lusió de trans­for­mar Espa­nya en una democràcia que reco­negués cons­ti­tu­ci­o­nal­ment la rea­li­tat plu­ri­na­ci­o­nal. El sai­net de la reforma de l'Esta­tut d'Auto­no­mia de 2006 i la poste­rior sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal de 2010 van exem­pli­fi­car gai­rebé fins al ridícul l'absur­di­tat de les espe­ran­ces cata­la­nes. Però ara el deliri (pro­vo­cat per les nos­tres man­can­ces) sem­bla apun­tar més amunt: ja no es tracta de refor­mar Espa­nya sinó de refor­mar Europa, d'inte­grar-nos com a estat en l'Europa fede­ral en la qual, supo­sa­da­ment, som­nien la majo­ria de cata­lans. El pri­mer requi­sit per a un gover­nant que es pro­posi sin­ce­ra­ment impul­sar una inde­pendència con­sis­teix a ser cons­ci­ent de la rea­li­tat inter­na­ci­o­nal que l'envolta, i el pri­mer que cal enten­dre i expli­car als cata­lans és que Europa només tindrà interès en el que nosal­tres deci­dim si som capaços de ser via­bles sols. O tenim el coratge de ser un estat de debò (com els estats de sem­pre) o més val dei­xar-ho córrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.