Opinió

Allargar l'agonia

L'aparell de l'Estat
i els poderosos
còmplices que té
a Catalunya treballaran els propers mesos
per diluir aquesta majoria social i política

Cada set­mana de sus­pensió del procés d'inde­pendència és una set­mana que Espa­nya gua­nya. Si en el lapse que es va pro­duir de la Diada del 2012 a les elec­ci­ons del 25 de novem­bre l'apa­rell de l'Estat va començar a reac­ci­o­nar per atu­rar l'ímpetu del movi­ment sobi­ra­nista amb l'erosió del lide­ratge de CiU i de Mas, és incal­cu­la­ble l'abast de les mani­o­bres que poden ordir en els dos anys que supo­sa­da­ment res­ten abans de la con­sulta. El gran actiu del cas català, allò que marca la diferència res­pecte a les aspi­ra­ci­ons d'altres naci­ons sense estat (Escòcia, el País Basc, el Que­bec, Flan­des) i l'evidència que va des­con­cer­tar les auto­ri­tats espa­nyo­les per la força i la rapi­desa amb la qual va irrom­pre, és l'existència d'una clara majo­ria social a favor de l'estat propi. Com asse­nya­len totes les enques­tes, si avui hi hagués un referèndum ofi­cial d'inde­pendència, el suport al sí al nou estat seria abas­se­ga­dor, supera­ria amb con­tundència el cin­quanta per cent del cens en la par­ti­ci­pació i el llin­dar del cin­quanta-cinc per cent dels vots a favor de la plena sobi­ra­nia, que són els paràmetres ja accep­tats en algun cas per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal en la vali­dació d'un procés d'aques­tes carac­terísti­ques. Recor­dem que en el con­text català no es tracta només que les enques­tes asse­nya­lin que més d'un cin­quanta per cent de la població amb dret de vot es decan­ta­ria per aban­do­nar Espa­nya sinó que només un vint-i-sis per cent està a favor de man­te­nir el règim actual, apro­xi­ma­da­ment els sec­tors de votants que donen suport al PP i a Ciu­ta­dans, i que repre­sen­ten una mino­ria (vet aquí el gran des­co­bri­ment dels dar­rers anys), amb la qual cosa el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol no es pot con­ti­nuar legi­ti­mant a Cata­lu­nya.

Aquest és el qua­dre del pre­sent i és, mal­grat la dava­llada de CiU, el que van reflec­tir les urnes el 25 de novem­bre amb la clara majo­ria sobi­ra­nista com­posta per CiU, ERC i la CUP (74 dipu­tats) més la majo­ria que dóna suport a la cele­bració d'una con­sulta sobre la inde­pendència (els 13 dipu­tats d'ICV-EUiA i els 20 del PSC, en aquest dar­rer cas en el supòsit que la con­sulta es pogués cele­brar dins el marc legal espa­nyol). Doncs bé, l'apa­rell de l'Estat, jun­ta­ment amb els pode­ro­sos còmpli­ces amb els quals compta a Cata­lu­nya, tre­ba­llarà infa­ti­ga­ble­ment els pro­pers mesos per diluir aquesta majo­ria social i política.

El pri­mer front de bata­lla, com he expli­cat en arti­cles ante­ri­ors, serà el legal. La per­sistència en el blo­queig de la con­sulta, la con­fir­mació que la con­sulta no es podrà efec­tuar dins el marc cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol, exi­girà que la majo­ria no sols sigui favo­ra­ble a l'estat propi sinó que sigui una majo­ria dis­po­sada a sos­te­nir un procés de rup­tura i de con­flicte, unes coor­de­na­des que poden fer deser­tar molts votants i alguns diri­gents.

La segona línia d'actu­ació serà la finan­cera. En aquest supòsit l'Estat, que de facto ja té inter­vin­guda la Gene­ra­li­tat a través del fons de liqui­di­tat, es pre­sen­tarà com el sal­va­dor de la fallida, l'auto­ri­tat que per­met pagar les nòmines als fun­ci­o­na­ris i les trans­ferències cor­rents als con­certs en l'àmbit sani­tari i en el de l'ense­nya­ment, en defi­ni­tiva, l'ens pro­tec­tor que trans­met segu­re­tat i que per­met tirar enda­vant. Natu­ral­ment el dis­curs no serà el de la liqui­di­tat proveïda amb les escor­ri­a­lles de l'espoli fis­cal que Espa­nya usurpa a Cata­lu­nya en cada exer­cici sinó el de la nefasta gestió del govern de la Gene­ra­li­tat que dila­pida els recur­sos en qüesti­ons “iden­titàries” (repre­sen­ta­ci­ons de la Gene­ra­li­tat a l'exte­rior, TV3...) en comp­tes d'inver­tir en el benes­tar de la gent. Aquest qua­dre podria pro­vo­car una nova fuga de vots cap a l'uni­o­nisme, espe­ci­al­ment dels ciu­ta­dans d'ordre que ja n'estan tips de bat­ze­ga­des i de viure amb l'ai al cor a causa de la crisi i que se suma­ran al pro­jecte que els pro­por­ci­oni tran­quil·litat de forma més imme­di­ata.

I, en ter­cer lloc, el front d'atac se cen­trarà a cas­ti­gar l'esta­ment polític sobi­ra­nista i, en par­ti­cu­lar, a afe­blir CDC i el pre­si­dent Mas. No sols es trac­tarà d'esbom­bar denúncies sobre casos de cor­rupció reals, amb alguns indi­cis, o direc­ta­ment inven­tats, com ja es va per­ce­bre en el tram final de la cam­pa­nya del 25-N, sinó que es pro­mourà la cons­pi­ració i la lluita interna dins de CiU amb la com­pli­ci­tat, com diem, de mit­jans empre­sa­ri­als i mediàtics com­ple­ta­ment hos­tils a la inde­pendència de Cata­lu­nya. Per bé que aquest arti­cu­lista mai no hagi aca­bat de con­fiar en el com­promís de Mas per con­duir el país a la plena sobi­ra­nia (com tam­poc no hi va con­fiar l'elec­to­rat negant-li la majo­ria que recla­mava per acce­le­rar el procés) podria ser reve­la­dora de la veri­ta­ble volun­tat del pre­si­dent la rancúnia que la seva acció i que el pacte amb ERC sus­ci­ten en les estruc­tu­res de poder here­ves del fran­quisme. Il·lus­tra molt bé aquesta posició el gir de deter­mi­nats grups de comu­ni­cació que han pas­sat d'una exal­tació quasi cesa­rista de Mas a apos­tar pel seu esfon­dra­ment i per triar-li un suc­ces­sor més d'acord amb una línia con­ti­nu­ista de tor­nar a inten­tar un pacte amb Espa­nya que no qüesti­oni la uni­tat de l'Estat. No és exa­ge­rat pre­veure que la super­vivència política de Mas dependrà força de la seva capa­ci­tat de des­ba­lles­tar uns quants com­plots si de debò aposta per la con­sulta dins o fora de la lega­li­tat espa­nyola.

Per tots aquests motius és tan perillós dei­xar pas­sar més temps abans de l'envit final i pro­du­ei­xen tanta inqui­e­tud algu­nes decla­ra­ci­ons de mem­bres del govern recla­mant la neces­si­tat de fer més extensa la majo­ria social en els pro­pers mesos. El risc d'allar­gar l'ago­nia és més aviat que la situ­ació es dete­ri­ori encara més i que l'actual majo­ria sobi­ra­nista reculi per por o per can­sa­ment men­tre el que ara cons­ti­tu­eix una mino­ria se surti amb la seva pre­tensió de con­ge­lar inde­fi­ni­da­ment l'anhel de lli­ber­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.