Opinió

Una Espanya poc viable

A Espanya no hi ha cap comunitat que tingui la capacitat
que té Catalunya

La pre­gunta que es fa molta gent no és la cor­recta. “És via­ble Cata­lu­nya?” Més aviat hauríem de dema­nar-nos si Espa­nya és via­ble en el cas que Cata­lu­nya es cons­tituís com a estat. M'he posat din­tre de la pell d'un minis­tre d'Eco­no­mia espa­nyol i m'he espan­tat. Avanço les dues alter­na­ti­ves que crec que té aquest minis­tre i una altra de poc eficaç. Pri­mera: una Europa molt més unida política­ment que l'actual, que supo­sa­ria una pèrdua de sobi­ra­nia, però una gestió més efi­ci­ent dels seus recur­sos. Segona: una política con­junta amb Cata­lu­nya de cara a Europa, que apro­fités les siner­gies del que ha estat un estat, durant 300 anys.

La pri­mera solució tri­garà a arri­bar, tot i que seria per a mi l'aspi­ració dels cata­lans per d'aquí a vint anys, posem per cas. Cata­lu­nya for­ma­ria part d'uns Estats Units d'Europa, en els quals es res­pectés la nos­tra iden­ti­tat com a poble i la nos­tra cul­tura. Els cata­lans no aspi­rem a tenir exèrcit, ni moneda, ni ambai­xa­des, si tenim un exèrcit, una moneda i unes ambai­xa­des euro­pees. La segona solució és per­fec­ta­ment pos­si­ble i acon­se­gui­ria una majo­ria abso­luta entre els cata­lans, però reque­ri­ria un canvi en les for­mes que uti­lit­zen ara les auto­ri­tats espa­nyo­les.

Dia­lo­gant de tu a tu ens podem enten­dre i tots hi sor­tiríem gua­nyant, però han optat per la política de la por, de l'amenaça. Pot­ser perquè ells ja en tenen, de por. La ter­cera és la que s'expres­sa­ria amb l'eix trans­ver­sal: la comu­ni­cació d'Espa­nya amb Europa a través d'una auto­pista i d'un tren d'alta velo­ci­tat pel mig del Piri­neu: Alge­si­res, Sevi­lla, Madrid, Sara­gossa, Tolosa. Seria poc efi­ci­ent i d'alt cost.

Els pro­ble­mes per a Espa­nya serien el resul­tat de raons geogràfiques i d'estruc­tura econòmica. Les geogràfiques són evi­dents. L'Estat espa­nyol actual està con­nec­tat per terra amb Europa per Cata­lu­nya i pel País Basc. Por­tu­gal, com a potència marítima, va patir molt fins que les seves ciu­tats no que­da­ren uni­des a Europa, quan les auto­pis­tes i fer­ro­car­rils espa­nyols arri­ba­ren a la seva fron­tera. Tot i els avenços de l'avi­ació, els camins de terra són majo­ri­ta­ris per al comerç i per al turisme. El País Valencià no té altra sor­tida que l'estreta col·labo­ració amb Cata­lu­nya, i el mateix podríem dir de les Illes Bale­ars.

A Espa­nya no hi ha cap comu­ni­tat que tin­gui l'estruc­tura i la capa­ci­tat econòmica que té Cata­lu­nya. Madrid és una gran ciu­tat, però sense la tota­li­tat del ter­ri­tori actual de l'Estat con­ti­nua essent la capi­tal euro­pea més mal comu­ni­cada i amb menys actius pro­pis. Anda­lu­sia no ha explo­tat encara el seu enorme poten­cial agrícola i agroin­dus­trial. Les pla­nu­res de l'Espa­nya cen­tral, des d'Extre­ma­dura fins a Navarra, no són econòmica­ment auto­su­fi­ci­ents. El nord va un pas més enda­vant, però amb algu­nes excep­ci­ons la seva soci­e­tat no ha fet el tomb.

No es pot par­lar de tot, democràtica­ment, entre gent gran i edu­cada?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.