Opinió

Sobre drets humans

Un recent documental demostra que
la persecució política a l'Alemanya
“lliure” va arribar a proporcions colossals, en una caça de bruixes
molt superior a la nord-americana

Un recent film sobre esgar­ri­fo­ses tor­tu­res con­tra reals o pre­te­sos inte­gris­tes musul­mans m'evoca Josef Fosc­he­poth, his­to­ri­a­dor ale­many que trobà atza­ro­sa­ment en uns arxius de la RFA una car­peta titu­lada “Cen­sura de cor­reu”. Aviat com­provà que la cen­sura no era només patri­moni de la sinis­tra Stasi, la poli­cia política de l'Ale­ma­nya de l'Est. Després de tre­ba­llar-hi dos anys, va con­cloure que la vul­ne­ració d'alguns drets humans ele­men­tals fou simi­lar a una i altra banda del teló d'acer. Markus Wolf, cap de l'espi­o­natge de la RDA, ja havia escrit que l'Ale­ma­nya comu­nista “tenia una repu­tació ben jus­ti­fi­cada de vigilància i escol­tes clan­des­ti­nes, però les nos­tres limi­ta­ci­ons tècni­ques impe­dien igua­lar-nos amb els nord-ame­ri­cans.” Fins als anys setanta més de cent mili­ons de tra­me­ses postals pro­ce­dents de l'est foren con­fis­ca­des i des­truïdes per l'Ale­ma­nya Fede­ral, i un fun­ci­o­nari de cor­reus admet que “la vio­lació de la llei for­mava part de la rutina de l'exe­cu­tiu” i que tenia sem­pre la “lle­ial­tat” del fun­ci­o­na­riat, inclo­sos jut­ges i fis­cals. També un recent docu­men­tal demos­tra que la per­se­cució política a l'Ale­ma­nya “lliure” va arri­bar a pro­por­ci­ons colos­sals, en una caça de brui­xes molt supe­rior a la nord-ame­ri­cana, ja que Ade­na­uer, mit­jançant l'ano­me­nada “llei llam­pec”, arrestà qual­se­vol paci­fista. S'inco­a­ren, ni més ni menys, que 200.000 pro­ces­sos amb 10.000 per­so­nes empre­so­na­des (el sim­ple fet de tenir lli­bres impre­sos a “l'altra” Ale­ma­nya es cas­ti­gava amb 18 mesos de presó). A la pàtria de les lli­ber­tats es des­tros­sava la vida no només a gent d'esquerra, ans també de la soci­al­de­mocràcia i de l'Església pro­gres­sista mit­jançant el recurs (tan uti­lit­zat pel fran­quisme) de pro­hi­bició, per motius ideològics, d'exer­cir la seva pro­fessió, no a uns pocs, sinó a cen­te­nars de milers de per­so­nes. Heus aquí, doncs, un tros d'història oculta d'un país que feia osten­tació davant del món de la seva supe­ri­o­ri­tat moral sobre els seus ger­mans de la RDA.

Par­lant d'ocul­ta­ci­ons, s'ha d'esmen­tar també, sense moure's d'Ale­ma­nya, Other Los­ses ( Altres pèrdues), on un his­to­ri­a­dor cana­denc ana­litza la bru­tal repressió soferta pels sol­dats ale­manys cap­tius als ano­me­nats “camps de la fam”. John Dos Pas­sos escriví que allà “s'esta­ven dei­xant morir de fam els pre­so­ners ale­manys deli­be­ra­da­ment”. L'apo­ca­lipsi d'Auschwitz, Buc­henwald o Maut­hau­sen ha eclip­sat altres hor­rors, ja que ningú vol recor­dar els sinis­tres camps de con­cen­tració nord-ame­ri­cans de Mons, Rhein­berg i Büderich, on també es regis­tra­ren milers de morts (alguns autors, després de la loca­lit­zació de fos­ses comu­nes, i com­pu­tant només els camps de vora el Rin, par­len ja de 40.000 morts). I si esgar­rifós fou el tracte als pre­so­ners de guerra, més abjecte fou el dis­pen­sat als civils, als nens, quan s'orde­nava als sol­dats ocu­pants que “no es dei­xes­sin com­moure per la fam d'un nen ale­many de pèl ros, ja que en ell s'ama­gava un nazi”.

En defi­ni­tiva, com va reconèixer a Dos Pas­sos un tinent dels Estats Units: “La meva família és jueva; així que no pensi vostè que no estic res­sen­tit con­tra els teu­tons... Però, per l'amor de Déu ¿què estem fent? He inter­ro­gat ofi­ci­als ale­manys, i quan me'ls trobo morts de fam a les nos­tres pròpies gàbies i veig que se'ls tracta pit­jor que un gos, em plan­tejo mol­tes pre­gun­tes... La bru­ta­li­tat és més con­ta­gi­osa que el tifus; totes aques­tes direc­trius per mal­trac­tar els ale­manys han obert les por­tes de bat a bat a les més sòrdi­des tendències cri­mi­nals que por­tem a dins nos­tre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.