Opinió

TV3 sí, i el 33 també

Obtenir prop del 20% de l'audiència és un mèrit considerable per a l'ens públic català

El 2012 ens ha rega­lat dues bones notícies en relació amb TV3. Una ha estat el balanç posi­tiu de les dades d'audiència del pri­mer canal de Tele­visió de Cata­lu­nya (TVC). L'altra, la fi de la per­se­cució de TV3 i dels altres canals de TVC al País Valencià. Però el 2012 ens ha lle­gat també una herència enve­ri­nada: la reducció del 33 a la mínima expressió.

En el pai­satge tele­vi­siu català res no ha can­viat tant per no con­ti­nuar sos­te­nint i enfor­tint el model públic clàssic. És a dir, un pri­mer canal gene­ra­lista, potent, popu­lar i de qua­li­tat. I un segon canal cul­tu­ral, amb vocació mino­ritària però ambi­ci­osa, dedi­cat al segui­ment i foment de les arts, del saber, de la cre­ació i l'expe­ri­men­tació.

TV3 va com­plint el seu propòsit encara que amb més difi­cul­tats i dubi­ta­ci­ons que abans. Però què ha pas­sat amb el 33? Aquests mesos han fet evi­dent i lamen­ta­ble el buit expe­ri­men­tat per àmplies mino­ries que ens hem sen­tit orfes d'una pro­gra­mació alter­na­tiva de qua­li­tat des de TVC. Podem con­fiar que en el 2013 veu­rem recu­pe­rats el 33 per una banda i l'infan­til Súper3 per l'altra? L'un i l'altre són més neces­sa­ris que mai per fer front a l'allau de canals de la com­petència espa­nyola i en espa­nyol.

La nit de Cap d'Any a TV3 resu­mia la sen­sació agre­dolça que sus­ci­ten últi­ma­ment cer­tes pro­gra­ma­ci­ons del pri­mer canal de TVC. Men­tre el segui­ment del “minut de les cam­pa­na­des” era lide­rat per TV3, la seva pro­gra­mació poste­rior, en una nit tan sig­ni­fi­cada, invi­tava a can­viar de canal.

Ens ale­gra saber per les dades de Kan­tar Media que el grup de TVC con­ti­nua en bona posició a Cata­lu­nya. Les dades donen el lide­ratge a TV3 amb una quota del 14,3%, tres punts per davant de la segona cadena clas­si­fi­cada (Tele 5, amb 11,2) i amb 29 dels 40 pro­gra­mes més vis­tos a Cata­lu­nya. D'altra banda, també a inter­net el web de TV3 ha estat líder. I a l'èxit del pri­mer canal, cal sumar-hi el lide­ratge dels canals temàtics 3/24 (infor­mació) i Esport 3. En total, la quota d'audiències dels canals de TVC durant el 2012 ha estat del 19,3 (a Cata­lu­nya). És una xifra força posi­tiva a la vista de la dinàmica del que ano­me­nen les tendències del mer­cat tele­vi­siu (a l'Estat espa­nyol). Un mer­cat que de fa anys afa­vo­reix la mul­ti­pli­cació de canals espa­nyols i en espa­nyol sota l'excusa del màxim plu­ra­lisme, i que ara el “mer­cat” ha aca­bat reduint a dos ope­ra­dors pri­vats (Medi­a­set i Lara) i un de públic cen­tra­lit­zat (RTVE).

Obte­nir prop del 20% de l'audiència és un mèrit con­si­de­ra­ble per a l'ens públic català, sobre­tot si tenim en compte les reta­lla­des i la dava­llada de la publi­ci­tat. De fet, la bona posició de TV3 i de TVC s'explica per dos fac­tors: la gran lle­ial­tat del seu públic i la bona feina dels seus pro­fes­si­o­nals. Però fins quan i fins a quin punt? No estem assis­tint ja al lide­ratge a Cata­lu­nya dels dos grups pri­vats espa­nyols? En efecte, el lide­ratge de TV3 no pot fer per­dre de vista el desert que rodeja l'oasi de TVC: lle­vat del lleu aug­ment de 8TV, la des­con­nexió d'alguns pro­gra­mes de TVE Cata­lu­nya i la presència de les locals, la resta del con­sum tele­vi­siu (entorn d'un 75 %) a Cata­lu­nya –no par­lem ja del con­sum al País Valencià i a les Bale­ars– és de canals en cas­tellà.

Curi­o­sa­ment, la millor notícia de final d'any pro­ce­dia del Tri­bu­nal Suprem. En el con­flicte entre Acció Cul­tu­ral del País Valencià (ACPV) i el govern Camps per la recepció de TV3 al País Valencià, el Suprem sen­ten­ci­ava a favor d'ACPV. Això fa pos­si­ble ara de reo­brir allí els repe­ti­dors per a la redis­tri­bució de TV3, i pot afa­vo­rir que els res­pec­tius governs de Fabra i de Mas posin les bases d'un ampli acord de reci­pro­ci­tat per fer via­ble d'una vegada la cir­cu­lació dels canals de la CCMA al País Valencià i els de la RTVV a Cata­lu­nya. Seria el millor home­natge a dues com­me­mo­ra­ci­ons que aca­bem de cele­brar: els 80 anys de les Nor­mes de Cas­telló i els 50 de Nosal­tres, els valen­ci­ans, de Joan Fus­ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.